Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εναρμονισμένη με τους στόχους της πρεσβείας των ΗΠΑ και του κεφαλαίου

Στη Βουλή βρίσκονται προς κύρωση η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για συνεργασία στον Τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνολογικής, Εκπαιδευτικής και Μορφωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής φάνηκε η στρατηγική συμπόρευση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ αναδείχτηκαν πλευρές που συνδέονται με τα γενικότερα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στην τοποθέτησή του θύμισε την πολύμορφη παρέμβαση των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στη χώρα μας σε ζητήματα Εκπαίδευσης και Ερευνας. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα με τίτλο «Η δυσλειτουργική κατάσταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος - μια πρόκληση στον τομέα της δημόσιας διπλωματίας των ΗΠΑ - μέρος πρώτο», από το 2009, και σε μία δραστηριότητα που περιλαμβάνει διαλέξεις αξιωματούχων των ΗΠΑ σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, σε εκδηλώσεις τους, ημερίδες κ.λπ., την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα σε ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια και την πρεσβεία αλλά και το ΝΑΤΟ, υποτροφίες και οικονομικά κίνητρα για ερευνητική δραστηριότητα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, τα οποία απευθύνονται σε νέους ερευνητές, επιστήμονες, αποφοίτους. Στάθηκε στις υποτροφίες του ιδρύματος Fullbright, του οποίου η δυνατότητα χρηματοδότησης προβλέπεται στη συμφωνία διακρατικής συνεργασίας που απορρέει από το Πρωτόκολλο που τροποποιείται.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάτω από το πρίσμα όλων των παραπάνω, το γενικόλογο και φαινομενικά αθώο περιεχόμενο της υπό συζήτηση Συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ αποκτά πάρα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και κατεύθυνση.

Η σημερινή Συμφωνία όπως και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, εντάσσεται ασφαλώς και επιχειρεί να συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη ευθυγράμμιση και πιο στενή σύνδεση Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Η οποία πηγάζει από τη μεν διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν κι άλλο την επιρροή τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και από τη διάθεση της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει και διεκδικεί ήδη αναβαθμισμένο γεωπολιτικά ρόλο μέσα στα πλαίσια αυτά», τόνισε ο Γ. Δελής.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ταχύτατη ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα από αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους σε κλάδους αιχμής, επιστημονικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η Ενέργεια, που φέρνουν και ένταση της εκμετάλλευσης του επιστημονικά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που υπάρχει σε πληθώρα και σε εξαιρετική ποιότητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο των ευρύτερων στοχεύσεων της αστικής τάξης και των σχεδιασμών του κεφαλαίου να ξεπεράσουν και αυτήν την κρίση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαχώρισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις επιστημονικές κοινότητες και στα πανεπιστήμια, από το περιεχόμενο της προς κύρωση Συμφωνίας. Οπως σημείωσε, «τέτοια παραδείγματα γόνιμων συνεργασιών υπάρχουν. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνεται και διαφορετικά, με την έννοια ότι η διεθνική διάσταση, η συνεργασία, είναι και θα όφειλε να είναι - γιατί κάποιες φορές δεν είναι, όπως είδαμε τώρα με τα εμβόλια - γνώρισμα της έρευνας. Η υπό συζήτηση όμως Συμφωνία δεν εντάσσεται ασφαλώς σε καμία περίπτωση σε αυτήν την κατηγορία και γι' αυτό ως ΚΚΕ την καταψηφίζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ