Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ

Μετά την άδεια για κατεπείγουσα χρήση στο εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech»

Από την αποστολή των εμβολίων στo εργοστάσιο της «Pfizer» στις ΗΠΑ

Copyright 2020 The Associated

Από την αποστολή των εμβολίων στo εργοστάσιο της «Pfizer» στις ΗΠΑ
Ξεκίνησαν χτες οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» για τον κορονοϊό, μετά την άδεια για κατεπείγουσα χρήση του που χορήγησε την Παρασκευή η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA).

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν χτες τα 16,7 εκατ. και οι θάνατοι τις 306.000, ενώ τις τελευταίες βδομάδες κατά μέσο όρο πεθαίνουν 2.500 - 3.000 άνθρωποι τη μέρα. Συνολικά στον κόσμο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 72,7 εκατ. και οι νεκροί το 1,6 εκατ.

Οι ΗΠΑ γίνονται η πέμπτη χώρα που έδωσε «πράσινο φως» (μετά από Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδά, Μεξικό) στο εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech», ενώ η FDA αναμένεται να εξετάσει την Πέμπτη την έγκριση του εμβολίου της «Moderna».

Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, λέγοντας πως «η πανδημία μπορεί να άρχισε στην Κίνα, αλλά εμείς θα τη σταματήσουμε εδώ στις ΗΠΑ».

Υγειονομικοί και ηλικιωμένοι αναμένεται να εμβολιαστούν σε πρώτη φάση, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προγράμματος «Επιχείρηση Warp Speed».

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι έφτασε μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου «Pfizer»/«BioNTech» (περίπου 30.000 δόσεις), ενώ αναμένονται 249.000 δόσεις έως τα τέλη Δεκέμβρη.

Το Μπαχρέιν, μετά την άδεια για επείγουσα χρήση του ίδιου εμβολίου, ανακοίνωσε χτες ότι ενέκρινε και το εμβόλιο που ανέπτυξε η China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και ξεκίνησε διαδικτυακή εγγραφή για εμβολιασμούς.

Στο μεταξύ, η βρετανική «AstraZeneca» και η Ρωσία προχωρούν σε κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους. Και τα δύο εμβόλια έχουν παραχθεί με βάση ανθρώπινους αδενοϊούς. Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους και το «Gamaleya Institute» είχε προτείνει στην «AstraZeneca» αυτό το εγχείρημα τον περασμένο μήνα. Η Ρωσία δηλώνει ότι το «Sputnik V» είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών σε 40.000 εθελοντές. Η Ρωσία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού, εκκινώντας από τα επαγγέλματα της πρώτης γραμμής. Το εργαστήριο της «AstraZeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσο όρο.

Και ενώ στη Ρωσία καταγράφονται σχεδόν 2,7 εκατ. κρούσματα και πάνω από 47.000 θάνατοι, το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, το «EpiVacCorona», το οποίο ανέπτυξε το Ινστιτούτο Vector, άρχισε να διατίθεται προς χρήση, ενώ πραγματοποιούνται οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης.

Η Γερμανία από αύριο προχωράει σε γενικό lockdown - μετά το μερικό εδώ και ένα μήνα - με το κλείσιμο σχεδόν όλων των καταστημάτων. Στη Σουηδία, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων και οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.500, οι νοσηλευτές παραιτούνται λόγω των εξαντλητικών συνθηκών, καθώς ήδη πριν την πανδημία υπήρχε σημαντική έλλειψη προσωπικού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org