Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Κινήσεις «επανεκκίνησης της διατλαντικής συμμαχίας»

Αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία

Συνομιλίες για τις «τρέχουσες προκλήσεις στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας» με επίκεντρο τη «διατλαντική σχέση, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή στον Ινδο-Ειρηνικό, τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας και τις κοινές επιχειρήσεις» είχαν χτες στο Βερολίνο οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία, σε μια περίοδο που τα δύο κράτη επαναδιαπραγματεύονται σε διάφορα μέτωπα και επιδιώκουν να βρουν όπου γίνεται μεταξύ τους συμβιβασμούς, ιεραρχώντας την ιμπεριαλιστική κόντρα με Κίνα και Ρωσία.

Η απομάκρυνση και αναδιάταξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν τίθεται πλέον από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ούτε η μετεγκατάσταση του αρχηγείου.

Η τοποθέτηση 500 επιπλέον στρατιωτών - στους ήδη 34.500 - δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι της συμμάχου Γερμανίας, δήλωσε ο Οστιν, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες θα σταλούν για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα στην Ευρώπη «και, αν χρειαστεί, να πολεμήσουν και να κερδίσουν».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Οστιν εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Γερμανίας να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, χωρίς να φτάνει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, όπως είχε ασκήσει επανειλημμένα κριτική η κυβέρνηση Τραμπ.

Η Γερμανίδα υπουργός Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης» και χαιρέτισε την «επανεκκίνηση της διατλαντικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας». Η Γερμανία, είπε, γνωρίζει τον κεντρικό της ρόλο στη μελλοντική κατεύθυνση του ΝΑΤΟ, με «στόχο να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ (...) Για τον σκοπό αυτό, η στρατηγική ιδέα του ΝΑΤΟ και η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ πρέπει να εναρμονιστούν».

Ο δε Οστιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να συνεργαστούν πολύ στενά με την Ευρώπη» και «παραμένουν 100% αφοσιωμένες στο ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, έριξε τους τόνους σχετικά με τον αγωγό «Nord Stream 2» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, που οδεύει στην ολοκλήρωσή του. Εξέφρασε την εναντίωση των ΗΠΑ «σε αυτήν τη συμφωνία και στην επιρροή που δίνει στη Ρωσία», ωστόσο ανέφερε πως αυτό δεν θα εμποδίσει τις «εξαιρετικές» σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας

Η Κραμπ - Καρενμπάουερ δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο ενός «μορατόριουμ» και σε περίπτωση που ο αγωγός ολοκληρωθεί τάχθηκε υπέρ «του συντονισμού (σ.σ. HΠΑ - Γερμανίας) για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Θα πρέπει να εξαρτηθεί επίσης (...) και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει «όλες τις οντότητες που εμπλέκονται» στην κατασκευή του αγωγού, ανάμεσά τους γερμανικούς και άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους, για το ενδεχόμενο κυρώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ινδία για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας(23/3/2021)
Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του(16/1/2021)
Σχεδιάζει στρατιωτικές αποστολές σε Μάλι και Νότια Κινεζική Θάλασσα(19/11/2019)
«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει και τη "γλώσσα της ισχύος"» στη διεθνή σκηνή(15/11/2019)
Αύξηση στρατιωτικών δαπανών ζητά η Καρενμπάουερ(25/7/2019)
Η ...«σωστή Ευρώπη» πέρα και μακριά από τις ανάγκες των λαών(22/3/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org