ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Αναδιάταξη δυνάμεων σε αντιστοίχιση με τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Με την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη να οξύνεται παντού, από το Αφγανιστάν έως την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, διεξήχθησαν χτες μια σειρά από συναντήσεις και επαφές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η απόφαση για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας από το Αφγανιστάν, σε συντονισμό με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η αμερικανική κυβέρνηση, ακουμπά στις «νέες προκλήσεις» που φέρνουν για τον ευρωατλαντικό άξονα η άνοδος της Κίνας και η «επανάκαμψη στρατιωτικά της Ρωσίας».

Οι χτεσινές επαφές στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με τις συναντήσεις που είχαν με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν και Αμυνας Λ. Οστιν.

Στις δηλώσεις τους, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε «την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στον διατλαντικό μας δεσμό», τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι το μόνο μέρος όπου η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συναντώνται καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας». Ως τέτοιες «προκλήσεις» παρουσίασε «τη μελλοντική μας παρουσία στο Αφγανιστάν» και τις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία».

«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτήν τη συγκέντρωση δυνάμεων (σ.σ. γύρω από την Ουκρανία), να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσυρθεί», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, αποσιωπώντας την παράλληλη συνεχή προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων εδώ και χρόνια στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα (π.χ. με την ετήσια επιχείρηση Atlantic Resolve και την αλυσίδα ασκήσεων Defender Europe), με την Ελλάδα να παίζει βασικό ρόλο τέτοιας διεκπεραίωσης, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα περάσματα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από Αλεξανδρούπολη και Εβρο.

Ο ίδιος θύμισε ότι προχτές πήγε στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Κούλεμπα και κάλεσε τα κράτη - μέλη «να σταθούν μαζί και να εκφράσουν τη στενή τους υποστήριξη στην Ουκρανία». Σημειωτέον, στον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ τις αμέσως επόμενες μέρες, 18 με 22 Απρίλη, είναι η άσκηση στρατιωτικών δυνάμεών του, στην Τουρκία, «LOYAL BONUS I 21», με αντικείμενο την προετοιμασία επιτελείου διοίκησης χερσαίων μαχών για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, περί «συλλογικής άμυνας».

Τέλος, στη συζήτηση με τους υπουργούς των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ έβαλε και τις προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την «ατζέντα ΝΑΤΟ 2030», που στόχο έχει να προετοιμάσει τις δομές της λυκοσυμμαχίας για τις ιμπεριαλιστικές κόντρες της επόμενης δεκαετίας, απέναντι στην «επιστροφή των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων», όπως οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί λένε. «Μια φιλόδοξη ατζέντα για το μέλλον, όπου μπορούμε να αποδείξουμε ότι το μήνυμά μας για την αναζωογόνηση της Συμμαχίας μας δεν είναι κάτι που επιδεικνύουμε μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις», είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί υπουργοί μίλησαν για τις αποφάσεις για το Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «μια σημαντική στιγμή για τη Συμμαχία», που πέτυχε τους στόχους της, ενώ επανέλαβαν επίσης τις «ανησυχίες που μοιράζονται όλοι στη Συμμαχία, σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας εντός και κοντά στην Ουκρανία».

Ακολούθησε σύσκεψη των «εθνών - πλαίσιο», που παίζουν το βασικό ρόλο, με δυνάμεις στη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αφγανιστάν «Resolute Support». Πήραν μέρος με φυσική παρουσία, εκτός των δύο Αμερικανών και του Στόλτενμπεργκ, οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χ. Μάας, της Ιταλίας Λ. Ντι Μάγιο, της Τουρκίας, M. Τσαβούσογλου, και της Βρετανίας, Ντ. Ράαμπ. Σημειωτέον, η Τουρκία έχει σήμερα τη διοίκηση της επιχείρησης και αναπτυγμένα στο Αφγανιστάν περίπου 600 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Απόσυρση από Αφγανιστάν...

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όλων των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή και του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Αμερικανού πτέραρχου Τ. Γουόλτερς.

Στο τέλος εκδόθηκε Κοινή Δήλωση, όπου τονίζεται ότι «αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, οι Σύμμαχοι έχουν αποφασίσει ότι θα ξεκινήσουμε την απόσυρση των δυνάμεων της Αποστολής Resolute Support από την 1η Μαΐου (...) Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Resolute Support μέσα σε λίγους μήνες».

Παρακάτω χαιρετίζουν τη λεγόμενη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης ως «ευκαιρία» για να προωθηθεί η «ειρηνευτική διαδικασία». Τονίζουν, βέβαια, ότι «οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στέκονται με το Αφγανιστάν, τους λαούς του και τους θεσμούς του για την προώθηση της ασφάλειας και τη διατήρηση των κερδών των τελευταίων 20 ετών. Η απόσυρση των στρατευμάτων μας δεν σημαίνει τον τερματισμό της σχέσης μας με το Αφγανιστάν. Αντίθετα, αυτή θα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον.

...προειδοποιήσεις στη Ρωσία και το βλέμμα στην Κίνα

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα της Ουκρανίας και της αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο Αμερικανούς υπουργούς, μετά τα χτεσινά διαβούλια, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, ζητώντας ταυτόχρονα από τη Ρωσία «να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», όπως είπε.

Αντίστοιχα ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία «να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν άλλες «προκλήσεις» πια στο 2021, και όχι το Αφγανιστάν. Πιο καθαρά ο Οστιν χαρακτήρισε «νούμερο 1 πρόκληση» πλέον την Κίνα για την «καθεστηκυία τάξη». Τόνισε επίσης ότι παρακολουθούν στενά τις ρωσικές κινήσεις και ότι στο αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζονται για να εισηγηθούν στον Πρόεδρο Μπάιντεν «μέτρα».

Στοιχισμένη η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του «υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως». Τόνισε επίσης «τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφόσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στο μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ σ' αυτήν τη χώρα».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο υπουργός Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα». Πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη».


ΗΠΑ
Με το βλέμμα στις «νέες προκλήσεις» και την Κίνα οι αποφάσεις για το Αφγανιστάν

Μέχρι τον Σεπτέμβρη η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Στην ανάγκη να εστιάσουν οι ΗΠΑ στις νέες «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν, ξεχωρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο την αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, αναφέρθηκε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφαση της κυβέρνησής του για σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν από την 1η Μάη (ημερομηνία που είχε συμφωνήσει με τους Ταλιμπάν ως τελική προθεσμία αποχώρησης η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ) μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, που αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

«Αντί να επιστρέψουμε στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικά δίκτυα και επιχειρήσεις που έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από το Αφγανιστάν», αλλά και την ανάγκη «να ενισχύσουμε την αμερικανική ανταγωνιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό ανταγωνισμό από μια ολοένα και πιο σίγουρη για τον εαυτό της Κίνα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι ο στόχος της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δηλαδή η διασφάλιση ότι αυτό «δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για νέες επιθέσεις στη χώρα», έχει εκπληρωθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η αποχώρηση θα γίνει «με ασφάλεια» και σε συντονισμό με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική παρέμβαση θα συνεχιστεί με άλλα μέσα, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν την «επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Μπάιντεν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αφγανό ομόλογό του, Ασράφ Γάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «σέβεται» την απόφαση των ΗΠΑ αλλά και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν είναι «ικανές να υπερασπιστούν το λαό και τη χώρα τους, όπως κάνουν εξαρχής». Ο δε Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αφγανικό λαό στους τομείς της ανάπτυξης, της ανθρωπιστικής στήριξης και της ασφάλειας».

Ενδεικτική είναι βέβαια η ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη: Σε αυτήν αξιολογούνται ως «χαμηλές» οι «προοπτικές για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του νέου έτους», εκτιμώντας ότι «οι Ταλιμπάν πρόκειται να ανακτήσουν έδαφος στο πεδίο των μαχών και η αφγανική κυβέρνηση θα δώσει δύσκολη μάχη για να τους συγκρατήσει αν η συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ) αποσύρει τη στρατιωτική της υποστήριξη».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ γεννούν νέα δεδομένα και για τις διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, στο οποίο παρεμβαίνουν επίσης έντονα η Ρωσία και η Κίνα. Οι Ταλιμπάν ακύρωσαν χτες τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη που αναμενόταν να γίνει στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπός τους στο Κατάρ Μοχαμάντ Ναέμ δήλωσε ότι «μέχρις ότου όλες οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν εντελώς από την πατρίδα μας, δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία διάσκεψη που λαμβάνει αποφάσεις για το Αφγανιστάν».

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία ότι τα νέα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο «υπονόμευσης» των ενδοαφγανικών συνομιλιών, με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζ. Καμπούλοφ, να σχολιάζει ότι «αυτή η ευκαιρία δεν θα θέλαμε να χαθεί, γι' αυτό οι Αμερικανοί συνάδελφοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους Ταλιμπάν» και ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες και οι Ταλιμπάν βάσιμα θα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους». Κατέληξε βέβαια ότι οι ΗΠΑ «όπως και να 'χει θα φύγουν από το Αφγανιστάν, αργά ή γρήγορα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ