Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζονται για μάχη ενάντια στον αντεργατικό Αρμαγεδδώνα
  • Συσκέψεις οργάνωσης της πάλης ενόψει της Πρωτομαγιάς σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο, Γιάννενα
  • Κάλεσμα αγώνα από το ΠΑΜΕ

Αιτία πολέμου είναι για το εργατικό κίνημα το αντεργατικό τερατούργημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και αναμένεται να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα, καθιερώνοντας τη 10ωρη δουλειά, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα για να απογειωθεί η «ευελιξία», η δουλειά - λάστιχο.

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της μάχης που θα δοθεί ενάντια στα νέα μέτρα εργασιακού μεσαίωνα που φέρνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα σε σωματεία της Αθήνας απευθύνουν 13 κλαδικά σωματεία που παίρνουν την πρωτοβουλία για οργάνωση σύσκεψης την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έχουν από κοινού αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό - Ξενοδοχεία Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τύπο - Χαρτί, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης αλλά και στη δράση των συνδικάτων. Βαφτίζουν "πρόοδο" το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία. Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού», αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας «την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά εκτός ΜΕΘ», οι προσλήψεις είναι δραματικά ελάχιστες την ώρα που «η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι αναγκαίο τα σωματεία της Αθήνας να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς», τονίζουν.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αθήνας και σε κάθε συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνουν τα σωματεία απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με ανακοίνωσή του καλεί «κάθε σωματείο, κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε συνδικαλιστή που αγωνιά και προβληματίζεται για την απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στο νέο αντεργατικό Αρμαγεδδώνα της κυβέρνησης να δώσει το "παρών" στην πρωτοβουλία των συνδικάτων της Αθήνας να συναντηθούν και να συζητήσουν την Παρασκευή 9 Απρίλη στην πλατεία Μητροπόλεως».

«Η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση, του 10ωρου, της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, της απλήρωτης δουλειάς πρέπει να πάρει απάντηση.

Στην αντεργατική πανδημία απαντάμε με συλλογικές, μαζικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. Με συντονισμό, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαχητικό πνεύμα και αισιοδοξία. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς», αναφέρει.

Σε Πειραιά, Λαύριο, Γιάννενα

Σε ανάλογη σύσκεψη καλούν την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Ορμο Σφαγείων, στο Κερατσίνι, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάλεσμα στη σύσκεψη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό (Παράρτημα Πειραιά).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία, συνδικαλιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλη το Σάββατο 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Λαύριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι (Σκάλα).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org