Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής

Συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των ΚΥ, για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Από το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης
Από το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν Συνδικάτα, Σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με μαζικούς φορείς της Αττικής, παίρνοντας δύναμη από την ανάσα αγώνα που έδωσε το συλλαλητήριο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, κλιμακώνοντας έτσι τη μάχη για την προστασία της ζωής και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Η μεγάλη συγκέντρωση των Συνδικάτων στα Προπύλαια την περασμένη Τετάρτη, η γεμάτη παλμό πορεία και η κατάληξή της στο Σύνταγμα, όπου συναντήθηκε με πλήθος γιατρών και νοσηλευτών από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής που δίνουν τη μάχη της προστασίας του λαού, δίνει τη «σκυτάλη» σε δεκάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που στέλνουν το μήνυμα ότι ο λαός «δεν το βάζει κάτω», ότι η αντιπαράθεση με τη βαρβαρότητα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία δυναμώνει.

Με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στον «αναπνευστήρα» και όλα τα νοσοκομεία να έχουν φρακάρει στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στήνουν χορούς εκατομμυρίων γύρω από την πανδημία απολαμβάνοντας την «ασυλία» και τα δωράκια της κυβέρνησης, η ένταση της εργατικής - λαϊκής πάλης είναι μονόδρομος.

Τα εργατικά σωματεία απαιτούν ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και στα πανεπιστήμια, οργανωμένους ελέγχους ειδικά στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης διεκδικούν τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προστασία των ανέργων, κόντρα σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, Μέσα από τις νέες κινητοποιήσεις τους δίνουν συνέχεια στη δράση ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτός για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος κλπ.


Ξεκινώντας από το Σάββατο και συνεχίζοντας τις επόμενες μέρες, με σταθμό τις κινητοποιήσεις την Τρίτη 23 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας και σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια (βλ. θέμα δίπλα), οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες απλώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σε νοσοκομεία και σε γειτονιές σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο λαός του Περιστερίου διεκδικεί ΠΦΥ και ενίσχυση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής

Αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα στις δομές Υγείας, τις εγκληματικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και με το γεγονός ότι μια τεράστια περιοχή, όπου κατοικούν 1,5 με 2 εκατομμύρια κάτοικοι, με μόνο ένα νοσοκομείο, το υποστελεχωμένο «Αττικόν», μετά το κλείσιμο του «Λοιμωδών», είναι οι κάτοικοι του Περιστερίου και των γύρω δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Κόντρα σε αυτή την πραγματικότητα διοργανώνεται η κινητοποίηση το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, μια πρωτοβουλία του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» η οποία αγκαλιάζεται από αρκετές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Ν. Αττικής, το Παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου - «Ελλη Αλεξίου», η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του ΣΕΑΝ, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου, η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, η Ενωση Γονέων της πόλης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και το 15μελές των μαθητών Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, η Ενωση ΕΒΕ Αιγάλεω, ο Σύλλογος γυναικών Αιγάλεω, Σύνδεσμος συνταξιούχων Αιγάλεω Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, Παράρτημα ΕΣΥΝ Αιγάλεω.

Το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων σημειώνει πως ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, «το αυστηρό lockdown που επέβαλε στον λαό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν πήρε μέτρα στους χώρους δουλειάς, εκεί δηλαδή που αυξάνεται το ιικό φορτίο. Δεν ενίσχυσε τα ΜΜΜ, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός».

Το «Αττικόν» μετατρέπεται κι αυτό σταδιακά σε νοσοκομείο Covid και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις οι 3 από τις 14 αίθουσες χειρουργείων. Διαθέτει ΜΕΘ Covid με 44 κλίνες γεμάτες, τον αριθμό των οποίων θέλουν να αυξήσουν σε 60 παίρνοντας τη ΜΑΦ παίδων και κρεβάτια από το χειρουργείο. Χωρίς, παράλληλα, το νοσοκομείο να διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Την ίδια ώρα, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι απλήρωτο από τον Δεκέμβρη για τις εφημερίες, τις αργίες, τα νυχτερινά και τις βάρδιες, ενώ υπάρχουν ακόμα ράντζα!

Στο Περιστέρι, μια από τις περιοχές που εξυπηρετεί το νοσοκομείο «Αττικόν», λειτουργούν 3 Κέντρα Υγείας. Σε ένα από αυτά λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα ραντεβού με τους γιατρούς. Ακόμα και στα άλλα Κέντρα του δήμου υπάρχουν ραντεβού για συγκεκριμένες ειδικότητες που κλείνονται ύστερα από πολύ καιρό, ακόμα και μετά από μήνες.

Τα αιτήματά τους για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Δυτική Αθήνα, παρουσίασαν επίσης σωματεία και φορείς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων στο Ιλιον. Οι φορείς έκαναν περιοδεία στο Κέντρο Υγείας και συζήτησαν με εργαζόμενους και ασφαλισμένους, ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης των αιτημάτων τους. Οι πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν με πολύμορφες δράσεις και θα κορυφωθούν στα μέσα Απρίλη με κινητοποίηση στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με αιχμή την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του ΚΥ Αγίων Αναργύρων και των υπομονάδων σε Πετρούπολη και Ιλιον.

«Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής εξυπηρετεί τέσσερις δήμους (Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων)», τόνισε ο Χρήστος Τσιακίλος, γραμματέας του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Καταγγέλλοντας την υποστελέχωση των υπομονάδων του, επισήμανε ότι το ΠΕΔΥ της Πετρούπολης από 22 γιατρούς έχει μείνει με 3, ενώ του Αγίου Φανουρίου μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς να ενισχυθεί με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού. «Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας», σχολίασε η Ζωή Πάλμου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε τα δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στα καταστήματα σούπερ μάρκετ της περιοχής και μετέφερε τη στήριξη του Συλλόγου στην πρωτοβουλία και τα αιτήματά της.

Εγκληματική η υποβάθμιση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Στη Δυτική Αττική το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στην καρδιά μιας τεράστιας βιομηχανικής περιοχής, ανάμεσα σε δύο διυλιστήρια, καλείται να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων. Ομως, όπως και άλλα νοσοκομεία, έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Η ΜΕΘ και η ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων έχουν κλείσει, γιατί μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid. Οι 8 Γενικές ΜΕΘ έχουν γίνει 6 λόγω μεταφοράς προσωπικού και αναπνευστήρων σε κλίνες Covid. Εχουν μειωθεί δραστικά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (κατά 80%) και οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι χειρουργικές αίθουσες έχουν μειωθεί από 6 σε δύο και πάλι λόγω μεταφοράς προσωπικού. Το αποτέλεσμα από όλα αυτά είναι, μεταξύ άλλων, ο χρόνος αναμονής για χειρουργικά περιστατικά να έχει φτάσει τους 8 μήνες και για ορθοπεδικά περιστατικά τα 2 χρόνια! Ενας βασικός λόγος της μεταφοράς προσωπικού είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες στο «Θριάσιο» ξεπερνούν τις 250 κενές οργανικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 διασωληνωμένοι ασθενείς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ανάμεσα στους περισσότερους από 100 που αναμένουν ένα κρεβάτι σε όλη την Αττική.

Στη ίδια περιοχή λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπρόπυργου, που πριν ακόμα από την πανδημία είχανε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, πρόβλημα που μεγάλωσε στις σημερινές συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι η χρήση του ΚΥ Ελευσίνας για εμβολιασμό συρρίκνωσε τα ραντεβού με γιατρούς και οδήγησε στην κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του (κλείνει μετά τις 9 το βράδυ).

Τα οξυμένα αυτά προβλήματα αναδεικνύουν συνδικάτα και φορείς της περιοχής, καλώντας σε συγκέντρωση την Κυριακή 21/3.

Στενάζουν από τις ελλείψεις και δίπλα το ιδιωτικό μεγαθήριο θησαυρίζει

Στην Καλλιθέα, με 200.000 κατοίκους, υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που είναι υποστελεχωμένο, υπολειτουργεί και ταυτόχρονα λειτουργεί ως κέντρο διαγνωστικών τεστ Covid και εμβολιασμού. Στις συνθήκες αυτές, τα ραντεβού για παθολόγο κλείνονται για μετά από δύο μήνες, ενώ για ρευματολόγο πρακτικά δεν μπορεί να κλειστεί ραντεβού. Ακόμα με τη μετατροπή του σε κέντρο τεστ και εμβολιασμού ακυρώθηκαν πολλά από τα ραντεβού που είχαν ήδη προγραμματιστεί. Στην περιοχή επίσης λειτουργεί παράρτημα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο είναι τρομερά υποστελεχωμένο. Μόλις δύο παιδίατροι, εναλλάξ, και μόνο μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός για το κλείσιμό του ακυρώθηκε μετά από κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το ΚΥ δέχεται έκτακτα περιστατικά μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Παράρτημα του «Αγλαΐα Κυριακού» είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα, με συνέπεια οι κάτοικοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, στην περιοχή λειτουργεί το ιδιωτικό νοσοκομείο «Metropolitan», με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, που εξακολουθεί να μην εντάσσεται στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς τα κέρδη των κλινικαρχών είναι πιο σημαντικά από την υγεία του λαού.

Οξυμένη η κατάσταση στην Ανατολική Αττική

Στην Ανατολική Αττική η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη, αφού δεν υπάρχει νοσοκομείο που να καλύπτει την περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εργασιακοί χώροι, ανάμεσά τους και το Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»! Τα ΚΥ της περιοχής δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό και το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό σηκώνει το βάρος των εμβολιασμών, των προληπτικών τεστ. Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η διασπορά αυξάνεται, εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να προστατέψει τους εργάτες γης του Μαραθώνα, τους βιομηχανικούς εργάτες του Κορωπίου, τους εμποροϋπαλλήλους των εμπορικών πάρκων, τους διανομείς της Ραφήνας. Ακόμα και για τα ΜΜΜ όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό μέτρο, αντίθετα έδωσε δώρο μια σειρά λεωφορειογραμμές στους ιδιώτες.

Απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης από την παραπάνω κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει «μπαράζ» κινητοποιήσεων, την Κυριακή σε Γέρακα και Κορωπί, τη Δευτέρα στο Λαύριο και την Τρίτη στην Αρτέμιδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ