Τον κατάπτυστο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ «διευρύνει» η κυβέρνηση
Τα εύσημα των εκπροσώπων του κεφαλαίου εισέπραξε για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της νομοθετικό έργο, και συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων», για το οποίο χτες κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που τους αφορά, ενώ ακολούθησε συζήτηση επί των άρθρων.
Το νομοσχέδιο, όπως ανέδειξε εξαρχής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο 4442/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας καθόριζε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομείς πρώτα θα ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και κατόπιν θα ...ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης, ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.ο.κ.
Στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενταχθεί οι βιομήχανοι Τροφίμων - Ποτών, τουριστικές επιχειρήσεις, εξορύξεις, επιχειρήσεις logistics κ.ά. Με το νομοσχέδιο η σημερινή κυβέρνηση, πιάνοντας τη σκυτάλη, εντάσσει και άλλες επιχειρήσεις, όπως και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, συνεργεία οχημάτων, χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων, δημιουργία υπεραστικών λεωφορείων, ενώ βελτιώνει κι άλλο το ήδη ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα Βιομηχανικά Πάρκα. Στο καθεστώς της αδειοδότησης «εκ των υστέρων», εντάσσει μέχρι και την ίδρυση «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ» από ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ο.κ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ΣΕΒ, ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), ΕΒΕΑ κ.ά. επικρότησαν το νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέφερε ο Κ. Μίχαλος έχει στόχο «τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Την ίδια ώρα, τοποθετήσεις ακόμα και φορέων που δεν διαφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική ήταν ενδεικτικές για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπροστά στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.
Για παράδειγμα, ο Αχ. Σουγκάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέδειξε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πραγματικούς ελέγχους με «υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όχι μόνο στο Δημόσιο, στο στενό Δημόσιο, αλλά και στις περιφερειακές υπηρεσίες».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι «μια συνέχιση των προηγούμενων επιτυχημένων νομοθετικών πρωτοβουλιών και των μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση ότι «καλό θα ήταν η οικειοποίηση από μέρους σας αυτού του νομοθετικού κεκτημένου, όπως επιχειρήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση, να μη συνεχιστεί σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις». Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βολουδάκης, λέγοντας ότι δείχνει πως «σε κάποια βασικά σημεία μπορούμε σε αυτόν τον τόπο να συμφωνούμε»... Υπέρ τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Η Ελ. Λύση επιφυλάχθηκε, το δε ΜέΡΑ25 καταψήφισε.
Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, προσφέρει «τα πάντα, όλα, για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Από τη μία απελευθερώνει πλήρως τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, καταργώντας κάθε ρύθμιση που την εμποδίζει, και από την άλλη επιδιώκει να εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο τη δράση των εργαζομένων, τους αγώνες τους για διεκδίκηση των πραγματικών τους αναγκών. Από τη μία καταργεί κάθε διαδικασία για την αδειοδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αφορούν όρους ασφάλειας και δημόσιας υγείας, καταργεί ουσιαστικά τους ελέγχους. Από την άλλη γίνονται απαγορευτικοί οι όροι - που ήδη ετοιμάζονται - για την ίδρυση και λειτουργία των εργατικών σωματείων, τη δράση τους, ποινικοποιώντας κάθε αγωνιστική διεκδίκηση».
Ειδική αναφορά έκανε ανάμεσα στα άλλα και στα άρθρα που προβλέπουν τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα από το υπουργείο Ανάπτυξης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξέλιξη που είναι σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι πλέον, λόγω του κόστους και των διαδικασιών, θα στερηθούν ή θα δυσκολευτούν να πάρουν το σήμα. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του υπουργείου σημείωσε πως «δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο νομοσχέδιο για την τύχη αυτών των συναδέλφων» από τους οποίους αφαιρείται η αρμοδιότητα.