Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να ξηλωθούν όλα!

«Αν ψηφιστεί, θα το καταργήσουμε ως κυβέρνηση»... Αυτή είναι η «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο - έκτρωμα της ΝΔ για τα Εργασιακά. Και αυτήν τη «δέσμευση» τη γυροφέρνουν βουλευτές και στελέχη του ανά την Ελλάδα, ψάχνοντας μάλιστα ακροατήριο σε εργατικές συγκεντρώσεις σωματείων, όπως στην πρόσφατη απεργία της 6ης Μάη. Προσπερνάμε τον πειρασμό της σύγκρισης με αντίστοιχες «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, περί «κατάργησης με ένα νόμο και ένα άρθρο» των μνημονιακών νόμων, που μετατράπηκαν σε ψήφιση ενός ακόμα μνημονίου και εκατοντάδων αντεργατικών ρυθμίσεων. Προσπερνάμε επίσης τον πειρασμό της σύγκρισης με άλλες αντίστοιχες «δεσμεύσεις», όπως για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του νόμου Βρούτση, που μετατράπηκε σε «νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου». Αλήθεια, όμως, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δίκαιο αίτημα των εκατοντάδων συνδικάτων να καταργηθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, μαζί και της δικιάς του, και πάνω στο οποίο έρχεται σήμερα να πατήσει το έκτρωμα της ΝΔ; Ρητορικό το ερώτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι στην κυβερνητική του θητεία άφησε ανέγγιχτους και επέκτεινε όλους τους νόμους για τη διευθέτηση και την ευελιξία, όπως αυτόν του 2011, προσθέτοντας μάλιστα και τη ρύθμιση για 12ωρη δουλειά των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία αποτελεί «πιλότο» για παραπέρα ανατροπές. Αλλά και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την ευελιξία στην αγορά εργασίας, που είναι αναγκαία για το κεφάλαιο, προβάλλοντας το κάλπικο δίλημμα «ανατροπές με ή χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις». Το συμπέρασμα όμως για τους εργαζόμενους είναι ένα: Οσο δεν καταργούνται όλοι οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της ευελιξίας στην απασχόληση, τέτοια αντεργατικά τερατουργήματα θα είναι διαρκώς στην ημερήσια διάταξη, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα δηλαδή που έχουν την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή ζούγκλα στην αγορά εργασίας.

Μόνο...

Μια ακόμα... επιτυχία για τα κόμματα του «ευρωατλαντικού τόξου», που από το πρωί ως το βράδυ λιβανίζουν «τα καλά» της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, καταγράφει έρευνα που έγινε με αφορμή την υποτιθέμενη «μέρα της Ευρώπης». Οπως προκύπτει, ένα 30,4% στην Ελλάδα διαφωνεί με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Αλλά και όσοι συμφωνούν, μάλλον φαντασιώνονται κάτι άλλο απ' αυτό που είναι πραγματικά η ΕΕ. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία ζητάει να υπάρξει «μείωση ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών», λες και μπορεί να υπάρξει «ισόμετρη» και «δίκαιη» ανάπτυξη στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Βέβαια, όσοι απαντάνε αρνητικά για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, δεν έχουν τις ίδιες αφετηρίες ούτε τις ίδιες προσδοκίες και επιδιώξεις. Επιβεβαιώνεται όμως η δυσκολία των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν την ιμπεριαλιστική ένωση, παρά την πλήρη στοίχισή τους, παρά τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται σε κάθε λογής προγράμματα, αλλά και την «πλύση εγκεφάλου», όπως τώρα με τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης».

... επιτυχίες

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, με την «πείρα» και από την περίοδο της πανδημίας, που διέλυσε τα ψέματα περί «αλληλεγγύης», ο λαός μπορεί τώρα να δει καλύτερα ότι η ΕΕ «σφραγίζει» κάθε αρνητική εξέλιξη σε βάρος των δικαιωμάτων του, της υγείας του, ακόμα και της ζωής του, επειδή ακριβώς είναι ένωση του κεφαλαίου, σε βάρος των δικών του αναγκών. Για παράδειγμα, με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ προωθούνται διαχρονικά όλες οι αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές, όπως αυτές για τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου. Επίσης, δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μη συμμετέχει η ΕΕ, ενώ η Συμφωνία με την Τουρκία, με καθοριστική εμπλοκή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που μετατρέπει τα ελληνικά νησιά σε φυλακές ξεριζωμένων. Αυτή η ΕΕ, λοιπόν, του αντικομμουνισμού και του «χαϊδέματος» των ναζί, όχι μόνο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει προς το συμφέρον των λαών, αλλά μόνο χειρότερη θα γίνεται, πιο αντιδραστική και επιθετική ενάντια στα δικαιώματά τους, όσο οξύνεται μάλιστα ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι λαοί έχουν τη δύναμη να βάλουν εκείνοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, προς το δικό τους πραγματικό συμφέρον. Διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα, παλεύοντας για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου.

Αμπαλοι φασίστες

Αμα πρόκειται για αντικομμουνισμό, ως κι από μπάσκετ ξέρουν οι φασιστοφυλλάδες τύπου «Ελεύθερη Ωρα». Μετά τα αφιερώματα στα «εγκλήματα των εαμοβούλγαρων» και την υπεράσπιση των ναζί ινδαλμάτων τους, κάπου ανάμεσα στα ρεπορτάζ για τα «τσιπάκια» και τους «Ιλουμινάτι», είπαν να αποκαλύψουν και την «αλήθεια» για το Ευρωμπάσκετ του '87, γράφοντας από το πρωτοσέλιδο ότι το ΚΚΕ «προειδοποίησε τους Σοβιετικούς» πως η ομάδα τους «θα πούλαγε το παιχνίδι»! Για «εθνικόφρονες» πάντως λίγο εύκολα έσπευσαν να χρεώσουν τη μεγάλη εκείνη επιτυχία της Εθνικής σε εξαγορά, με καταγγελίες μετά από 35 χρόνια. Αλλά είπαμε: Πάνω απ' όλα το αντικομμουνιστικό καθήκον, στην «τρικυμία εν κρανίω» του φασίστα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της Πούλμαν στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί.

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5.

1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής, ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.

...και σαν χτες

1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

1878 Γεννιέται ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1897 Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο.

1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.

1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο.

1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ου. Τσόρτσιλ.

1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ. Οταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του, εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και τον λαό τους».

1944 Εκτελούνται 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Γενική απεργία στην Κύπρο.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Βάις.

1981 Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας» για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ