Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μπλακ άουτ» επί μία ώρα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»!

Κατέρρευσε ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης

Τα εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας ήρθαν στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη έμεινε επί μία ώρα χωρίς ρεύμα, εξαιτίας βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο νοσοκομείο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 12 από τους 17 αναπνευστήρες της ΜΕΘ να σταματήσουν να λειτουργούν και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Νοσηλευτές και γιατροί ανέλαβαν τη χειροκίνητη παροχή οξυγόνου στους ασθενείς.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), «στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς" απέτυχαν συγχρόνως και σωρευτικά όλες οι δικλίδες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την αδιάλειπτη λειτουργία πολλών και ζωτικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κρίσιμων για τη ζωή (...) σώθηκαν ανθρώπινες ζωές χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, που για μια ακόμη φορά, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας ωράρια, πήρε την ευθύνη για τη ζωή των νοσηλευομένων στα χέρια του».

Οπως έγινε γνωστό, μετά τη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο νοσοκομείο επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία η γεννήτρια, η οποία όμως δεν λειτούργησε.

Λόγω της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος σε όλες τις βάρδιες (τη συγκεκριμένη ώρα έτυχε να υπάρχει) και επίσης η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου έχει λήξει από τον Αύγουστο!

Οπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, «το να μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς ρεύμα έστω και για 10 λεπτά αποτελεί μία θανατηφόρο συνθήκη», γιατί πολλές κρίσιμες υποδομές και συσκευές για τη ζωή των ασθενών εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες). Για το λόγο αυτό, αναφέρει, σε όλες τις σύγχρονες ΜΕΘ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας (ενσωματωμένες μπαταρίες στις ιατρικές συσκευές, συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος, γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.), έτσι ώστε να μη μείνουν ούτε στιγμή χωρίς ρεύμα οι ζωτικές συσκευές.

Στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς" όμως κατέρρευσαν όλες, επιβεβαιώνοντας ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός στην πλειοψηφία του είναι απαρχαιωμένος και υποσυντηρημένος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης.

Μπορεί έτσι να αντιληφθεί ο καθένας το μέλλον που προετοιμάζεται, με τον νέο προϋπολογισμό που προβλέπει παραπέρα μείωση των δαπανών για την Υγεία, αλλά και με τις κατευθύνσεις τις Επιτροπής Πισσαρίδη για "αυτόνομα" και "αυτοχρηματοδοτούμενα" νοσοκομεία».

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση συνολικότερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς, παρά τη μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών, οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν συνεχώς με πληρότητα, λόγω των πολλών σοβαρών περιστατικών που χρήζουν διασωλήνωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι για άλλη μια φορά το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία του με γεμάτες όλες (25) τις κλίνες ΜΕΘ. Επιπλέον, καταγγέλλονται σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένους τρόπους οξυγονοθεραπείας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους ασθενείς ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στις ΜΕΘ.

Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μαζικά υγειονομικούς προχωράει σε «εθελοντικές» μετακινήσεις, που επιτείνουν το πρόβλημα στις ήδη υποστελεχωμένες δομές από όπου φεύγουν, χωρίς να λύνεται βέβαια το πρόβλημα και εκεί που πάνε.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στην Παθολογική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), με την πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των νοσηλευομένων, να έχουν νοσήσει από Covid-19 και να καθίστανται επισφαλείς η ακεραιότητά τους αλλά και η ίδια η λειτουργία του τμήματος.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 4 νοσηλευτές για τη λειτουργία της Παθολογικής του ΨΝΘ και η «λύση» που δίνεται είναι η μετακίνηση συναδέλφων τους από άλλα τμήματα, όπου τάχα «βολεύεται η κατάσταση».

Η Παθολογική του ΨΝΘ καλείται να καλύψει τις πάγιες ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και παρακολούθηση όλων των ασθενών του νοσοκομείου, είτε είναι νοσηλευόμενοι είτε σε εξωτερική βάση, με ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις σε βασική υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. αναλυτή αερίων αίματος, αξονικό τομογράφο) και μείζονα χωροταξικά προβλήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, ύποπτοι για κορονοϊό παραμένουν στον ίδιο θάλαμο με αρνητικούς στον ιό ασθενείς, λόγω έλλειψης χώρων.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή εκφράζει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδας, τονίζοντας ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί «η ελλιπής επιτήρηση των μέτρων, η διακοπή των ιχνηλατήσεων και η μη εκτέλεση μαζικών τεστ». Αναφέρεται στα Κέντρα Υγείας, τα οποία το επόμενο διάστημα θα σηκώσουν το βάρος των εμβολιασμών του πληθυσμού της χώρας με το λίγο προσωπικό που διαθέτουν. Τονίζει ότι οι ελλείψεις προσωπικού τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στα νοσοκομεία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, για να θωρακιστεί η χώρα υγειονομικά.

Να καταγραφεί τέλος ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα τρεις εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προστέθηκαν στη μεγάλη λίστα των νοσούντων από κορονοϊό. Συνολικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα καταγεγραμμένα κρούσματα στους εργαζόμενους του Οργανισμού έφτασαν στα 96. Οι περισσότεροι έχουν αποθεραπευτεί, με αποτέλεσμα να μειωθεί στους 100 ο αριθμός των εργαζομένων σε καραντίνα (στις αρχές Νοέμβρη είχαν ξεπεράσει τους 350).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισφαλής και η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών(2022-10-07 00:00:00.0)
Τα νοσοκομεία λειτούργησαν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων(2022-01-28 00:00:00.0)
Ασφυξία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας(2021-11-06 00:00:00.0)
Οι τραγικές ελλείψεις διαμορφώνουν ξανά εφιαλτική κατάσταση(2021-11-02 00:00:00.0)
Χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία(2021-02-18 00:00:00.0)
Στραγγαλίζουν τα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού(2015-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ