Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«DEFENDER EUROPE 21»
Κόμβος και πεδίο βολής η Ελλάδα για την «πρόβα πολέμου»

Το αποκαλυπτικό γράφημα για τη ΝΑΤΟική άσκηση
Το αποκαλυπτικό γράφημα για τη ΝΑΤΟική άσκηση
Επιβεβαίωση ότι η αλυσίδα αμερικανοΝΑΤΟικών ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 21» (στο διάστημα Μάης - Ιούνης) είναι μια γιγάντια «πρόβα πολέμου», που απλώνει πρόσθετες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αποτελούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της και την εμπλοκή της Ελλάδας. Ολα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ «ακονίζουν μαχαίρια» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις Μπάιντεν μέσα στη βδομάδα για τον Ρώσο Πρόεδρο, ότι «θα πληρώσει το κόστος».

Σε έναν κατατοπιστικό χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa), κάνει φανερό ότι η Ελλάδα σ' αυτόν τον καταμερισμό θα λειτουργήσει ως βασικός κόμβος ανάπτυξης και αναδίπλωσης δυνάμεων τον Ιούνη, με διάθεση λιμένων και αεροδρομίων, αλλά και ως κόμβος logistics. Επίσης, σημεία της χώρας θα «αξιοποιηθούν» ως πεδία για ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30.000 στελέχη από 27 κράτη (συμπεριλαμβανομένων όλων των βαλκανικών κρατών, με εξαίρεση τη Σερβία, των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής) θα διεξάγουν σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 31 πεδία ασκήσεων σε 12 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία).

Παραπέρα, 16 κράτη φιλοξενούν «δραστηριότητες σχετικές με την άσκηση» (τύπου στρατηγεία, διοικητήρια): Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Αεροδρόμια 12 χωρών δέχονται εξοπλισμό και προσωπικό που έρχονται από τις ΗΠΑ: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία.

Λιμάνια 5 χωρών αξιοποιούνται για διεκπεραίωση εξοπλισμού από και προς τις ΗΠΑ: Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Γερμανία και Σλοβενία.

Τέλος, λειτουργούν κέντρα logistics σε Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

«Ακονίζουν ικανότητες» στη «στρατηγικά σημαντική περιοχή»

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του US Army Europe and Africa, στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, η «Defender Europe 21» «μας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να ακονίσουμε τις ικανότητές μας μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στη στρατηγικά σημαντική περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, έτσι ώστε συλλογικά να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει».

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που δίνει ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ, τον Μάρτη εξοπλισμός και προσωπικό άρχισαν να μετακινούνται από τις ΗΠΑ προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονομάζουν. Χαρακτηριστική περίπτωση εδώ αποτελεί η διεκπεραίωση (τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη) αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού, μέσων (π.χ. ελικοπτέρων) και λοιπού πολεμικού υλικού από την Αλεξανδρούπολη και το οδικό δίκτυο του Εβρου βορειότερα προς τη Ρουμανία.

Τον Απρίλη οι συμμετέχουσες μονάδες θα λάβουν πρόσθετα εφόδια από αποθέματα που βρίσκονται ήδη σε τοποθεσίες σε Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί τον Μάη και η άσκηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνη με την αναδίπλωση δυνάμεων και εξοπλισμού που έχουν έδρα τις ΗΠΑ, άλλη μια διαδικασία όπου θα αξιοποιηθεί ξανά η Αλεξανδρούπολη ως σημείο εξόδου.

Η «Defender Europe 21» θα περιλαμβάνει πολλές συνδεδεμένες μεταξύ τους ασκήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον δύο που κομμάτια τους θα υλοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους:

-- Την «Immediate Response» (μέσα Μάη έως αρχές Ιούνη), στην οποία περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες από 8 χώρες θα εξαπλωθούν σε 31 πεδία ασκήσεων σε 12 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιό της προγραμματίζεται και επιχείρηση Logistics «Over-the-Shore» («παράκτια logistics»), τμήμα της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να εκτελεστεί στην Ελλάδα, με διεκπεραίωση αρμάτων μάχης, οχημάτων, τζιπ και πυροβόλων, από αρματαγωγά που θα ξεφορτώσουν στα παράλια της Θράκης.

-- Και την ίδια περίοδο την «Saber Guardian», στην οποία περισσότερα από 13.000 στελέχη από 19 χώρες θα διεξαγάγουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ασκήσεις αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και επιχειρήσεις ιατρικής διακομιδής (medical evacuation - Medevac) μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τμήμα της άσκησης θα γίνει στην Ελλάδα, με ελικόπτερα της 1ης Αεροπορίας Ταξιαρχίας Στρατού (1 CAB) των ΗΠΑ, τα οποία διεκπεραιώθηκαν προς Ρουμανία και άλλες χώρες. Θα επιστρέψουν εδώ για να ολοκληρώσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, όπως γίνεται χρόνια τώρα, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, στη δύναμη της 1 CAB είναι ενταγμένα και ελικόπτερα τύπου «HH-60 Pave Hawk», με ειδική διαμόρφωση για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σ' αυτές τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες θα πλαισιωθούν από ελληνικά ελικόπτερα «Apache» και Ελληνες πεζοναύτες, και θα προσομοιώσουν κινήσεις απεγκλωβισμού τραυματιών υπό εχθρικά πυρά με κάλυψη από φίλιες δυνάμεις, σε άλλο ένα σενάριο πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ