Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας στο 211ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στο 211ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (211 Μ/Κ ΤΕ) στη Ρόδο, όπως τα γνωστοποίησαν με επιστολή τους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των στρατευμένων.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Με επιστολή τους στρατευμένοι από το 211ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (211 Μ/Κ ΤΕ) κάνουν γνωστό ότι στη μονάδα τους εκδηλώθηκαν κρούσματα κορονοϊού. Διαμαρτύρονται διότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Τα τεστ διενεργήθηκαν καθυστερημένα και όχι για όλους τους στρατευμένους. Ακόμη στους θαλάμους συνωστίζονται στρατευμένοι που έχουν κάνει τεστ, αλλά και άλλοι που δεν τους έχει γίνει τεστ.

Οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης της μονάδας είναι άσχημες, όπως φραγμένες σωλήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μικροβίων, σε συνδυασμό με τις σπάνιες απολυμάνσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη μονάδα.

Επισημαίνουν επίσης την απαράδεκτη κατάσταση ότι οι μερίδες του φαγητού είναι ελλιπείς και οι στρατευμένοι αναγκάζονται να συμπληρώνουν τα γεύματα με δικά τους έξοδα.

Το ζεστό νερό στη μονάδα είναι σπάνιο, τα αναλώσιμα υλικά, όπως γάντια, μάσκες και σηματάκια για τις στολές, παρέχονται σε μικρές ποσότητες και οι στρατευμένοι αναγκάζονται να τα αγοράζουν με δικά τους έξοδα.

Η απάντηση στις διαμαρτυρίες των στρατευμένων από τη διοίκηση ήταν ότι "εδώ είναι στρατός, δεν είστε πριγκίπισσες για να έχετε τέτοιες ανέσεις".

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Οταν πρόκειται για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στα στρατόπεδα, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των στρατευμένων και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες. Οταν όμως πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση στο 211ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής:

Για τον άμεσο εμβολιασμό των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Για την πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ στους στρατευμένους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Για τη δωρεάν χορήγηση στους στρατευμένους των αναγκαίων υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό, σημάτων για τις στολές, καθώς και ικανοποιητικών ποσοτήτων υλικών καθαριότητας;

Για την απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο όλων των χώρων του στρατοπέδου;

Για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της μονάδας;

Για τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των γευμάτων;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org