Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων έκανε την περασμένη Πέμπτη κλιμάκιο του Κόμματος

Την Πέμπτη 20/5 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή Β' Πειραιά του Κόμματος, και τον Ορέστη Διαμαντόπουλο, κτηνίατρο, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό Περάματος, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Πειραιά, Σοφία Χαλικιά.

Το κλιμάκιο ξεναγήθηκε στους χώρους του ΔΙΚΕΠΑΖ, όπου είχε σύντομη συνομιλία με το προσωπικό (κτηνίατροι, νοσηλευτές, εθελοντές - φιλόζωοι) και ενημέρωση σε σχέση με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου για την περίθαλψη, την πρόληψη νοσημάτων, τη φιλοξενία, τις στειρώσεις, την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και την με επιστημονικά κριτήρια επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον τους.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την επωνυμία «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ».

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επεσήμανε την ανάγκη διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με αποκλειστική ευθύνη κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση από το κράτος όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους βάρδιας, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λπ.) σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων. Γιατί είναι εμφανές ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πάντα με τη λογική των γεωγραφικών ορίων των δήμων, καθώς - όπως έχει αποδειχθεί - τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν σύνορα και τόπο κατοικίας, και έτσι όταν ένας δήμος έχει ένα σχετικά πιο δομημένο πρόγραμμα αλλά ο διπλανός δήμος δεν έχει, το πρόγραμμα καταρρέει.

Πρόκειται για τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης - στείρωσης, της καταγραφής - σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) στο σημείο περισυλλογής και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ.

Από το κλιμάκιο του Κόμματος τονίστηκε ακόμα η σημασία που έχει να σταματήσει η συνήθης πρακτική - την οποία ενισχύει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης - τα όποια κονδύλια να δίνονται δεξιά και αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μόνους κερδισμένους ορισμένους κύκλους επιχειρηματικών συμφερόντων και ΜΚΟ.

Ακόμα, ότι η καθολική στείρωση πρέπει να εφαρμόζεται στα αδέσποτα με σεβασμό στην ασφάλεια και ευζωία των ζώων, με ιατρικές πράξεις σε κατάλληλα ασφαλή χειρουργεία των δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων, κάτι που υπονομεύεται από το νομοσχέδιο, ενώ στα δεσποζόμενα κατοικίδια η στείρωση θα πρέπει να είναι προαιρετική, με βάση τη βούληση του κηδεμόνα τους ή τυχόν ιατρική σύσταση.

Η δε επιβολή υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, στο όνομα του ελέγχου των γεννήσεων, ενισχύει τη λογική εμπορευματοποίησης των ζώων, καθώς η πρόσβαση σε κουτάβι ή σε νεαρό σκύλο θα είναι εφικτή σχεδόν αποκλειστικά μέσω αγοράς. Η αναπαραγωγή και διάθεση ζώων συντροφιάς δεν μπορεί να είναι μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία, είναι απαράδεκτο τα ζώα να πουλιούνται και να αγοράζονται, να εισάγονται και να εξάγονται, να αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας.

Επεσήμαναν ακόμα την ανάγκη τα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.

Περαιτέρω, υιοθεσίες να μπορούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα και όχι από νομικά, και με συγκεκριμένο όριο, π.χ. δωρεάν (με κάλυψη από το κράτος) στείρωση και κτηνιατρική περίθαλψη για ένα χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον είναι επείγουσα ανάγκη και πρέπει να γίνεται από τους κρατικούς φορείς ανελλιπώς (σχολεία Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας, πανεπιστήμια, δήμους κ.λπ.).

Κατά τη συνάντηση, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τα αδέσποτα ζώα, με κρατική χρηματοδότηση, ευθύνη και έλεγχο και σε σύγκρουση όχι μόνο με τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και την κοινή λογική, όπως συμβαίνει με τη διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ακόμα και των δεσποζόμενων.

Για άλλη μια φορά και σε συνέχεια αντίστοιχης νομοθετικής πρωτοβουλίας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ολοκληρώθηκε, προωθούνται αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, με επιχειρηματικά κριτήρια που επιταχύνουν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων κρατικών υπηρεσιών σε φορείς της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» (πχ ΜΚΟ) αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόκειται να ενταθεί το φόρτωμα νέων βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει με τις τοποθετήσεις του ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που κινείται σε μια επικίνδυνη λογική, και να διεκδικηθούν η απόσυρσή του και η υλοποίηση ενός συνόλου προϋποθέσεων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ