Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ

Με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε χτες στο Σότσι της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του.

Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, συζήτησαν «εκτενώς για τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς», μεταξύ τους στην οικονομία, όπου εκτίμησε ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Μάλιστα, ξεκινάμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο, διότι ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», αποσιωπώντας βέβαια ότι η ζημιά αυτή, ειδικά στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έκτοτε, έναντι της Ρωσίας, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014.

Παραπέρα τόνισε ότι συζήτησαν τις «προοπτικές ρωσικών επενδύσεων», υπογραμμίζοντας «την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Τουρισμό». Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υποδεχθεί «τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ». Σε σχετική ερώτηση ωστόσο για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο αλλά δεν το εισάγει στην Ελλάδα, ούτε προχωρά σε συμπαραγωγή του, επιβεβαίωσε τους περιορισμούς που υφίστανται ελέω ΕΕ: «Αυτό ξέρετε, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ότι εξαρτάται στην πραγματικότητα από μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κατά συνέπεια, η χώρα μου θα ακολουθήσει αμέσως αυτήν την απόφαση». Κι αυτό ενώ ο ίδιος παραδεχόταν ότι «η χώρα μου έχει κάθε κίνητρο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα εμβολίων. Δεν έχουμε κανένα λόγο ή κανένα κίνητρο να μη χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τον Covid. Ομως, ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από την Ελληνική Δημοκρατία, δεν μπορώ και να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς αυτό», συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο εισαγωγής ρωσικών εμβολίων στην Ελλάδα.

Είπε ακόμα ότι το σύνολο των διμερών θεμάτων και της συνεργασίας θα συζητηθεί ξανά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία, πιθανώς εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ενημέρωσε τον Λαβρόφ σχετικά με τις συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, «αλλά και τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου». «Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», κάτι που ο Λαβρόφ επανέλαβε και χτες. Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε ακόμα την εκτίμησή του για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό.

Για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, τέλος, είπε ότι «δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία», διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σχέση αυτή «να επανέλθει στο επίπεδο όπου βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση», σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ» και ότι «δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ χαρακτήρισε την Ελλάδα μία από τις κυριότερες εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα όπως η καταπολέμηση της πανδημίας, το πώς προχωρούν συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί σε προηγούμενες επαφές, η συνεργασία σε τομείς όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, «αλλά δεν ήταν η Ρωσία που επέβαλε κυρώσεις», θύμισε, καλώντας ταυτόχρονα σε «εποικοδομητικό διάλογο» με βάση «αμοιβαία συμφέροντα».

Αναφερόμενος σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία, τόνισε τη θέση της Ρωσίας ότι όλες οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αντίστοιχα για το Κυπριακό σημείωσε την προσήλωση της Ρωσίας για λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, για ομοσπονδιακή - διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ν. Δένδιας σήμερα μεταβαίνει σε Ανάπα και Γκελεντζίκ, πόλεις στα παράλια του βόρειου Εύξεινου Πόντου, όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ομογενείς, τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γράφει μίλια» εμπλοκής και στην Αφρική(2023-01-25 00:00:00.0)
Συνομιλία Λαβρόφ - Μπορέλ(2020-06-18 00:00:00.0)
Επίσκεψη στη Μόσχα για το ρόλο «διαύλου»(2019-11-06 00:00:00.0)
Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ(2018-04-25 00:00:00.0)
Σ. Λαβρόφ για τις σχέσεις με τη Δύση(2005-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ