Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ G7 - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - ΕΕ
Ξεκινούν αλλεπάλληλα διαβούλια με το βλέμμα στην κόντρα με Κίνα - Ρωσία

Πολυήμερη περιοδεία Μπάιντεν από σήμερα στην Ευρώπη

Ξεκινά σήμερα η πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ, καθώς και των ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν στη Γενεύη. Στο επίκεντρο για τις ΗΠΑ βρίσκεται η προσπάθεια να «αναθερμάνουν» την ευρωατλαντική συμμαχία, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση πρώτα και κύρια με την Κίνα, καθώς και τη Ρωσία.

Σήμερα ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, και αύριο θα μεταβεί στην Κορνουάλη για τη Σύνοδο Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία). Στις 14 Ιούνη ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για τη στρατιωτική ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στους «νέους κινδύνους» που θέτει ο ανταγωνισμός με Κίνα και Ρωσία. Επίσης, θα συζητηθούν ο καταμερισμός των βαρών και η συμβολή στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικές «διαρροές» προσχεδίων και πηγών

Στις 15 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ, επίσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης της Συνόδου που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να επιδειχθούν «απτά αποτελέσματα» στη λεγόμενη «επανεκκίνηση» της διατλαντικής συμμαχίας, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευτούν «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, αναμένεται να συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική απέναντι στην Κίνα και στο πλαίσιο αυτό να ζητήσουν επίσης νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, «που να είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις», όπως λένε.

Στο προσχέδιο υπάρχει επίσης η υπόσχεση «να καταβληθούν προσπάθειες» για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του... 2022!

Σύμφωνα εξάλλου με διπλωματική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, οι ηγέτες ΕΕ - ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός διατλαντικού «διαρθρωμένου διαλόγου» για να συντονιστούν οι πολιτικές τους απέναντι στη Ρωσία. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες.

«Αυτό το Συμβούλιο θα προβλέπει τη διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων με στόχο τη σύγκλιση των προσεγγίσεων απέναντι στη Ρωσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και τα δύο μέρη στοχεύουν να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία για ορισμένα θέματα αμοιβαίου συμφέροντος» (κλιματική αλλαγή, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «ειρηνευτική» διαδικασία στη Μέση Ανατολή), ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Ταυτόχρονα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον πρόκειται να «συντονίσουν την απάντησή τους στις καταστροφικές ενέργειες της Ρωσίας», όπως η «παρέμβασή της σε δυτικές δημοκρατικές διαδικασίες, η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις».

Ρωσία: Υπενθύμιση «προτάσεων» και «κόκκινων γραμμών»

Να «αξιολογήσουν» τα συμφέροντα και τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας καλεί τις ΗΠΑ η Μόσχα, στην τελική ευθεία πριν από τη συνάντηση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη.

Μιλώντας χτες στο διεθνές συνέδριο εξωτερικής πολιτικής «Αναγνώσεις Πριμακόφ», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε για τη συνάντηση πως η Ρωσία δεν έχει «ούτε υπερβολικές προσδοκίες ούτε ψευδαισθήσεις ότι θα οδηγήσει σε "τομές"», αλλά ταυτόχρονα «υπάρχει αντικειμενική ανάγκη ανταλλαγής απόψεων σε επίπεδο κορυφής σχετικά με το τι απειλές βλέπουν μπροστά τους η Ρωσία και οι ΗΠΑ, δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις στη διεθνή σκηνή».

Ο Λαβρόφ «κάλεσε» τις ΗΠΑ να «μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος», να αξιολογήσουν «τις ενέργειες, τα συμφέροντα ή τουλάχιστον τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας» και να μη διεξαγάγουν διάλογο «αποκλειστικά από τη θέση διεκδίκησης ηγεμονίας στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Ο ίδιος είπε πως Μόσχα και Ουάσιγκτον πραγματοποιούν εντατικές επαφές γύρω από τη «στρατηγική σταθερότητα», λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται «εντός του εύρους των κοινών συμφερόντων». Υπενθύμισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα χωρίς εξαιρέσεις» - δηλαδή τα πυρηνικά και μη πυρηνικά όπλα, τα επιθετικά και αμυντικά όπλα - ενώ «οι Αμερικανοί ακολουθούν μια πολύ πιο στενή προσέγγιση».

Η Ρωσία σκοπεύει να επαναλάβει την πρόταση για ένα μορατόριουμ ΗΠΑ - Ρωσίας στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Την πρόταση είχε διατυπώσει ο Βλ. Πούτιν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, καθώς το βεληνεκές αυτών των πυραύλων από τη Ρωσία πλήττει ευρωπαϊκούς στόχους, ενώ η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων σε Πολωνία και Ρουμανία πλήττει ρωσικό έδαφος. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ήταν ο μόνος ηγέτης που αντέδρασε θετικά στην πρόταση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, που σηκώνουν ξανά οι ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας προτάσεις της Μόσχας για συνεργασία. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συναίνεση γύρω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές εταιρείες JBS και «Colonial Pipeline», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου στον τομέα αυτό.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αρμόδιος και για θέματα σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ξεκαθάρισε πως αν η Ρωσία «συνεχίσει να αντιμετωπίζει εχθρικές εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για κυρώσεις είτε για απόπειρες στρατιωτικής πίεσης, φυσικά θα απαντάμε και θα υπερασπιζόμαστε σκληρά τα συμφέροντά μας».

Ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ έχουν βρεθεί «στο σημείο μηδέν» και ότι αυτό «έρχεται σε αντίθεση με τα βαθύτερα συμφέροντα των ίδιων των Ευρωπαίων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org