Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Συνεχίζεται σήμερα η απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, θα γίνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22).

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι συνταξιουχικών Σωματείων και Ομοσπονδιών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την άρνηση του υπουργού να συναντήσει την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στηλίτευσε ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ αλλά και την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, σε μια διαρκή αντιλαϊκή σκυταλοδρομία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, που προωθείται με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων και το «τζογάρισμα» των εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με δραματικές συνέπειες για τις παροχές, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ολόκληρων τομέων της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, στην εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων. Για όλα τα παραπάνω και μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα ενταθούν.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απηύθυνε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Θεωρούμε τον αγώνα σας δικό μας αγώνα», τόνισε και υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα και ξηλώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Μήπως από αυτά που έκοψαν σε μας έδωσαν σε σας;», αναρωτήθηκε και επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση συνταξιούχους και νέους εργαζόμενους για να κρυφτούν οι ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της. «Ξέρουμε πολύ καλά, συνάδελφοι, ότι λύση δεν θα δώσουν τα δικαστήρια. Τη λύση θα τη δώσει το ιερό πεζοδρόμιο», τόνισε και προανήγγειλε συνταξιουχική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη, στο κέντρο της Αθήνας.

«Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση είναι σχέση κόστους - οφέλους», κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, θα συνεχιστεί. «Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε σε ενιαίο μέτωπο με τις συνταξιουχικές οργανώσεις», σημείωσε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της ΠΟΠΟΚΠ. Κάλεσμα αγώνα απηύθυνε η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων πρώην ΟΓΑ.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και συνταξιουχικών Σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε «πιστοποιημένα» ιδιωτικά γραφεία, μεταξύ άλλων για να εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνάνε τις 2.000 και υπάρχουν υποκαταστήματα που βρίσκονται σε κατάσταση τραγικής υποστελέχωσης (σε Εδεσσα, Πολύγυρο, Ιωνία, κ.α.), ετοιμάζονται να κλείσουν υποκαταστήματα (σε Μουδανιά, Αριδαία, Αξιούπολη κ.α.), κλείνουν τμήματα (ταμεία, οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.) και παραχωρούνται αρμοδιότητες στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org