Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναλλακτικές σχέσεις

Η αλήθεια είναι ότι ...μπερδευτήκαμε λίγο με τη στάση ορισμένων κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το πώς μας παρουσίαζαν τα πράγματα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Αν διαβάζουμε σωστά, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν ανάμεσα σ' εκείνους που δεν δέχτηκαν να υπάρξουν κυρώσεις της ΕΕ για την Τουρκία. Πρόκειται για τρία κράτη που υποτίθεται ότι συμμετέχουν με την Ελλάδα στη λεγόμενη «συνεργασία του Νότου», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε τη ΝΔ να αξιοποιήσει, όπως έκανε ο ίδιος ως κυβέρνηση, ως απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις. Η Γαλλία, μάλιστα, υποτίθεται ότι στήριζε την ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και κατηγορούσε την τουρκική ότι «δυναμιτίζει την περιοχή». Στη Σύνοδο όμως εμφανίστηκε «απρόθυμη» να συζητήσει οποιεσδήποτε κυρώσεις για τα Ελληνοτουρκικά, στηρίζοντας τη «συναλλακτική σχέση» με την Τουρκία που πρότεινε η γερμανική προεδρία. Αν κάτι επιβεβαιώνεται απ' όλα αυτά, είναι η πλήρης χρεοκοπία του αφηγήματος της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοί τους, είτε μιλάμε για την ΕΕ είτε για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Με τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο των αμφισβητήσεων της Τουρκίας και στρώνουν το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις, στο όνομα της «διατλαντικής συνοχής» και της «στρατηγικής σχέσης» με την Τουρκία, για τα οποία «μάχονται» άλλωστε και η ελληνική αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της.

Μεγάλες...

Τελικά, αν πιστέψουμε ορισμένους στον αστικό Τύπο, η «περιπέτεια» με τον κορονοϊό έχει και τα ...καλά της. Οπως για παράδειγμα ότι «οι διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές επιδεικνύουν αποφασιστική στάση», ξεπερνώντας «ιδεολογικές και άλλες αγκυλώσεις», προκειμένου να πάρουν «γενναιόδωρες αποφάσεις» στήριξης των οικονομιών, σύμφωνα με το κυριακάτικο «Βήμα». Αλλο «καλό» είναι «η προσαρμοστικότητα, η επινοητικότητα και η ταχύτητα αντίδρασης του εγχώριου ιδιωτικού παραγωγικού τομέα», με αποκορύφωμα την τηλεργασία και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το τρίτο που «δικαιολογεί αισιοδοξία, παρά τον ζόφο της πανδημικής περιόδου», είναι ότι «μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας» και ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης σε λίγο θα είναι στη διάθεση της χώρας». Ολα αυτά είναι που κάνουν την πανδημία «ευκαιρία», όπως γράφει η εφημερίδα.

... ευκαιρίες

Συνοψίζουμε λοιπόν: Τα «καλά» της πανδημίας είναι ο νέος πακτωλός των επιδοτήσεων και των προνομίων που ρέει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, στέλνοντας ήδη τον λογαριασμό στον λαό. Είναι επίσης οι νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, με «εργαλείο» την τεχνολογία, που ενώ θα έπρεπε να βελτιώνει τους όρους δουλειάς των εργαζομένων, αξιοποιείται για να βαθύνει κι άλλο η εκμετάλλευση. Είναι φανερό επομένως ότι ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να συμμερίζεται τη χαρά των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους για τις «ευκαιρίες» που γεννάει η πανδημία. Αντίθετα, τώρα που φαίνονται πιο καθαρά τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος, έχει ο ίδιος την ευκαιρία να βάλει τις βάσεις για την οργάνωση της αντεπίθεσης, παλεύοντας και διεκδικώντας με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.

Κράχτης

Ρεσιτάλ δημαγωγίας από τον εισηγητή της ΝΔ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή το βράδυ. Κάνοντας υπολογισμούς του ...αέρα, ο Μπ. Παπαδημητρίου είπε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες πληρώνουν, κάθε χρόνο, γύρω στα 15 δισ. μέσω εισφορών, φόρων και απευθείας από το εισόδημά τους. Με αυτό το ποσό, αν τα νοσοκομεία μας γίνουν αυτόνομα, αλλά και υπεύθυνα της οικονομικής και ιατρικής διαχείρισης, αν τιμολογηθούν σωστά οι υπηρεσίες και τα υλικά και αν βεβαίως αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία σήμερα πληρώνει μόλις το 4,5% αυτής της δαπάνης, η δημόσια Υγεία θα κόστιζε λιγότερα στον πολίτη και θα του προσέφερε περισσότερα». Ο βουλευτής της ΝΔ δεν είπε βέβαια ότι το 95% των φορολογικών εισπράξεων του προϋπολογισμού προέρχονται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και μόλις ένα 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γιατί λοιπόν δεν αναλαμβάνουν αυτές το βάρος μιας πιο αναβαθμισμένης δημόσιας Υγείας, με αύξηση της φορολογίας από το κράτος, αντί η κυβέρνηση να μειώνει κατά επιπλέον 600 εκατ. ευρώ τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Υγεία; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό που περιγράφει ο εισηγητής της ΝΔ δεν είναι βέβαια αναβάθμιση, αλλά παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, από ένα σύστημα που θα πουλά καλύτερα κοστολογημένες υπηρεσίες, στη βάση των «αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων», όπως χαρακτηρίζονται τα νοσοκομεία στους νόμους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Με τους ίδιους ακριβώς νόμους, το δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπει ένα μίνιμουμ και υποβαθμισμένο δωρεάν πακέτο υπηρεσιών για όλους και από εκεί και πέρα θα σώζεται μόνο όποιος έχει λεφτά. Γι' αυτό ο Παπαδημητρίου δεν διστάζει να γίνει μέχρι και κράχτης για λογαριασμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που ακονίζουν τα νύχια τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αϊφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.

1933 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.

1944 Ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβαλλόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή συνέχισαν να υποδέχονται τους χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδίζονταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Ανθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου επισκέπτονταν καθημερινά τα νοσοκομεία, προσφέροντας ψυχαγωγία στους πληγωμένους.

1961 Καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο του Ισραήλ ο πρώην συνταγματάρχης των «Ες-Ες» Αντόλφ Αϊχμαν, ως ένας εκ των οργανωτών της Γενοκτονίας των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1964 Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει έκπτωτη την ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΝΔ 4331/1964), διορίζοντας στη θέση της νέα Προσωρινή Διοίκηση, με ΓΓ τον κυβερνητικό (της Ενωσης Κέντρου) συνδικαλιστή Ν. Παπαγεωργίου. Από τη νέα Διοίκηση αποκλείστηκαν εντελώς οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι «115» Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις.

1966 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλο πλανήτη.

1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών.

...και σαν χτες

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 - 1783) και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 - 1797).

1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών, η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον Τσάρο. Ο Λένιν τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.

1883 Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.

1918 Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1930 Κατά τις αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για πρώτη φορά (σε χωριστό εκλογικό τμήμα) οι γυναίκες.

1944 Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» τόνισε: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου... Εξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα... Γεμίστε την Αθήνα και τον Πειραιά από οδοφράγματα. Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».

1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1987 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.

1995 Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας - Ερζεργοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη Ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).

2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ