Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις

Eurokinissi

Στα «χαρακώματα» παραμένουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με υγειονομικούς εξουθενωμένους να δίνουν άνιση μάχη με τις παντός τύπου ελλείψεις (προσωπικό, εξοπλισμό κ.ά.), τους ασθενείς και τους οικείους τους να φτάνουν στα όριά τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, εξασφαλίζοντάς τους «πελατεία» από τη μετατροπή όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες 87 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, η πλειοψηφία τους στην Αττική, ένας εκ των οποίων είναι στην αναμονή από τις 21 Μάρτη! Οι νέες εισαγωγές μόνο για Covid (μέσω ΕΚΑΒ) που έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν τις 458. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 520 ασθενείς.

Πέντε πέντε φτάνουν τα περιστατικά, 120 υγειονομικοί περιμένουν το εμβόλιο

Στο «Γεννηματάς» συνεχίζονται το κλείσιμο κλινικών και οι μετακινήσεις προσωπικού. Χτες 5 ήταν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανοίξουν 16 κρεβάτια ΜΕΘ στο χώρο των χειρουργείων «χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλα, εξίσου υποστελεχωμένα τμήματα, όπως τα Covid ή τη Β' Παθολογική. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες, οι επιμελητές πρέπει να κάνουν μέχρι και 12 εφημερίες το μήνα», κι όλα αυτά σε συνθήκες καθημερινής και συσσωρευμένης πίεσης, όπως μας μεταφέρουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, τα περιστατικά «φτάνουν πέντε πέντε. Το ιδιωτικό "Ερρίκος Ντυνάν" δεν εφημερεύει καν για τα ύποπτα περιστατικά. Οποιος έχει πυρετό δεν τον δέχεται. Τους ανασφάλιστους δεν τους δέχεται ούτε καν όσους έχουν προσωρινό ΑΜΚΑ. Τότε ποιους δέχονται οι ιδιώτες;», αναφέρει με αγωνία γιατρός του νοσοκομείου προσθέτοντας ότι το «Γεννηματάς» γεμίζει από τις πρώτες κιόλας ώρες εφημερίας. Οπως καταγγέλλουν υγειονομικοί, υπάρχει «εκτεταμένη διασπορά στους ορόφους και στα τμήματα, μεταξύ των οποίων βγαίνουν θετικοί και εργαζόμενοι που είναι εμβολιασμένοι και ασυμπτωματικοί. Πριν από λίγες μέρες έκλεισαν η Νευροχειρουργική και η Ουρολογική, αφού 41 ασθενείς βγήκαν θετικοί και στις δύο κλινικές. Υπάρχουν ασθενείς που μπήκαν αρνητικοί στο νοσοκομείο, βγήκαν αρνητικοί και 10 απ' αυτούς νοσηλεύονται πλέον με Covid».

Ακόμη και ο εμβολιασμός των προτεραιοποιημένων ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, «που διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν» είναι στον «αέρα». Στο «Γεννηματάς» 120 υγειονομικοί περιμένουν τις τελευταίες βδομάδες να εμβολιαστούν «αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις»...

Κάτω από το όριο ασφαλείας στις ΜΕΘ, «άγνωστες λέξεις» το 8ωρο και τα ρεπό

Στο ΚΑΤ, εργαζόμενοι και το Σωματείο προχωρούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση απαιτώντας μέτρα για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, προκειμένου να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό και την εκπαίδευσή του με βάση τις ανάγκες, να πάψουν οι συνεχείς μετακινήσεις, για βασική και αναγκαία ελάχιστη ανάπαυση του προσωπικού και την εξασφάλιση των υποδομών και των αναγκαίων παροχών για την ασφάλεια και την υγιεινή της εργασίας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΕΘ (κατόπιν «δωρεάς») που εγκαινίασε η κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων τον περασμένο Δεκέμβρη: Για τα 30 κρεβάτια δουλεύουν 80 νοσηλευτές, ελάχιστοι μόνιμοι, η πλειοψηφία με συμβάσεις ενός έτους, τους οποίους, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και αντίστοιχη εκπαίδευση, τους «έριξαν στα βαθιά».

Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τις ΜΕΘ, η αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή πριν από την Covid ήταν 4 προς 1, εν καιρώ Covid προβλέπονται 8 νοσηλευτές ανά ασθενή. Σήμερα στις ΜΕΘ του νοσοκομείου η αναλογία κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,6 νοσηλευτών ανά ασθενή, δηλαδή λειτουργούν πολύ κάτω και από το όριο ασφαλείας.

Εδώ κι ενάμιση μήνα, το νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ δουλεύει έξι μέρες τη βδομάδα, διευρύνεται το ωράριό τους, κόβονται ρεπό. «Παίρνουμε ένα ρεπό μετά από 3 νύχτες βάρδια και την επομένη δουλεύουμε απευθείας πρωί, η κούραση είναι φοβερή», καταγγέλλουν υγειονομικοί στον «Ριζοσπάστη». Επιπλέον είναι αναγκασμένοι να φορούν τη στολή πάνω από τις 4 ώρες που προβλέπεται τη μέρα. «Το πρωί οι 2 ώρες παραμονής με τη στολή αυξάνονται σε 3. Και μιλάμε για ΜΕΘ που ανά πάσα στιγμή συμβαίνει κάτι έκτακτο και πάει στο 4ωρο, και μετά μας βγάζουν για μία ώρα ανάπαυσης, μέχρι να ξαναμπείς. Τι να πρωτοκάνεις; Να βγάλεις τη στολή, να απολυμανθείς, να φας; Και μετά να ξαναβάλεις στολή; Παράλληλα αυξάνεται και ο χρόνος έκθεσης του προσωπικού μέσα στον ιό. Η ποιότητα αυτών των υλικών (στολές, γυαλιά, ποδονάρια) έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αντοχές πάνω σ' ένα ανθρώπινο σώμα. Στη ΜΕΘ επικρατούν συνθήκες πολέμου και λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας η ποιότητα φθείρεται, ιδρώνεις, σκίζεται. Επειδή αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το χρόνο υπερέκθεσής μας, μας έκοψαν το ένα ρεπό».

Η πιο ζόρικη εφημερία από την αρχή της πανδημίας

Χτες, το Νοσοκομείο Νίκαιας γνώρισε τη μεγαλύτερη ροή περιστατικών από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με 120 περιστατικά θετικά στην εφημερία και 56 εισαγωγές. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, 5 διασωληνωμένοι ήταν και χτες εκτός ΜΕΘ, ενώ και σ' αυτό το νοσοκομείο υπάρχει διασπορά του ιού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλικιωμένη που έκανε εισαγωγή πριν από μια βδομάδα με κάταγμα ισχίου και χτες νοσηλεύτηκε με Covid. «Βλέπουμε κυρίως ανθρώπους από Πειραιά και Δυτική Αττική. Η μετατροπή του "Θριασίου" σε μιας νόσου δεν έχει βοηθήσει καθόλου την κατάσταση, κάθε άλλο. Εκλεισαν τόσα τμήματα και κλινικές, μόνο για 40 κρεβάτια Covid; Πού αποσκοπεί αυτό το μέτρο;», ρωτούν οι εργαζόμενοι.

Συνθήκες ασφυξίας στη Θεσσαλονίκη

Σε συνθήκες ασφυξίας οδηγούνται σταδιακά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, και αυτές με μεγάλη πληρότητα (90% - 100%), καλούνται να διαχειριστούν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που έρχεται καθημερινά από τα νοσοκομεία που ολοκληρώνουν την εφημερία τους, όπως το «Παπαγεωργίου», που χτες το πρωί βγήκε από εφημερία με 50 νέες εισαγωγές ασθενών φτάνοντας συνολικά να νοσηλεύει 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλους 20 στη ΜΕΘ αγγίζοντας σε πληρότητα το 100% των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ.

Στο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στις κλινικές Covid, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 200 ασθενείς, η διοίκηση έδωσε εντολή για μετακίνηση, για διάστημα ενός μήνα, ειδικευόμενων γιατρών από άλλες κλινικές και γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου. Πρόκειται για ειδικευόμενους γιατρούς καρδιολογίας, νευρολογίας, οφθαλμολογίας, χειρουργικής αλλά και ειδικούς γιατρούς.

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως μιας νόσου, με χειρουργεία να αναβάλλονται και τα περισσότερα περιστατικά να οδηγούνται προς τις ιδιωτικές κλινικές, που όμως αποφεύγουν τα πιο βαριά, τα οποία έχουν ανάγκες πολυήμερης νοσηλείας σε ΜΕΘ και εντατικής παρακολούθησης. Και αυτό έρχεται ενώ ήδη επί ένα χρόνο μετράμε χιλιάδες χαμένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία, στα διαγνωστικά και απεικονιστικά τμήματα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για τις ιατρικές πράξεις που ακυρώθηκαν την περίοδο Μάρτη - Δεκέμβρη του 2020 σε σχέση με αυτές που διενεργήθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία η μείωση είναι της τάξης του 43% (-180.000), ενώ η προσέλευση στο ΤΕΠ μειώθηκε κατά 40% (-32.000) και τα πραγματοποιήσιμα χειρουργεία κατά 44% (-6.500).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org