Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τώρα όλες οι δυνάμεις στη μάχη! Στον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς εκμετάλλευση!

Μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

MotionTeam

Η απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να παλέψει, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, εκφράστηκε και από τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, στην παραλία της πόλης, όπου μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες δήλωσαν παρόντες και παρούσες στο προσκλητήριο μάχης για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στα σκοτάδια της σύγχρονης σκλαβιάς, για να γεννηθεί η ελπίδα, να κερδίσει η ζωή.

Ανθρωποι του μόχθου, που δίνουν τη μάχη μέσα από τα σωματεία και τους φορείς στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, νέοι που αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί οργανωμένη, μαζική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας και για πρώτη φορά αναλαμβάνουν καθήκοντα για την προετοιμασία της απεργίας.

Μαζικό, μαχητικό «παρών» έδωσε και η νέα γενιά, που βιώνει πιο σκληρά τη σύγχρονη σκλαβιά. Εκατοντάδες νέες και νέοι συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της ΚΝΕ στην οδό Αγία Σοφίας. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ στα χέρια, πορεύτηκαν στην παραλιακή λεωφόρο, σάλπισαν τον ξεσηκωμό.

Τα συνθήματα «Εμπρος λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα», «Το μέλλον μας δεν είναι η σύγχρονη σκλαβιά - Δουλειά με δικαιώματα, ζωή με ιδανικά» έδωσαν τον τόνο και στην πορεία. Η συγκέντρωση έκλεισε με το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» να δονεί την ατμόσφαιρα απ' άκρη σ' άκρη.

Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει μετερίζι του αγώνα


Motion Team

«Αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ, αλλά ζούνε και κερδίζουν απ' τον κόπο όσων δουλεύουν, ζητάνε τώρα απ' αυτούς που δουλεύουν να δουλεύουν ακόμα περισσότερο, χωρίς να πληρώνονται, για να συνεχίσουν αυτοί να ζουν απ' τη δουλειά των άλλων»: Με τα λόγια αυτά ανέδειξε ο Κ. Παρασκευάς τον ταξικό χαρακτήρα του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Και όπως εξήγησε «αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν περάσει το νομοσχέδιο: Να δουλεύει ο εργαζόμενος παραπάνω αλλά η υπερεργασία του, αντί να πληρώνεται, να ανταλλάσσεται με ρεπό.

Οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν υπερωρίες για να περνάει η ώρα τους, ούτε από χόμπι. Δούλευαν υπερωρίες από ανάγκη. Γιατί δεν τους έφτανε ο χαμηλός μισθός να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτήν την ανάγκη εκμεταλλεύονται τώρα ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματίες για να αυξάνουν την υπεραξία, την απλήρωτη δουλειά, που ούτως ή άλλως το μεγάλο μέρος καρπώνονται μέσα στο 8ωρο και μ' αυτόν τον τρόπο αυξάνουν το κεφάλαιό τους.

Τώρα πάνε να αυξήσουν την απόλυτη εκμετάλλευση, με την αύξηση του χρόνου εργασίας πέρα από τις 8 ώρες».

«Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε νοσοκομείο, κάθε σχολή, να γίνει μετερίζι οργάνωσης του αγώνα και προετοιμασίας της απεργίας», συνέχισε, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και στη νεολαία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Και πρόσθεσε:


«Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, στις μαζικές κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια, στην απεργία.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε ισχυρές βάσεις και αγωνιστικές παρακαταθήκες.

Αυτοί που κυβερνούν δεν είναι παντοδύναμοι.

Δεν κατάφεραν να κλείσουν τα στόματα του λαού, να βάλουν το κίνημα στον πάγο την περίοδο του lockdown. Αυτό που πετύχαμε είναι μια σημαντική παρακαταθήκη.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη Εργατική Πρωτομαγιά του 2020. Από τη φετινή απεργία της 6ης Μάη.

Ενώνουμε τον αγώνα μας και τη φωνή μας με υγειονομικούς, με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά για πάνω από ενάμιση χρόνο.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί πρέπει το κίνημα να σαρώσει όλα τα εμπόδια για να διεκδικηθεί και να υπάρξει αυτό που σήμερα είναι ανάγκη. Για να υπάρξουν σύγχρονες κατακτήσεις και δικαιώματα (...)

Αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία δεν είναι παντοδύναμοι. Ούτε αήττητοι.

Πολλές φορές ο μικρόσωμος Δαβίδ συνέτριψε τον γίγαντα Γολιάθ. Η δύναμη της εργατικής τάξης βρίσκεται στην οργάνωσή της, στην ενότητα, στην αλληλεγγύη της. Στη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που κι αυτά πλήττονται.

Η δύναμή της βρίσκεται στη θέλησή της οι δείκτες του ρολογιού να μετακινηθούν από την πλευρά των καπιταλιστών στην πλευρά του εργαζόμενου λαού και των λαϊκών στρωμάτων».

«Τώρα όλες οι δυνάμεις πρέπει να πέσουν στη μάχη για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ομως ο αγώνας της εργατικής τάξης δεν τελειώνει εδώ», τόνισε, αναδεικνύοντας ότι «αυτός ο αγώνας θα κάνει το κίνημα πιο ισχυρό την επόμενη μέρα. Πιο ικανό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα, να αποσπά νέες κατακτήσεις. Να σαρώνει κάθε εμπόδιο στον αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς εκμετάλλευση.

Σήμερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, απευθύνουμε κάλεσμα να μη σκύψουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι το κεφάλι. Δεν παραδίνουμε τίποτα απ' όσα μας έδωσαν με τους αγώνες οι προηγούμενες γενιές. Να διεκδικήσουν όλα όσα τους αξίζουν και τους ανήκουν. Να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Βαδίζουμε στα βήματα των πρωτοπόρων της εργατικής τάξης. Στα βήματα του ηρωικού Μάη του 1936, του Τάσου Τούση. Εμπνεόμαστε από τα λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, από το ποίημα Επιτάφιος:

Γιε μου, στ' αδέλφια σου τραβώ

και σμίγω την οργή μου,

σου πήρα το ντουφέκι σου,

κοιμήσου εσύ πουλί μου.

Αυτόν τον ηρωικό δρόμο συνεχίζουμε. Απ' αυτά τα εμβληματικά παραδείγματα και απ' το σημερινό δίκιο της εργατικής τάξης αντλούμε τη δύναμή μας. Απλώνουμε το χέρι και απευθύνουμε μήνυμα συμπόρευσης - συστράτευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες.

Η βαρβαρότητα που ζούμε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το σύστημα εκμετάλλευσης δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη να βάλει το δικό του λιθαράκι γι' αυτό. Για να πάψουν οι νέες γενιές να ζουν τον εφιάλτη της εκμετάλλευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους χώρους δουλειάς η συζήτηση και η οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα(2021-06-05 00:00:00.0)
Επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων(2018-12-14 00:00:00.0)
Οργάνωση κι αγώνας ταξικός - Δε ζούμε με 400 ευρώ!(2012-03-21 00:00:00.0)
Αυτό που τρέμουν είναι η οργανωμένη ταξική μας πάλη για την εξουσία(2011-01-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-12-11 00:00:00.0)
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μαζί με το ΠΑΜΕ(2010-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ