Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εθνικός» στόχος

Ανάμεσα στα «εύγε» που μοιράζει ο ΣΕΒ για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή, υπάρχει και η εξής υπογράμμιση: «Η προώθηση φιλοεπενδυτικής κουλτούρας τόσο στη Δημόσια Διοίκηση, όσο και στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αποτελέσει έναν εθνικό στρατηγικό στόχο χωρίς εκπτώσεις»! Με δυο λόγια, αυτό που λέει ο ΣΕΒ, είναι ότι δεν φτάνουν μόνο τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζουν και εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις, δεν αρκεί η λεηλασία του λαού για να εξασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα και κατ' επέκταση η ρευστότητα και τα προνόμια που ζητάνε οι όμιλοι. Ούτε είναι αρκετά τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με τη διαρκή υποβάθμιση της ζωής και της υγείας του λαού, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που θέλει ο ΣΕΒ πάνω απ' όλα, είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, όχι μόνο να «πληρώνουν» τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, με μια κουβέντα το κεφάλαιο, κατεβάζοντας όλο και πιο κάτω τον πήχη των απαιτήσεων, αλλά να το κάνουν και με ευχαρίστηση, στηρίζοντας τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή στις επενδύσεις και στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, να αντιμετωπίζουν ως παρωχημένο τον αγώνα για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και, αντίστροφα, να θεωρούν «υπεράνω όλων» την ...αγωνία του κεφαλαίου και των κομμάτων του για τα κέρδη.

«Πολυδιάστατη»...

«Εχει έλθει η στιγμή να ωριμάσουμε ως λαός. Οσο κακός είναι ο αντιαμερικανισμός, τόσο επικίνδυνη είναι η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ θα "καθαρίσουν" για εμάς αν συμβεί κάτι με την Τουρκία». Αυτά γράφονταν σε άρθρο κυριακάτικης εφημερίδας, για το διεθνές περιβάλλον και τη θέση της Ελλάδας, όπου σημειώνονταν ακόμα: «Προφανώς και κτίζουμε συστηματικά τις συμμαχίες μας. Κερδίζουμε ό,τι μπορούμε από τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, την παρουσία των Αμερικανών σε ευαίσθητες περιοχές, τη συλλογή πληροφοριών. Και ταυτόχρονα, δεν σταματάμε ποτέ την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», για να μη «στηρίζεται η Ελλάδα σε έναν μόνο παγκόσμιο πυλώνα». Ενώ και σε άλλη εφημερίδα, πάλι με επίκληση στη λεγόμενη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, αναφέρεται ότι απαιτούνται «λεπτοί χειρισμοί», γιατί «οδεύουμε προς μια προβληματική διεθνή συγκυρία όπου δοκιμάζονται συμμαχίες, κλονίζονται σταθερές, αναδεικνύονται νέες δυνάμεις και ο κόσμος γίνεται πολυμερής και περίπλοκος, γεμάτος διεκδικήσεις και απειλές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες και ασθενέστερες χώρες».

... εμπλοκή

Καταρχάς, είτε «πολυδιάστατη» είτε «μονοδιάστατη», κριτήριο για την εξωτερική πολιτική του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίου οφέλους για τους λαούς. Από κει και πέρα, είναι άξιο παρατήρησης ότι την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική την επικαλούνται οι ίδιοι που αποθεώνουν τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, την ...πανσπερμία αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και τα «οφέλη» από την αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Το κύριο όμως αυτής της «στρατηγικής σχέσης» είναι ότι αναπτύσσεται όχι παράλληλα, αλλά ανταγωνιστικά προς το σχεδιασμό άλλων κέντρων και δυνάμεων στην περιοχή, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Δηλαδή, οι «δρόμοι» που βαδίζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δεν είναι απλά «διαφορετικοί», αλλά συγκρούονται μεταξύ τους και η επιτυχία του ενός προϋποθέτει την αποτυχία του άλλου. Επομένως, για ποια «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική μιλάνε; Το μόνο που έχει πολλές «διαστάσεις» είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, και σε αυτόν το δρόμο βαδίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με το λαό να πληρώνει πάντα το μάρμαρο.

Φαρδιά - πλατιά

Η εικόνα βιομηχανιών που μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε θανατηφόρο θάλαμο αερίων και χωματερών - υγειονομικών βομβών, που λειτουργούν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από λαϊκές συνοικίες, δεν έρχεται από κάποια μακρινή κινηματογραφική δυστοπία. Είναι η εικόνα της «βιώσιμης» ανάπτυξης της ΝΔ και της «δίκαιης» ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Η καύση των σκουπιδιών από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στον Βόλο και η προωθούμενη από την «ΤΙΤΑΝ» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μαζί με την επικίνδυνη ρυπογόνα δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό και φυσικά η λειτουργία και επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή, είναι εγκλήματα που φέρουν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των «εκλεκτών» τους σε δήμους και Περιφέρειες, με κριτήριο άλλοτε την κερδοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων άλλοτε το φτηνότερο κόστος παραγωγής, με μείωση του κόστους της Ενέργειας, άλλοτε με την πλήρη κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων, που «εμποδίζουν» ή καθυστερούν μια επένδυση. Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δηλητηριάζουν αέρα, έδαφος και νερό, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα οι αγώνες για το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, να μπολιάζονται με την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Ο 28χρονος Γάλλος Αντρέ Ζαν Γκαρνερέν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε αλεξίπτωτο, πραγματοποιώντας πτώση από αερόστατο σε ύψος 3.200 ποδών.

1811 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Φραντς Ρίτερ φον Λιστ.

1844 Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ.

1887 Γεννιέται ο Αμερικανός κομμουνιστής δημοσιογράφος Τζον Ριντ. Ο Ριντ «κάλυψε» τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, την οποία αργότερα περιέγραψε στο μνημειώδες έργο του «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (την εισαγωγή του οποίου έγραψε ο ίδιος ο Β. Ι. Λένιν).

1918 Σημειώνεται το πρώτο κρούσμα της ισπανικής γρίπης, η οποία θα εξελιχθεί γοργά σε παγκόσμια πανδημία με θύματα που εκτιμώνται από 30 έως 50 εκατ. ανθρώπους.

1923 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους φιλομοναρχικούς στρατηγούς Μεταξά, Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, το οποίο καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.

1937 Γεννιέται ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Ο Μ. Λοΐζος με το πλούσιο έργο και τους αγώνες του πορεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία. Πίστευε, μάλιστα, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο μπορεί να γεννήσει αριστουργηματικά έργα, αλλά και ότι είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τα Φάρσαλα.

1947 Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Με ορμητική επίθεση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού στις 22 - 23 Οκτώβρη στο Βίτσι καταλαμβάνονται τα υψώματα Κούλα και Πλατύ. Τα 501, 504 και 507 τάγματα του κυβερνητικού στρατού συντρίβονται.

1962 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει τον ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας. Η «κρίση των πυραύλων» βρίσκεται στο απόγειό της.

1987 Στον οίκο «Κρίστις» της Νέας Υόρκης πωλείται για 5,39 εκατομμύρια δολάρια ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, που τυπώθηκε το 1448.

1990 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Πιερ Αλτουσέρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ