Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ - ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Συμφωνίες για σκληρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική

Από την αγωνιστική «υποδοχή» στην Κ. Χάρις στην Πόλη του Μεξικού
Από την αγωνιστική «υποδοχή» στην Κ. Χάρις στην Πόλη του Μεξικού
Επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό πραγματοποίησε την Τρίτη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που συναντήθηκε με τον Μεξικάνο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Αντρες Μ. Λ. Ομπραδόρ. Κεντρικό θέμα ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, καθώς καραβάνια εξαθλιωμένων ανθρώπων της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Νωρίτερα η Χάρις είχε επισκεφτεί τη Γουατεμάλα, όπου στη συνάντησή της με τον νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Αλ. Γιαματέι χρησιμοποίησε «μαστίγιο» και «καρότο». Από τη μια προειδοποίησε τους οικονομικούς «παράνομους μετανάστες να μην έρχονται στις ΗΠΑ» και από την άλλη υποσχέθηκε 48 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να κρατηθούν θέσεις εργασίας, ενώ μίλησε για 4 δισ. σε αμερικανικές επενδύσεις συνολικά στην Κεντρική Αμερική μέσα σε μια 4ετία.

Στο Μεξικό, στο ίδιο μοτίβο, η Χάρις και ο Ομπραδόρ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για ενίσχυση ουσιαστικά των κατασταλτικών μηχανισμών ΗΠΑ και Μεξικού σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ώστε να ανακοπούν τα καραβάνια των μεταναστών.

Επίσης, ΗΠΑ και Μεξικό συνεχίζουν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που ενισχύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ και διευρύνει την εκμετάλλευση των Μεξικανών εργατών και μικρών αγροτών.

Ενάντια σε όλα τα παραπάνω, εργαζόμενοι και φορείς του Μεξικού οργάνωσαν αγωνιστική «υποδοχή» στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με διαδήλωση στην κεντρική πλατεία Σόκαλο. Στην κινητοποίηση πρωτοστάτησαν τα στελέχη και μέλη του ΚΚ Μεξικού, καταγγέλλοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική, την καταστολή του λαϊκού κινήματος, τις συμφωνίες του κεφαλαίου και την πολιτική των κυρώσεων κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ