Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ξανά στα όριά τους τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη

Τα... «μοντέλα» της εμπορευματοποίησης καταρρέουν για άλλη μια φορά

Copyright 2021 The Associated

Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 137,4 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,961 εκατ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή οι ΜΕΘ σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν», ενώ υπογραμμίζει ότι «η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της».

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 9% την περασμένη βδομάδα, έβδομη συνεχόμενη βδομάδα με αύξηση, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 5%.

Την ίδια ώρα, οι δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως είναι μόλις 780 εκατ. και αυτές με μεγάλη ανισομετρία...

Γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλίνες για Covid σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία

Στην Ιταλία, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με ακόμη μικρότερους ρυθμούς στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι «η θνησιμότητα παραμένει υψηλή και το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό στους νοσοκομειακούς θαλάμους της χώρας έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής». Παράλληλα αναφέρουν ότι οι υγειονομικοί δίνουν μάχη σε 24ωρη βάση κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας, «το οποίο έχει επεκταθεί και σε περιοχές της Ιταλίας οι οποίες, μέχρι τώρα, δεν είχαν πληγεί, όπως η Σαρδηνία».

Στη Γερμανία συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων ότι οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους και σύντομα ίσως χρειαστεί να επιλέγουν μεταξύ των ασθενών που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε αυτές... Στα 1.280 νοσοκομεία της χώρας είναι κατειλημμένες 22.370 κλίνες ΜΕΘ, με τις ηλικίες να βρίσκονται περισσότερο πλέον μεταξύ 40 - 70 ετών. Η Γερμανική Διεπιστημονική Ενωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) προβλέπει αύξηση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κατά 6.000 μέχρι τα τέλη Απρίλη, ενώ σήμερα απομένουν μόλις 4.230 ελεύθερες...

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση εστιάζει και πάλι στα περιοριστικά μέτρα: Με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε, ενεργοποιείται αυτόματα το «φρένο έκτακτης ανάγκης», όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας βδομάδας, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη με «μεγάλη καθυστέρηση», λόγω διαμάχης μεταξύ των κρατιδίων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ της Γαλλίας, με σχεδόν 6.000 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ Covid - νέο ρεκόρ για το 2021 - μετά από μία βδομάδα ισχύος του νέου πανεθνικού lockdown.

Αγγλία: Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ιατρική περίθαλψη... ψάχνουν «δωρεές»!

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, καθώς καταγράφεται σχετική σταθεροποίηση στις νοσηλείες Covid, έρχονται ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο οι τραγικές συνέπειες από τη μετατροπή του Εθνικού Συστήματος Υυγείας (NHS) σε σύστημα μιας νόσου.

Σε πάνω από 4,6 εκατομμύρια υπολογίζονται οι «χαμένοι ασθενείς» από τα νοσοκομεία της Αγγλίας το 2020, καθώς αυτά ανέστειλαν πολλές υπηρεσίες τους και χειρουργικά τμήματα μαζί με το προσωπικό τους μετατράπηκαν σε προσωρινές ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που είχαν προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση έπεσε από 16,62 εκατ. το 2019 σε μόλις κάτω από 12 εκατ. το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της νοσοκομειακής δραστηριότητας του NHS από το Health Foundation.

Οι γενικοί γιατροί ανέφεραν ότι 6 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι πήγαν σε νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία (από 20 εκατ. το 2019, σε 14 εκατ. το 2020). Το ίδιο ίδρυμα εκτιμά ότι η λίστα αναμονής του NHS μπορεί να φτάσει τους 9,7 εκατ. πολίτες μέχρι το 2024...

Σε ένα τέτοιο φόντο αποκλεισμού από τα νοσοκομεία, ακυρώσεων ιατρικών εξετάσεων, τεράστιων λιστών αναμονής κ.ο.κ., αυξάνονται οι πολίτες που... αναζητούν «δωρεές» (crowdfunding) για να πληρώσουν για επείγουσα ιατρική φροντίδα, όπως εγχειρήσεις καρκίνου, φάρμακα κ.ά.

Δεδομένα που συλλέγονται από τον ιστότοπο «GoFundMe» δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που αναζητούν δωρεές από το κοινό, αναφέροντας «λίστες αναμονής» ως κύριο λόγο, έχει αυξηθεί κατά 87% μεταξύ του 2020 και του 2021 και οι ασθενείς που κατέφυγαν σε crowdfunding για «αντικαρκινικά φάρμακα» αυξήθηκαν κατά 55%.

Διαπιστώνεται επίσης ότι η διακοπή της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι πολύ πιο εκτεταμένη στις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, σε σύγκριση με τις πλουσιότερες.

Αναστολή χορήγησης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τη χρήση του εμβολίου της «Johnson & Johnson», διερευνώντας τα περιστατικά 6 εμβολιασθέντων ηλικίας 18 - 48 ετών (σε περίπου 6,8 εκατ. που έχουν λάβει το εμβόλιο) που εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης. Μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή, ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι «θα καθυστερήσει τη διάθεση» του μονοδοσικού της εμβολίου στην Ευρώπη και ότι «εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές». Πηγές από την Κομισιόν ωστόσο χαρακτήριζαν «απολύτως αναπάντεχη» την ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστέρηση στις παραδόσεις, αναφέροντας ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις...

Για τη δε χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ ζητά με επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας μια κοινή προσέγγιση, προτείνοντας να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

Νέες και πιο ακριβές παραγγελίες εμβολίων σχεδιάζει η ΕΕ

Την ίδια ώρα, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης, χοντραίνει και... ακριβαίνει ήδη το παζάρι για την προμήθεια εμβολίων για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Η Κομισιόν προετοιμάζει παραγγελίες έως 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων δεύτερης γενιάς, αναφέρει η «Welt», επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής. Οι πρώτες δόσεις για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς αναμένεται να παραδοθούν ήδη το τρέχον έτος, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες το 2022 και το 2023. Οι παραγγελίες προορίζονται επίσης για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, θα ληφθούν υπόψη προσφορές εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των επιστημόνων. Δηλαδή τα εμβόλια των «BioNTech»/«Pfizer» και της «Moderna», ενώ της «Curevac» βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης. Επίσης θα προτιμώνται παρασκευάστριες εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη και έχουν όσο το δυνατόν πιο στενές και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού εντός της.

Στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων εμβολίων και των περιστατικών σπάνιων παρενεργειών σε άλλα εμβόλια, οι τιμές «απογειώνονται»: «Το εμβόλιο των "Pfizer"/"BioNTech" κοστίζει 12 ευρώ, στη συνέχεια πάει 15,50 ευρώ και η Επιτροπή υπογράφει πλέον συμβάσεις για 19,50 ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την «Pfizer» για την προμήθεια εμβολίων το 2022 και το 2023.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org