Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαιτούν γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών στις καλλιέργειες

Τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή, της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, των ανεπαρκών και καθυστερημένων αποζημιώσεων και της ανάγκης έργων υποδομής και προστασίας της παραγωγής αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες με ανακοινώσεις και περιοδείες στα χωριά, αφού για άλλη μια φορά οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα. Ταυτόχρονα ακούν την κυβέρνηση να τους λέει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, που φτάνει ακόμη και τον ένα χρόνο.

Κομμένες έως και 55% οι αποζημιώσεις πολλών ροδακινοπαραγωγών στη Λάρισα

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εκατοντάδες παραγωγοί του νομού Λάρισας αποζημιώθηκαν μόλις την Πέμπτη 1 Απρίλη, για ζημιές που έπαθαν από τον παγετό στις 17/3/2020, όταν ήρθε η ώρα να πάρουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους διαπίστωσαν ότι πολλές αποζημιώσεις, όπως για τα ροδάκινα, είναι κομμένες έως και 55%! Το πρόβλημα προέκυψε από λάθος του πληροφοριακού συστήματος του ΟΣΔΕ (ΕΛΓΑ). Συγκεκριμένα, όσοι παραγωγοί δήλωσαν στον ΟΣΔΕ τις υπερπρώιμες ποικιλίες τους με το όνομά τους (π.χ. Fransoize, Big bang, Early bbma, Rich May κ.ά.) και όχι γενικά και αόριστα ως «λοιπές υπερπρώιμες ποικιλίες», πληρώθηκαν 0,32 ευρώ/κιλό στα ροδάκινα και 0,43 ευρώ/κιλό στα νεκταρίνια, αντί για 0,68 ευρώ/κιλό που προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ για τις υπερπρώιμες ποικιλίες.

Το γεγονός καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και απαιτεί από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και την πολιτική ηγεσία «να διορθώσουν το λάθος τους και να αποζημιώσουν δίκαια για τις ζημιές του 2020 τους συναδέλφους ροδακινοπαραγωγούς». Ταυτόχρονα, με δεδομένο το ότι και πριν από λίγες μέρες έγιναν ξανά ζημιές από παγετό σε αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, βανίλιες, δαμάσκηνα, αχλάδια και σε πρώιμες ποικιλίες κερασιών, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους Αγροτικούς Συλλόγους, με σκοπό να οργανώσουν τις επόμενες δράσεις τους.

Απαράδεκτα ποσοστά εκτιμήσεων στη Νάουσα

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί ακτινιδίων της Νάουσας διαμαρτύρονται για τα απαράδεκτα ποσοστά των εκτιμήσεων οι οποίες αφορούν την ανεμοθύελλα που σημειώθηκε στις 4/5/2020 και τις ζημιές που προκάλεσε στην παραγωγή τους. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Επισκοπή Νάουσας, μέσα από την οποία κατήγγειλαν πως αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι μένουν χωρίς αποζημίωση και κατά συνέπεια χωρίς εισόδημα, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές φροντίδες αλλά και στην επιβίωση των οικογενειών τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Αμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση στη Μεσσηνία

Καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιού, πατάτας, αλλά και ελιάς, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων κατέστρεψε η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Τετάρτη 31 Μάρτη στην περιοχή της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων του νομού Μεσσηνίας. «Ολοι οι κόποι της χρονιάς πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια», επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, απαιτώντας μεταξύ άλλων να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε ολόκληρη την παραγωγή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών(2018-03-21 00:00:00.0)
Ευρεία σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών στις 21 Μάρτη(2018-03-17 00:00:00.0)
«Ταφόπλακα» στις ζωές μας το εμπάργκο(2014-08-14 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις τιμές σε ροδάκινα - νεκταρίνια(2014-07-17 00:00:00.0)
Βγάζουν ξανά τα τρακτέρ(2009-07-15 00:00:00.0)
Βροχές και χαλάζι έπληξαν το εισόδημά τους(2006-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ