Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στη βάση δύο κρατών» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών», σημείωσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε την ύπαρξη στα Κατεχόμενα τουρκικής βάσης με drones, επιχειρηματολογώντας ότι «σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και για να είσαι ισχυρός πρέπει να υπάρχεις με κάθε τρόπο, και στον αέρα, και στην ξηρά, και στη θάλασσα», ενώ ανήγγειλε ότι την 20ή Ιούλη (επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) «θα είμαι στη βόρεια Κύπρο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα» και κατέληξε: «Η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας Τουρκία είναι παντού».

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, όπου συζήτησαν «τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και στο Αφγανιστάν», ξεχωρίζοντας δηλαδή δύο πεδία κρίσιμων και σύνθετων παζαριών και εξελίξεων. Στο πλαίσιο δε της ενίσχυσης της «βορειοατλαντικής συνοχής», η Ουάσιγκτον δεν παρέλειψε να σημειώσει «τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επέκρινε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για πράξεις και λόγια που «υπονομεύουν το έργο που γίνεται και τη θετική πορεία».

Την ίδια στιγμή, τη «καχυποψία» που παραμένει στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που με αφορμή τις αμερικανικές κατηγορίες για τη στάση της Αγκυρας στην Παλαιστίνη έσπευσε να πει πως «αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρό μας για αντισημιτισμό, έχουν στη χώρα τους τον ηγέτη της απόπειρας πραξικοπήματος (...) Την απόπειρα πραξικοπήματος δεν την οργανώσαμε εμείς, αλλά έγινε με δικές τους εντολές...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ