Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας αναδεικνύουν οι ΤΟ Βιομηχανίας και ΒΔ Αττικής του ΚΚΕ απαιτώντας μέτρα προστασίας

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Αττική», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, καθώς η αύξηση κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή έχει χτυπήσει «κόκκινο», με δεκάδες από αυτά να καταγράφονται στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση μοιράζεται από χτες σε χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής. Οπως αναφέρει, πρόκειται για μια περιοχή, ιδιαίτερα το Θριάσιο, που συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό εργοστασίων και άλλων μεγάλων εργασιακών χώρων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο «απουσιάζουν ακόμη και τα στοιχειώδη μέσα και μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων».

Στο επίκεντρο είναι η συζήτηση για όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία να παρθούν για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Μέτρα που είναι αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τα οποία με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας δεν τηρούνται.

Την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζεται, καταγγέλλει από την πλευρά της η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, αφού, όπως αναφέρει, κλείνει τα αυτιά της στις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριάσιου». Ταυτόχρονα, η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τη συνολική επιβάρυνση, αφού «με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι περιοχές παραμένουν υποβαθμισμένες με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως η συνέχιση της λειτουργίας του καρκίνου του ΧΥΤΑ Φυλής, η μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε θάλαμο αερίων από την ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων, οι κίνδυνοι βιομηχανικών ατυχημάτων και άλλα. Ιδιαίτερα σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Μενίδι και Μέγαρα συγκεντρώνονται κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικά είναι πιο ευάλωτες στην πανδημία». Αλλωστε, η Οργάνωση του Κόμματος εκτός από την ενίσχυση των δομών Υγείας και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προβάλλει τη διεκδίκηση για «ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά με ειδικά ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που κατοικούν και στους χώρους που συχνάζουν».

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας

Η ΤΕ Βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, απαιτεί να ληφθούν «ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας και την προστασία της υγείας μας» και ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα: «Πόσους ελέγχους έχει πραγματοποιήσει η Επιθεώρηση Εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής; Τι μέτρα παίρνονται στους χώρους δουλειάς; Πόσα λεωφορεία πρόσθεσαν στη Δυτική Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές - ιδιαίτερα τις βιομηχανικές ζώνες - για να αραιώσουν τα δρομολόγια και να μην αναγκάζονται να παστώνονται σαν σαρδέλες οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους;

Αντί να κουνάει το δάχτυλο και να επικαλείται άλλη μια φορά την "ατομική ευθύνη", να μας απαντήσει επιτέλους για τη δική της ευθύνη και την ευθύνη των εργοδοτών! Να μας πει: Δεν γνωρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης ότι υπάρχουν εργοστάσια που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα και η εργοδοσία το κρύβει; Οτι ακόμη περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς τσακίζει κόκαλα; Οτι οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους να μην πουν ότι έχουν συμπτώματα; Οτι υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν από εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή είναι επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να πηγαίνουν στη δουλειά (με μια μάσκα παραπάνω); Οτι όχι μόνο δεν διενεργούν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους, αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία τους; Οτι υπάρχουν χώροι που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, εργοδότες που υποχρεώνουν με την απειλή της απόλυσης ακόμη και ευπαθείς ομάδες να εργάζονται εκθέτοντας καθημερινά την υγεία τους σε τεράστιους κινδύνους; Οτι στους χώρους δουλειάς παραμένουν και οι υπόλοιποι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, πέραν της πανδημίας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας;

`Η δεν έχουν ακούσει ότι απειλούν όποιον εργαζόμενο τολμήσει να απαιτήσει μέτρα μέσα στο χώρο δουλειάς;».

Αμεσα μέτρα τώρα!

«Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική, αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοι των εργοδοτών για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Φτάνει πια! Τώρα να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Δεν θα βάλουμε άλλο σε κίνδυνο την υγεία μας για τα δικά τους κέρδη», αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουν δωρεάν μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα, καθώς δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των ΜΜΜ. Στα μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους, να μπουν δωρεάν δρομολόγια με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές Υγείας, να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ