Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα μαχαίρια

Οσοι αναρωτιούνται ποιο είναι το πραγματικό υπόβαθρο της «βαθιάς διαίρεσης» στις ΗΠΑ, που εντοπίζουν όλες οι αστικές αναλύσεις, δεν έχει παρά να διαβάσει την είδηση που αναπαράγεται από προχτές στα διεθνή πρακτορεία: Το Τέξας και 16 ακόμα αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού «Keystone XL», που προοριζόταν να μεταφέρει 830.000 βαρέλια βαρύ αργού πετρελαίου ημερησίως από την Αλμπέρτα του Καναδά στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Την αγωγή κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας και την προσυπογράφουν οι γενικοί εισαγγελείς των άλλων πολιτειών, όπου η βασική οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται κυρίως στο πετρέλαιο. Ο Μπάιντεν καταγγέλλεται ότι δεν έχει τη μονομερή εξουσία για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής, η οποία έχει καθοριστεί από το Κογκρέσο. Ο νέος Πρόεδρος, ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας μέρες έχει υπογράψει έναν μεγάλο αριθμό εκτελεστικών διαταγμάτων, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, που ευνοούν τους ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης», σε βάρος όσων συνεχίζουν να συνδέουν τα συμφέροντά τους με πιο «παραδοσιακές» μορφές Ενέργειας, όπως το πετρέλαιο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα, που δεν είναι το μοναδικό, είναι ενδεικτικό της βαθιάς ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, που κορυφώθηκε προεκλογικά και αφορά στη σύγκρουση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αμφισβητείται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τροφοδοτώντας τον καβγά ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για το ποια πολιτική στην οικονομία και στις διεθνείς σχέσεις θα μπορούσε να προστατέψει καλύτερα τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων.

Εντατικά μαθήματα

Τουλάχιστον ένα 20% στην Ελλάδα θέλει την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, με ένα 19% να μην απαντά στη σχετική ερώτηση, υποδηλώνοντας την ταλάντευσή του. Τα αποτελέσματα αυτά, από δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ίδιος ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας την περασμένη βδομάδα, ανεξάρτητα από την αφετηρία τους και τον βαθμό ριζοσπαστισμού που μπορεί να εκφράζουν, δεν τα λες και «περίπατο» για τους κάθε λογής ΝΑΤΟικούς στη χώρα μας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η σύμπλευση των αστικών κομμάτων γύρω από τη μετατροπή της Ελλάδας σε προμαχώνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή συνοδεύεται από μια επίμονη προπαγάνδα και την επιστράτευση λυτών και δεμένων, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των κρατών - μελών είναι 11%. Οπως φαίνεται, λοιπόν, οι υπερωρίες του πρέσβη, η καταστολή σε όποιον τολμάει να αμφισβητεί το «ευαγές ίδρυμα» των φονιάδων, τα εντατικά μαθήματα για να πειστεί ο λαός ότι έχει οφέλη από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν φτάνουν. Μάλλον πρέπει να αναμένουμε ακόμα περισσότερα «πειστήρια» το επόμενο διάστημα, για να καταλάβει ο λαός το ...συμφέρον του. Κάπως έτσι εξηγείται και η κατασυκοφάντηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης από τα αστικά επιτελεία, ειδικά σε μια περίοδο που Αιγαίο, Μεσόγειος και Βαλκάνια αποτελούν «θέατρο» των επικίνδυνων εξελίξεων, με πρωταγωνιστές τους φονιάδες των λαών.

Οχυρωμένο

Οι φοιτητές και οι καθηγητές έξω από τα πανεπιστήμια και οι δυνάμεις καταστολής μέσα! Αυτή είναι η εικόνα του ΑΠΘ τις τελευταίες βδομάδες, με τους άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν και να προσάγουν φοιτητές, να τους απωθούν έξω από τις σχολές τους, να εμποδίζουν τις φοιτητικές πορείες να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο για να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις. Ολα αυτά αποτελούν προπομπό ενός πανεπιστημίου «αποστειρωμένου» από τους φοιτητικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις, το οποίο θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων. Την ίδια ώρα όμως που ο χρόνος δείχνει να έχει παγώσει για τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών, υπάρχουν τομείς όπου το πανεπιστήμιο συνεχίζει να δουλεύει ρολόι. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε ημερίδα για την έρευνα και ανάπτυξη, το ΑΠΘ διαθέτει «τη μεγαλύτερη παραγωγή σε εταιρείες spin off και σε πατέντες στη χώρα, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλα ΑΕΙ», ενώ επίκεινται η πρώτη υπερατλαντική συνεργασία του ΑΠΘ με start-up εταιρεία της Silicon Valley των ΗΠΑ και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της «Cisco» στη Θεσσαλονίκη. Με άλλα λόγια, στο οχυρωμένο και «απαγορευμένο» για τους φοιτητές πανεπιστήμιο, οι μπίζνες τρέχουν κανονικά, επιβεβαιώνοντας ότι όσο βαθαίνει η «επιχειρηματικότητα» στα ΑΕΙ, τόσο θα εντείνεται η επίθεση ενάντια στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και στα μορφωτικά δικαιώματα των χιλιάδων φοιτητών.

Ούτε κουβέντα!

Ούτε μια κουβέντα δεν ακούσαμε για τους χώρους δουλειάς στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη του κορονοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Αντίθετα μάθαμε ότι η πανδημία στην Αττική και η επιμονή των κρουσμάτων παρά τα αυστηρά λοκ ντάουν, οφείλονται στο ότι είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή, ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και ότι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδηλώσεις! Δηλαδή, για την πανδημία δεν φταίει το ξέφραγο αμπέλι στους χώρους δουλειάς, όπου γίνεται το έλα να δεις από κρούσματα εξαιτίας των πρωτοκόλλων της εργοδοσίας, αλλά φταίνε οι εργαζόμενοι και ο λαός που διαμαρτύρεται και διαδηλώνει για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του και για τα δικαιώματά του! Ακόμα και τώρα που μερικές δεκάδες ασθενών ξεροσταλιάζουν με τον αναπνευστήρα σ' ένα νοσοκομειακό κρεβάτι ή ράντζο, περιμένοντας να αδειάσει μια κλίνη ΜΕΘ, ακόμα και τώρα που αποδεδειγμένα οι χώροι δουλειάς παραμένουν οι βασικοί υπερμεταδότες του ιού, η κυβέρνηση προκαλεί το λαό και εκτός από το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, του φορτώνει και την κατηγορία ότι διασπείρει με τις διαδηλώσεις του τον ιό. Οι συκοφαντίες και η προσπάθεια να κρύψουν κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες τους δεν θα περάσουν. Την απάντηση θα δώσουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς του κινήματος, με το πρόγραμμα δράσης που ξεδιπλώνουν καθημερινά για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων, ενάντια στην καταστολή, για την επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, για την ουσιαστική προστασία στους χώρους δουλειάς.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ