Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου
Με το ίδιο νομοσχέδιο - «σκούπα» των 150 άρθρων, ανάμεσα στα άλλα θέτει προκλητικά σε εφαρμογή και το «σχέδιο Πισσαρίδη», το οποίο όσον αφορά την Εκπαίδευση προβλέπει «αποκέντρωση», με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων πρόσληψης στην Τοπική Διοίκηση και στους διευθυντές Εκπαίδευσης.
Δίνοντας το στίγμα που διαπερνά το νομοσχέδιο, η υπουργός Ν. Κεραμέως είπε ότι διαμορφώνει ένα «ευέλικτο πλαίσιο» ώστε «απόφοιτοι του Γυμνασίου να αναπτύξουν δυνατότητες στο επίπεδο του τεχνίτη και να εξασφαλίζουν άμεσα δουλειά σε ειδικότητες που αναζητεί η αγορά». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση» κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπάθησε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, στο διά ταύτα δεν διαφώνησε με τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά στον τρόπο που την προωθεί η κυβέρνηση. Ηταν χαρακτηριστική η διαμαρτυρία της εισηγήτριάς του, Μ. Τζούφη, ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ», οι οποίες είχαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.ο.κ. Στα επιμέρους ήταν και οι διαφωνίες του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής καταψήφισε το νομοσχέδιο και ανέδειξε τις αντιδραστικές του διατάξεις, τονίζοντας ότι «κυριολεκτικά είναι ένα αντίγραφο από την καλοκαιρινή έκθεση του ΣΕΒ».
«Από ηλικία 15 ετών το παιδί» - τόνισε - «διώχνεται από το σχολείο, οδηγείται στην κατάρτιση, στην ανήλικη εργασία, για να αποτελέσει με τη χρηματοδότηση του κράτους τσάμπα εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι το παιδί «αποκόπτεται εντελώς από το δικαίωμά του στη γενική μόρφωση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συγκρότηση του νέου ανθρώπου, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, να κρίνει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και τον αφορούν».
Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι στο «πίσω μέρος» του νομοσχεδίου υπάρχουν κι άλλα «μαργαριτάρια», όπως το άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος αν υπάρχει έλλειψη ωρομισθίων θα καταρτίζει ακόμα και πίνακες σε τοπικό επίπεδο! Με άλλα λόγια «οδηγούμαστε στο αποκεντρωμένο σύστημα Εκπαίδευσης», επεσήμανε και απαίτησε το άρθρο να πεταχτεί στα σκουπίδια.
Σε άλλο άρθρο, ανέφερε ο Γ. Δελής, συνεχίζεται η τακτική νομιμοποίησης των ηλεκτρονικών ψευτοεκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καθώς προβλέπει αντικατάσταση των αιρετών μελών τους σε περίπτωση παραίτησής τους.
Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατήγγειλε το άρθρο που προβλέπει τη χρηματοδότηση του «ευαγούς» Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ελλάδος (Ιδρυμα Fulbright) από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά έστω ένα τάμπλετ για την τηλεκπαίδευση.