Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021 - αριθ. φύλλου: 13732

Με απειλές πολέμου ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στην Ουκρανία
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών συναντήσεων του γγ του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, που στη συνέχεια συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους από όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
  • Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, στο πλαίσιο ασκήσεων του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας. Στρατεύματα μεταφέρει και η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προσοχή, στόχος!

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και η απάντηση της τελευταίας «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο επικίνδυνη για το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, συνολικά των κομμάτων του «ευρωατλαντικού τόξου».

Η περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, που όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρέσβης, είναι ένας από τους τρεις «κύκλους» (μαζί με Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική) όπου η χώρα αναλαμβάνει να προωθήσει βήμα - βήμα τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, είναι ενδεικτική. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Με «πρόσκληση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΑΤΟική αρμάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα στον «δίαυλο» του Αιγαίου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, τάχα για το Προσφυγικό, στην πραγματικότητα όμως για τον έλεγχο διέλευσης των ρωσικών πλοίων.

Στην αμέσως επόμενη φάση αυτού του σχεδιασμού, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τις δυνάμεις του ακόμα πιο συχνά στη Μ. Θάλασσα και προσπαθεί να επιβάλει μόνιμη ναυτική παρουσία, παρακάμπτοντας και τους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να «καμαρώνουν» ότι τα ελληνικά πλοία είναι τα μοναδικά που αυξάνουν σταθερά τις μέρες παραμονής σε ΝΑΤΟικές αποστολές στη Μ. Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια αυξημένους ρόλους στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, μεταξύ άλλων με την «επιτήρηση» του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, που τη φέρνει στην «πρώτη γραμμή», στο ενδεχόμενο όξυνσης και γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ επιχείρησε προ ημερών σε αυτήν την περιοχή ως «ασπίδα» για αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, που απογειώθηκε από τις ΗΠΑ και πέταξε ως εδώ για να κάνει «επίδειξη ισχύος».

Χαρακτηριστικά πολεμικής προπαρασκευής, με εμπλοκή της Ελλάδας, έχει και η εναέρια άσκηση «Ηνίοχος» που διεξάγεται στη χώρα μας, με συμμετοχή 25 μοιρών πολεμικών αεροσκαφών από ΝΑΤΟικές και άλλες χώρες, με τους Αμερικανούς να λένε ότι προετοιμάζει για «μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση».

Σ' αυτές τις επικίνδυνες «πρόβες πολέμου», τον δικό του ξεχωριστό ρόλο έχει ο ιστός των στρατιωτικών βάσεων σε όλη τη χώρα, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Βασικό ρόλο εδώ παίζει η Αλεξανδρούπολη, που στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αποτελεί βάση πρώτης γραμμής για την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, για τον «έλεγχο» της Μαύρης Θάλασσας και το «σφράγισμα» των Στενών του Βοσπόρου.

Από εκεί άλλωστε πέρασαν προ λίγων εβδομάδων οι χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί που βρίσκονται σήμερα «μια ανάσα» από την Ουκρανία, με τον «μανδύα» της άσκησης «Defender Europe».

Με βάση και τη σημερινή κλιμάκωση, καθένας μπορεί να σκεφτεί: Τι λιγότερο από στόχους των αντίπαλων κέντρων είναι όλα τα παραπάνω, οι ναυτικές, αεροπορικές δυνάμεις και υποδομές που αξιοποιούνται ως κρίκοι στην αλυσίδα των ΝΑΤΟικών σχεδίων;

Τι λιγότερο από «βαρίδι», που πάει το λαό ολόισια στην άβυσσο των ανταγωνισμών, είναι η αλυσίδα της εμπλοκής που μακραίνει και βαραίνει χρόνο με τον χρόνο, με βάση και τα ΝΑΤΟικά σχέδια; Πόσο μάλλον που προστίθενται διαρκώς και νέοι κρίκοι, όπως δείχνει π.χ. η Συμφωνία των Πρεσπών για να μπει η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται, στο έδαφος και της νέας καπιταλιστικής κρίσης, σήμερα που η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» εναλλάσσεται με πολεμικές ιαχές σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά μας, ο λαός χρειάζεται να αξιοποιήσει την πείρα του, να απορρίψει με αποφασιστικότητα τα χυδαία ψέματα της κυβέρνησης ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η εμπλοκή αποτελεί «ασπίδα» και «εγγύηση» για το λαό.

Να δώσει τη δική του απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους του, για να απεμπλακεί τώρα η χώρα από τα σχέδια αυτά, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν οι δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων. Για να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με το λαό να έχει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο που παράγει.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαδήλωσαν για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

Δ. Κουτσούμπας: Αλληλεγγύη στον αγώνα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλη την Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η μέρα πανελλαδικής δράσης | Στους δρόμους σήμερα βγαίνουν ξανά οι φοιτητές


ΣΕΛ.  18   -   19


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο για τις 6 Μάη

Στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα | Νέες απεργιακές αποφάσεις σε όλη τη χώρα | Συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι κινητοποιήσεις σωματείων


ΣΕΛ.  11
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα το 4ο επεισόδιο του Ντοκιμαντέρ για το 1821

ΣΕΛ.  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις «ανατροπές του αιώνα»

ΚΚΕ: Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι


ΣΕΛ.  10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ασφυξία στην Αττική, νέος συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

81 νεκροί και 809 διασωληνωμένοι χτες σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org