Αλλη μια κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, με αντικείμενο, ουσιαστικά, ποιος υπηρετεί καλύτερα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και έχει συμβάλει στην υλοποίησή τους. Αφορμή η άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Β. Μακεδονία, εξέλιξη που προκάλεσε δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλα κέντρα.
Χαρακτηριστικά, το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, αναδεικνύοντας και τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σε αυτό το θέμα, ότι «η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 (σ.σ. επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός».
Προσθέτει ότι η θέση αυτή τονίστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και «παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την ΕΕ». Παράλληλα, καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».
Από τη μεριά του και σε επίπεδο κριτικής χειρισμών της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας» και «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων».