Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας

Εκατό εργαζόμενοι καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης οδηγούνται σε απόλυση

Συνεχίζοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, οι Ενώσεις Ιατρών και οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, στη Λάρισα, στις 12 μ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας εξακολουθεί να είναι εκρηκτική: Οι κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλίας έχουν πληρότητα 100% εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακομιδές μέχρι την Κόρινθο. Συχνά μέχρι να βρεθεί κλίνη υπάρχουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Οι νέες και πολλές φορές αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ δεν στελεχώνονται επαρκώς. Στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID-19 εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι παθολόγοι και πνευμονολόγοι. Υπάρχουν ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν και προσαρμόζονται στις ελλείψεις, ενώ υγειονομικοί νοσούν και νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση. Η λειτουργία των νοσοκομείων για τις άλλες νόσους έχει υποβαθμιστεί ή εγκαταλειφθεί. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τα Κέντρα Υγείας βάλλονται συνεχώς από τις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι των υγειονομικών καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες «αρνήθηκε να προβεί σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρνήθηκε να επιτάξει με έναν κεντρικό σχεδιασμό τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αρνήθηκε να προβεί σε μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού» με δωρεάν τεστ, «αδιαφόρησε κυνικά για την προστασία των υγειονομικών».

Ταυτόχρονα στηλιτεύουν το γεγονός ότι 100 και πλέον εργαζόμενοι της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης των Κέντρων Υγείας οδηγούνται σε απόλυση, με βάση νόμους που έχουν ψηφιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι των υγειονομικών διεκδικούν μεταξύ άλλων: Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση (Δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Ενταξη στα ΒΑΕ. Αύξηση των αποδοχών των γιατρών και όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της πάλης

Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης, μεγαλοεργοδοσίας και των άλλων αστικών κομμάτων για όλη την παραπάνω κατάσταση στην Υγεία, για τη διαχείριση της πανδημίας και τη συνολικότερη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για το λαό με τη νέα οικονομική κρίση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αναδεικνύει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ με ανακοίνωση που διακινείται πλατιά αυτές τις μέρες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και δράσης.

«Ο,τι έγινε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε πρωτίστως με κριτήριο να μη θιγεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της Υγείας και στο μέτωπο της πανδημίας», σημειώνει η Κομματική Οργάνωση, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα αξιοποιώντας την πείρα τους.

Η διέξοδος, υπογραμμίζει, βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της πάλης. «Η πάλη για την επαναστατική ανατροπή και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι η ελπίδα και η προοπτική του καθημερινού αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού μας. Η πάλη ενάντια στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διεκδικώντας μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων, για να μπορούν οι λαοί να ζουν ειρηνικά, η διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της προστασίας από την πανδημία, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ