Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Επ' αόριστον μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο υπέγραψε την Πέμπτη η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, διευρύνοντας παράλληλα τη χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις και μπλέκοντας έτσι τον λαό βαθύτερα σε επικίνδυνες εξελίξεις, προς χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου.

Παρά τον παραπλανητικό της τίτλο, η «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ είναι από την αρχή μέχρι το τέλος «σφραγισμένη» από τα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019).

Επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες, η Συμφωνία ανανεώνεται καταρχάς για μία πενταετία και κατόπιν μένει σε ισχύ ...εσαεί, με διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας σε Εβρο, Πιερία, Θεσσαλία και Σούδα.

Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους». Αναγνωρίζουν δε «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια έκαστης χώρας, τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και τη διεθνή ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 (αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ετησίως), «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, 2 χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση που επέτρεψε στον Μπλίνκεν να πανηγυρίζει στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ' αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που περιλαμβάνουν:

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επελέγη λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι «η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για την περιοχή του Εβρου και ευρύτερα της Θράκης», βασικά την παραπέρα στοχοποίησή της από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο «Star», αναφερόμενος στην παραπέρα αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ: «Το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα»...

Επισήμως το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία της τελευταίας από τις διακοινώσεις που θα έχουν ανταλλάξει τα δύο μέρη και με τις οποίες θα δηλώνουν ότι έχουν ολοκληρώσει τις αναγκαίες εσωτερικές τους διαδικασίες, προκειμένου το Πρωτόκολλο να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, η ισχύς της τρέχουσας Συμφωνίας λήγει στις 6/11.

«Εγγύηση» για «νέα Αφγανιστάν» με ελληνική εμπλοκή

Σημειωτέον, στο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο τα δύο μέρη σημειώνουν «τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τα παραπάνω και όσα περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη (βλ. παρακάτω) σαν ρήτρες εγγύησης τάχα για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

«Ξεχνάει» βέβαια το πώς διαχρονικά τέτοιες διαβεβαιώσεις έγιναν φτερό στον άνεμο, καθώς βασικό κριτήριο των αποφάσεών τους ήταν η διατήρηση της συνοχής στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπως άλλωστε έγινε και με τις «διαβεβαιώσεις» που συνόδευαν την προηγούμενη ανανέωση της Συμφωνίας, το 2019.

Στην πραγματικότητα, η πρόνοια αυτή σημαίνει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να συμπαρατάσσονται στις αμερικανικές όποτε και όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους οποίους εντάσσεται και η Συμφωνία.

Αποκαλυπτική εξάλλου είναι και η αναφορά Μπλίνκεν στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Δυνάμεις πολέμησαν γενναία», όπως είπε, προδιαγράφοντας έτσι πολλά «νέα Αφγανιστάν» με ενεργή ελληνική συμμετοχή. Δείχνοντας έτσι και πόση αξία είχαν οι διαβεβαιώσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που ισχυρίζονταν ότι τάχα οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν κινδυνεύουν εκεί, αφού έχουν πάει «σε βοηθητικούς ρόλους» κ.ο.κ.

Ολα αυτά, με το βλέμμα στα επόμενα «Αφγανιστάν». Αλλωστε, τέτοιες διαβεβαιώσεις έχουν λάβει εδώ και καιρό οι ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση. Π.χ. ήδη από τον Νοέμβρη 2019 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους στο πλάι των ΗΠΑ, διαβεβαίωνε: «Οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»...

Αυτά με φόντο την ελληνική πυροβολαρχία «Patriot», που αναπτύσσεται στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ σε συνεννόηση με τους Γάλλους, σε υλοποίηση της Στρατηγικής Συμφωνίας με το Παρίσι, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να στείλουν μάχιμο τμήμα και στο Μάλι της Αφρικής.

Αλλά και στην επιστολή Μπλίνκεν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δίνει το τέτοιο «στίγμα», σημειώνοντας ότι η Συμφωνία «θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και της Ευρώπης στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και τη συνεργασία στον πυρήνα της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας».

Επέκταση του επικίνδυνου ιστού και σε άλλα σημεία

Παραπέρα, ο Μπλίνκεν, αναγνωρίζοντας και τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην τέτοια βρωμοδουλειά, τονίζει ότι ήδη «από το 2015, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ελλάδα σημαντική χρηματοδότηση βοήθειας για την ασφάλεια, αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις σε υποδομές για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων εκσυγχρονισμού της άμυνας».

Προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων». Μιλάει επίσης για «από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον στόχο της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης».

Από την κυβέρνηση δίνεται η αισχρή ερμηνεία ότι «με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησής τους». Φτάνουν, δηλαδή, για να ξεπλύνουν την εγκατάσταση νέων βάσεων «όπου και όποτε» θέλουν οι ΗΠΑ, να παρουσιάζουν ως επιτυχία ότι έτσι... αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της!

Σημειωτέον, βέβαια, ότι ο Μπλίνκεν αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, τα οποία η Τουρκία θέλει αποστρατιωτικοποιημένα, θέτοντάς το αυτό μάλιστα ως βασική προϋπόθεση για την ελληνική κυριαρχία επ' αυτών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Ετοιμοι για παζάρι

Από το παζλ των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, τους οποίους ενισχύει η Συμφωνία, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι επί της ουσίας παροτρύνσεις να «τρέξουν» επώδυνοι συμβιβασμοί και διευθετήσεις με την Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή.

Ο Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Μητσοτάκη είναι σαφέστατος: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει.

Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι στις κοινές τους δηλώσεις, μετά τον Μπλίνκεν ο Ν. Δένδιας θύμισε τις συμφωνίες καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο - συμφωνίες που αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη - και διαβεβαίωσε ότι στην ελληνική κυβέρνηση είναι «έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε» με «όλες τις χώρες του κόσμου» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ηθελε ...περισσότερη αμερικανική εμπλοκή ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική στο μεταξύ για την «ομοφωνία» όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου, που μπλέκει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους, είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία.

Στη γνωστή βρώμικη γραμμή περί «ανταλλαγμάτων» που μπορούν να περιέχουν οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον λαό και ξεπλένοντας ξετσίπωτα τις ΗΠΑ ως δήθεν «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του στάθηκε στην πρόβλεψη για επ' αόριστον ανανέωση. «Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν εξασφαλίζεται όμως καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ