Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ο κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αττικής είναι συνέχεια στο «κόκκινο»

Eurokinissi

Πλημμύρες, χωματερή, πυρκαγιές σε διυλιστήρια, επιδημία. Ο κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της Δυτικής Αττικής είναι συνέχεια στο «κόκκινο».

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι «ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στη Δυτική Αττική», χωρίς όμως συγκεκριμένη ενημέρωση και κυρίως χωρίς την άμεση - έστω και τώρα - λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας, αυξάνει δικαιολογημένα την ανησυχία των εργαζομένων και κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχει ήδη καταγραφεί «συρροή» θετικών κρουσμάτων σε δύο τουλάχιστον βιομηχανίες στην περιοχή της Ελευσίνας, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, ενώ η παρέμβασή της περιορίζεται κυρίως σε συστάσεις για «ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης»...

Αυτό που επιβεβαιώνει η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 είναι αυτό που αναδείχθηκε και με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, με την «υγειονομική βόμβα» της χωματερής, αλλά και με τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», με αποκορύφωμα τις πολύνεκρες εκρήξεις σε διυλιστήρια της περιοχής.

Κύριος επιβαρυντικός παράγοντας οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης

Οτι, δηλαδή, ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του Θριάσιου Πεδίου, με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, αποθήκες μεγάλων αλυσίδων super market και εταιρείες logistics, όπου κυριαρχεί η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας, που αντιμετωπίζονται «ως περιττό κόστος» για την εργοδοσία, η οποία έχει εξασφαλίσει την πλήρη κυβερνητική στήριξη.

Εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Ακόμη σπανιότερη είναι η λήψη συλλογικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή οι αντίστοιχες ανάγκες «καλύπτονται» προσχηματικά μέσω ΕΞΥΠΠ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τη δημόσια παραδοχή ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την επιβολή ούτε ενός μέτρου για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, έχουν αφεθεί ασύδοτοι οι εργοδότες, που σε δεκάδες επιχειρήσεις εκβιάζουν εργαζόμενους να μη δηλώνουν θετικά κρούσματα της επιδημίας.

Παρόμοια είναι η έλλειψη μέτρων και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοτάξιο του δήμου Ασπροπύργου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, όπου αν και υπήρχε θετικό κρούσμα, δεν έγινε ιχνηλάτηση για να εντοπισθούν πιθανές επαφές υψηλού κινδύνου, ούτε μοριακός εργαστηριακός έλεγχος των υπόλοιπων εργαζομένων.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι επιβάτες στοιβάζονται σε λεωφορεία, βαγόνια και σταθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας, που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, όπου, λόγω των αραιών δρομολογίων, δεκάδες επιβάτες «στριμώχνονται» ακόμη και όρθιοι στα βαγόνια.

Αντί να αυξήσει τα δρομολόγια του Προαστιακού και να αποκαταστήσει τις καταργημένες λεωφορειακές γραμμές Α16, Β16 και Γ16, για να μειώσει τον επικίνδυνο συνωστισμό και την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Εργοδοτική ασυδοσία και μεγάλες ελλείψεις σε δημόσιες μονάδες Υγείας

Η εξάπλωση της επιδημίας διευκολύνεται από την επιβάρυνση ήδη της υγείας χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων από τη συνεχιζόμενη παρουσία του ΧΥΤΑ Φυλής και τη μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της υπερσυγκέντρωσης ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως καταγράφεται και από την πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Ιδιαίτερα εκτεθειμένες είναι κοινωνικές ομάδες, όπως οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά, που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κυρίως σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Μενίδι και Μέγαρα.

Η ίδια κυβερνητική πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στις δημόσιες μονάδες της περιοχής, που θα μεγαλώσουν με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που αν και είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής και ήδη νοσηλεύει δεκάδες επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19, δεν έχει ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό.

Με αποτέλεσμα το ιατρείο COVID του ΤΕΠ να στελεχώνεται ακόμη και από ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, ενώ 5 μόνο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 50 ασθενείς, διασκορπισμένους σε διαφορετικούς ορόφους του Νοσοκομείου.

Δεν επαρκούν οι νοσηλευτές και βοηθοί θαλάμου στην Πνευμονολογική, Α' και Β' Παθολογική και τις υπόλοιπες κλινικές που νοσηλεύουν ταυτόχρονα παθολογικούς και χειρουργικούς ασθενείς (π.χ. ΩΡΛ, Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική). Τα απογεύματα και τις νύχτες, υπάρχουν μόνο 2 ή αντίστοιχα 1 τραυματιοφορέας για να «καλύψουν» τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές, στα εργαστήρια (ακτινολογικό, αιμοδοσία κ.λπ.).

Η στελέχωση και μετατροπή της ΜΑΦ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID έγινε με μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος και είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, εξακολουθούν να παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε πρόσφατα στη Μαιευτική/Γυναικολογική, όπου επιτράπηκε η είσοδος σε θετική συνοδό, ενώ στην Ψυχιατρική συνεχίζεται ο επικίνδυνος συνωστισμός ασθενών σε ράντζα.

Σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και ασθενών προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας), όπως αποδεικνύεται από αλλεπάλληλα έγγραφα διευθυντών και προϊσταμένων κλινικών και τμημάτων.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, προσωπικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας δεν υπάρχει παιδίατρος, όπως και στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, όπου δεν υπάρχει ούτε πνευμονολόγος και προσωπικό καθαριότητας, ενώ στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και υπήρχαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε πλήρης ιχνηλάτηση επαφών, ούτε ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος του προσωπικού.

Οι απαιτήσεις μας κόντρα σε μια πολιτική που βλέπει την πανδημία ως «ευκαιρία» για το κεφάλαιο

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης.

Αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία αποτελεί πηγή πλουτισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε Υγεία και Φάρμακο.

Γι' αυτό, στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Εκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα μνημόνια, καταγράφεται ότι η επιδημία «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα Υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την εξάπλωση της επιδημίας απαιτείται:

  • Να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής και να εξοπλισθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με επαρκή αντιδραστήρια, για να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους.
  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού και να επαναλειτουργήσουν οι λεωφορειακές γραμμές Α16, Β16 και Γ16.
  • Να εξασφαλισθούν επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
  • Να ενισχυθούν άμεσα το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να δεσμευτούν ξενοδοχεία, για την παραμονή νοσούντων, ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Μανώλης ΒΑΡΔΑΒΑΚΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε αναστολές και απολύσεις(2021-09-14 00:00:00.0)
Αντί για ενίσχυση του εμβολιασμού η κυβέρνηση καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό»(2021-07-28 00:00:00.0)
Η ατομική ευθύνη δεν είναι αποτελεσματική έξω από την ευθύνη του κράτους να προστατέψει το λαό(2020-10-31 00:00:00.0)
«Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση»(2020-08-06 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ΕΕ για οικονομική βοήθεια(2014-09-06 00:00:00.0)
Η ελληνική πραγματικότητα(2006-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ