Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΑΣΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στο χτύπημα των ΣΣΕ

Την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων για να διεκδικήσουν την εφαρμογή της τελευταίας κλαδικής ΣΣΕ, όπου αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, και να προετοιμαστεί κλαδική απεργία για τη νέα διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες (ΕΑΣΚ). Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ) και το κλαδικό Σωματείο (ΣΥΑΕ) σέρνουν «τον κλάδο πίσω από τους πασχαλινούς εκδρομείς της ΓΣΕΕ» και πως πρέπει ο κλάδος να δώσει «μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία όλων των κλάδων που συντονισμένα οργάνωσαν την απεργία της 6ης Μάη αποφασιστική απεργιακή απάντηση στις "ανατροπές του αιώνα" που φέρνει η κυβέρνηση!».

Αφορμή για τη νέα παρέμβαση είναι η στάση ασφαλιστικής εταιρείας ως προς την εφαρμογή της ΚΣΣΕ που είναι προϊόν Διαιτητικής Απόφασης (βγήκε στις 15 Δεκέμβρη 2020) και η περίοδος ισχύς της είναι 6 Φλεβάρη 2019 - 5 Μάη 2021.

«Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε», σημειώνει η ΕΑΣΚ, «τη δημόσια τοποθέτηση της "Interlife", όπου όχι απλά "εξηγεί" την απαράδεκτη στάση της, που αντί να εφαρμόσει την κλαδική ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους, απαιτεί να μάθει αν και σε ποιο σωματείο μετέχουν». Και εξηγεί για το «κάθε "success story"», που διαφημίζουν μέρα - νύχτα: «Να αρνείται επιχείρηση του κλάδου με συνεχιζόμενα και συσσωρευόμενα κέρδη 120 εκατομμυρίων στη δεκαετία να εφαρμόσει ακόμη και τα στοιχειώδη, μια κλαδική ΣΣΕ που θα εξασφάλιζε τις ελάχιστες αυξήσεις και ενιαίες αποδοχές στους εργαζόμενους! Και να παρουσιάζει ως "δικαίωμά της" να βάλει και χέρι στο μητρώο των σωματείων, να γνωρίζει ποιος, από πότε, πόσο συχνά, σε ποιο σωματείο συμμετέχει! (για το καλό του και χωρίς ουδεμία συνέπεια φυσικά...).

Αν κάτι αποδεικνύει η προκλητική στάση της εργοδοσίας, αυτό είναι το συνολικό ξεσάλωμα του κεφαλαίου. Οταν ήδη σήμερα ζητούν αυτά, καταλαβαίνουμε πού θα οδηγήσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, τόσο για την κατάργηση κάθε ωραρίου όσο και για το χτύπημα των συνδικάτων!

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται και το αδιέξοδο της στάσης των πλειοψηφιών σε ΟΑΣΕ και ΣΥΑΕ. Στο σημείο που είμαστε οδήγησε ο δρόμος της "εργασιακής ειρήνης" και του "μικρότερου κακού", που ακολουθούν χρόνια τώρα! Αυτόν συνεχίζουν να ακολουθούν και για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, όταν απέναντι σε τέτοιες προκλητικές πρακτικές αρκούνται σε "θεσμικές" καταγγελίες και στο να αναγορεύουν σε "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων στην επιχείρηση το να εφαρμοστεί η Σύμβαση, μοιράζοντάς τους τελικώς "βεβαιώσεις μελών" στo σωματείo...».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΕΑΣΚ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανωθούν «πόσο μάλλον σε όσες εταιρείες, πέντε μήνες μετά, η εργοδοσία δεν εφαρμόζει την ΣΣΕ και δεν καταβάλλει τα αναδρομικά πλήρως σε όλους. Εδώ και τώρα να προχωρήσουν συσκέψεις και συνελεύσεις που θα καταλήξουν σε κινητοποιήσεις στις εταιρείες αυτές, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ σε κάθε εργαζόμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ