Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

«

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται", καταργείται!»: Αυτό ήταν το μήνυμα ανάτασης, αισιοδοξίας, ανυποχώρητου αγώνα κόντρα στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, που έστειλε η μεγάλη χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Την ίδια στιγμή, από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης, αυτό το μήνυμα διατρανωνόταν χτες το απόγευμα από χιλιάδες στόματα, από χιλιάδες υψωμένες γροθιές μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, ανθρώπων του μόχθου που συμπορεύονται με το Κόμμα στην πάλη για την υπεράσπιση και την ανάκτηση δικαιωμάτων, για την οργάνωση της αντεπίθεσης, για τη σύγκρουση με το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Στην Αθήνα, οι κόκκινες σημαίες ανέμιζαν ψηλά, διαμορφώνοντας ένα κατακόκκινο ποτάμι στους κεντρικούς δρόμους όπου απλώθηκαν οι μαχητικές προσυγκεντρώσεις: Από την παλιά Βουλή μέχρι το Μοναστηράκι και από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι τα Προπύλαια.

* * *

Η ογκώδης αυτή συγκέντρωση του ΚΚΕ, η πρώτη μαζική πρωτοβουλία του Κόμματος μετά από καιρό, λόγω της πανδημίας, έγινε τηρώντας κάθε απαραίτητο μέτρο προστασίας.

Οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας γέμισαν ελπίδα και αισιοδοξία ότι η εργατική τάξη με το Κόμμα της στην πρώτη γραμμή μπορεί να τα καταφέρει, να συγκρουστεί με την πολιτική της απλήρωτης δουλειάς, της ζωής - λάστιχο, να στείλει στα σκουπίδια το νομοσχέδιο που γενικεύει την εργασιακή ζούγκλα.

Με την ορμή από τη μεγάλη συγκέντρωση, με νέα δυναμική και κουράγιο θα φτάσει το μήνυμα από σήμερα κιόλας το πρωί, από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Θα κάνουν τη νύχτα μέρα για να οργανωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να κάνουν υπόθεσή τους περισσότεροι εργαζόμενοι την οργάνωση της πάλης.

Για να ανοίξει «στα γεμάτα» η συζήτηση γύρω από τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταθερό ωράριο, σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή και τη δουλειά. Να φτάσει η συζήτηση στην καρδιά του προβλήματος, στο εμπόδιο που πρέπει να ξεφορτωθεί η εργατική τάξη ώστε να πάψει να μετατρέπεται σε «κατάρα» κάθε επίτευγμα της ανθρώπινης εργασίας, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πηγή ευημερίας για την κοινωνική πλειοψηφία. Το εμπόδιο δηλαδή που λέγεται καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και που φωτίζει τη διέξοδο για τον εργαζόμενο λαό, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, που θα τα μετατρέψει σε κοινωνική ιδιοκτησία.

* * *

Ηταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν οργανωμένα, συγκροτημένα, άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Συντάγματος οι χιλιάδες διαδηλωτές από τις προσυγκεντρώσεις. Με τα πανό και τα συνθήματά τους να καταδεικνύουν τον ένοχο για τα δεινά του λαού: «Με ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, φτώχεια κι ανεργία, κέρδη για να έχει η πλουτοκρατία» και «Του λαού δυνάστες, εκμεταλλευτές, Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές»! Αλλά και να υποδεικνύουν τον δρόμο: «Με τη δύναμή σου απάντησε λαέ - Τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ» και «Ολοι στον αγώνα - Ξεσηκωμός - Να μην πληρώσει πάλι ο λαός»!

«Το μέλλον μας δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά - Δουλειά με δικαιώματα, δουλειά με ιδανικά»: Πίσω από ένα τέτοιο πανό πήραν τη θέση τους εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Κλαδικών Οργανώσεων του Κόμματος.

«"Καινοτομία" είναι η ζωή με δικαιώματα, όχι η απλήρωτη δουλειά και η ζωή λάστιχο», ήταν το μήνυμα που έστειλαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που διαδήλωσαν, εκατοντάδες ήταν αυτοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο: Εμποροϋπάλληλοι που αντιμετωπίζουν τη δουλειά την Κυριακή και το σπαστό ωράριο. Εργαζόμενοι σε επιχειρηματικούς ομίλους των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, όπου η απαίτηση για διαρκή διαθεσιμότητα δεν τους επιτρέπει να «αποσυνδεθούν» στιγμή από την τηλεργασία. Εργαζόμενοι στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, που βιώνουν τη διαρκή επιδίωξη της εργοδοσίας να «τεντώνει» τις ώρες εργασίας και υπερωρίας. Εργάτες που έδωσαν το «παρών» φορώντας τις φόρμες της δουλειάς και, όπως έλεγαν, παρά την κούραση «σήμερα δεν γινόταν να λείπουμε». Συζητούν με συναδέλφους τους την πείρα από τις επιπτώσεις που ήδη έχουν στη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους οι ισχύοντες αντεργατικοί νόμοι, θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη να υψώσουν με τον αγώνα και με απεργιακή κινητοποίηση τείχος για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση.

* * *

«

Διευθέτηση θα πει να σου κλέβουν τη ζωή», λένε χαρακτηριστικά όσοι ήδη βιώνουν τα ακατάστατα ωράρια, όπως οι εμποροϋπάλληλοι: «Να φτάνει Παρασκευή μεσημέρι και ακόμα να μην ξέρεις αν θα δουλεύεις και τι ώρα την Κυριακή», λέει μια γυναίκα εμποροϋπάλληλος. Εκεί βρέθηκαν και ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Εστίασης και του Τουρισμού, που επίσης διαπιστώνουν το σμπαράλιασμα της ζωής, τη δουλειά - λάστιχο, που κάθε τους βήμα διεκδίκησης «σκοντάφτει» στο αντεργατικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων. «Τα προηγούμενα χρόνια, των ρεκόρ στον Τουρισμό, μας έφεραν δουλειά χωρίς ρεπό και ξεκούραση, συνθήκες εντατικοποίησης και ξεχειλωμένο ωράριο. Τον τελευταίο χρόνο, με το "πάγωμα" της τουριστικής κίνησης, επιβιώνουμε με ψίχουλα, ενώ όσοι δουλεύουν με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις πετάχτηκαν εντελώς απροστάτευτοι, στα αζήτητα», αναφέρουν εργαζόμενοι του κλάδου. Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση, το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και εργαζόμενοι σε δήμους μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», σε μια περίοδο μάλιστα που δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα, είναι και δικός τους αγώνας.

* * *

Στο «πόδι» ξεσήκωσαν το κέντρο οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι που διαδήλωσαν την απόφασή τους να συγκρουστούν με το «μέλλον - κόλαση» που τους ετοιμάζουν κυβερνήσεις και εργοδοσία. Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν και οι Οργανώσεις της Υγείας, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, που κι αυτοί έχουν «πολλά να πουν», να προσθέσουν «χιλιάδες λόγους» για την ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσης, κόντρα σε μια πολιτική που μαζί με τα εργατικά δικαιώματα θυσιάζει στον βωμό του κέρδους και την υγεία του λαού, την αποτελεσματική προστασία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν πάει άλλο» με τα 10ωρα, τα «σπαστά», την ασταμάτητη δουλειά(2023-12-02 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στη «Λευκή Νύχτα»(2022-09-01 00:00:00.0)
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η δουλειά την Κυριακή(2020-06-23 00:00:00.0)
Διήμερο παρεμβάσεων σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ(2020-05-21 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε το σωματείο και τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα(2019-06-01 00:00:00.0)
«Μαύρες» Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές και ωράρια - λάστιχο(2017-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ