Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν ζητά η Αρμενία

Ενώ καθημερινά προκύπτουν νέα επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις εδαφικές ανακατατάξεις που έφερε η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, επανέφερε την πρόταση για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την επαρχία Γκεγκαρκουνίκ και ταυτόχρονη ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων», στη συνέχεια δε, μαζί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, να αρχίσει η «διόρθωση των συνόρων».

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε χτεσινή ομιλία του σημείωσε πως το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα λυθεί στο μέλλον «με τη βοήθεια των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ» (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), καθώς τώρα προέχει να επιτευχθούν «η αρμονική συνύπαρξη Αρμενίων - Αζέρων» και η «οικονομική ευημερία της περιοχής».

Σε αυτό το φόντο και με την Τουρκία να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, ως στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Μπακού, και από εκεί, συνοδευόμενος από τον Αζέρο Πρόεδρο Ι. Αλίεφ, στην πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Σούσα ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με άλλα εδάφη, στην πρόσφατη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ