Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Με τη δύναμή σου απάντησε λαέ - τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ»

Μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαχητική δήλωση ανυποχώρητου αγώνα για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου σήμαναν μαζικά εργαζόμενοι από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, διαδηλώνοντας χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε ξεσηκωμό, για να «μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα».

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στην πλατεία με τις προσυγκεντρώσεις τους. Εκεί συναντήθηκαν εργάτες από τη βιομηχανία της περιοχής, από τα γιαπιά, που δίνουν καθημερινά την πάλη για το μεροκάματο, που μπαίνουν μπροστά στην αναμέτρηση με την εργοδοσία, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «12ωρη δουλειά». Φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι που βλέπουν το όποιο εισόδημά τους να εξανεμίζεται, αφού τους πνίγει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κι από πάνω καταδικάζονται σε άνοιγμα των καταστημάτων τους «Κυριακές γιορτές και σχόλες».

Με τα δικά τους πανό οι φοιτητές από σχολές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, έστειλαν μήνυμα ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δεν πρόκειται να σταματήσουν για ζωή με δικαιώματα.

«Με τη δύναμή σου απάντησε λαέ - τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση, όπου μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Οπως είπε στην ομιλία του, «η φθορά που προκαλεί στην υγεία του εργαζόμενου η 10ωρη και η 12ωρη εργασία και η κατάργηση του σταθερού ωραρίου, δεν αποκαθίσταται με κανένα ρεπό. Ούτε και η φθορά απ' το άγχος που προκαλούν η ανασφάλεια, ο φόβος της απόλυσης και ο ανταγωνισμός μέσα στο χώρο της καπιταλιστικής επιχείρησης.

Το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού αποδεικνύεται και απ' το γεγονός ότι η αύξηση των απλήρωτων υπερωριών και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας προωθείται την ώρα που υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες θα εξακολουθούν να βουλιάζουν στη χαμοζωή του ανέργου και οι υπόλοιποι θα δουλεύουν ασταμάτητα, για να μη βρεθούν και οι ίδιοι στην ουρά των ανέργων».

Ανέδειξε ακόμα ότι αυτή η επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη «δεν ξεκίνησε το 2020, ούτε αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλώς κάποια νέα μέτρα που οφείλονται στις νεοφιλελεύθερες εμμονές του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη, όπως μας παραμυθιάζει ο Τσίπρας. Ούτε οφείλονται τα νέα μέτρα στη διαπλοκή της κυβέρνησης με κάποια τζάκια, όπως λέει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών στη φάση της κρίσης και για να αυξάνονται στη συνέχεια.

Τι επιδιώκουν όμως συγκεκριμένα με τη διευθέτηση του ωραρίου οι μεγάλοι όμιλοι; Θέλουν κάθε ώρα που δουλεύει ο εργαζόμενος να τους αποφέρει το μέγιστο κέρδος. Γι' αυτό θέλουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους, να αυξάνουν ή να μειώνουν το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε στιγμής, ανάλογα με το αν επιθυμούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή. Για να μπορούν να μεταβάλλουν την παραγωγή τη στιγμή που χρειάζεται, χρειάζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές, υποταγμένες συνειδήσεις. Ο,τι θέλει το αφεντικό, όποτε το θέλει, για όση ώρα θέλει».

«Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής. Η διέξοδος για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει είναι ο σοσιαλισμός», σημείωσε, θυμίζοντας:

«Στη Σοβιετική Ρωσία αποφασίστηκε η καθιέρωση του 8ωρου λίγες μέρες μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μόλις δέκα χρόνια μετά, το 1927, διακηρύχθηκε στη Σοβιετική Ενωση το πέρασμα στο 7ωρο, χωρίς καμιά άλλη μεταβολή. Ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιήθηκε για το ανέβασμα του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των εργαζομένων, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό αλλά και για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην άσκηση των καθηκόντων της εργατικής εξουσίας.

Σήμερα, οι αντικειμενικές δυνατότητες που γεννά η εποχή της "ψηφιακής" οικονομίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι πολύ μεγαλύτερες. Στον σοσιαλισμό θα αξιοποιηθούν για να μειωθεί άμεσα ο εργάσιμος χρόνος και να ενισχυθεί το δημιουργικό περιεχόμενο κάθε εργασίας. Να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και να αναβαθμιστεί το μορφωτικό επίπεδο, για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ