Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα με τα σκουπίδια σε Σχιστό και Φυλή

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων για να μπει ένα τέλος στο έγκλημα που συντελείται με τις χωματερές - υγειονομικές βόμβες στην Αττική, τόσο στο Σχιστό όσο και στη Φυλή.

Την Παρασκευή διοργάνωσαν μηχανοκίνητες πορείες που ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το Πέραμα και το Κερατσίνι, περνώντας μέσα από τις γειτονιές των συγκεκριμένων δήμων, καταλήγοντας από κοινού στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Σχιστού. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η μηχανοκίνητη πορεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ξεκίνησε από το γήπεδο των σιταποθηκών στην Αμφιάλη. Στον ΣΜΑ του Σχιστού στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας, από τον Σύλλογο Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», και ο Γιώργος Καλαμαράς, από το ΕΚ Πειραιά.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται είναι:

  • Οχι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης. Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και προστασίας του περιβάλλοντος.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν και συμμετείχαν οι: Σύλλογος Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Η ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ», Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, Πολιτιστικός Σύλλογος Τερψηχώρος Δραπετσώνας.

Παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τις τρεις περιοχές.

Αποκλεισμός τη Δευτέρα στη Φυλή

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής, που συγκροτούν πάνω από 45 σωματεία και φορείς της περιοχής, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαντώντας στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και της διοίκησης Πατούλη (ΝΔ), που ολοκληρώνοντας το έγκλημα της περιφερειακής αρχής Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, σχεδιάζει τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και την κατασκευή περιμετρικού αναχώματος μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων καθώς και την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που όπως σκόπιμα διαρρέει θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ., η Συντονιστική οργανώνει αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής. Την κινητοποίηση αποφάσισε να στηρίξει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το ΔΣ του οποίου έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7 μέχρι τις 11 π.μ. Επίσης, η Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στη Φυλή. Η συνέχεια των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 29 Μάρτη στις 5.30 μ.μ., στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας μεγάλη αυτοκινητοπομπή σε Πετρούπολη - Καματερό - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργο.
  • Τη Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επίσης, ετοιμότητα για ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org