«Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι (σ.σ. επιβολής κυρώσεων) επιδεικνύοντας θετική στάση», σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και έσπευσε να προσθέσει ότι «τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία».
Ο ίδιος τόνισε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ προς τη χώρα του θα πλήξουν και τις δύο πλευρές, δεν θα ωφελήσουν κανέναν, αναφέροντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν.
Μιλώντας ειδικά για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να απορρίψει την επιρροή «αντιτουρκικών λόμπι», σημείωσε ότι «μετά τη μεταβίβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα δούμε την τάση πολύ πιο καθαρά» και πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων «είναι ασέβεια απέναντι σε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια ακόμα και γι' αυτές τις «επικριτικές» αναφορές που περιέλαβαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου, σημειώνοντας με νόημα πως ακόμα κι αυτά τα ευχολόγια «στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πως δεν τα ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ». Επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και «διευθετήσεις» στο Κυπριακό και καταλήγοντας έθεσε όλα τα «ανοιχτά θέματα» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας «επικαιροποίηση χωρίς προϋποθέσεις όλων των θεμάτων που απαρτίζουν τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ της 18ης Μαρτίου» του 2016, ώστε «να ξεπεράσουμε τις κοινές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».
Αξίζει να καταγραφούν και τα όσα είπε μεσοβδόμαδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε αλλάξει τις ισορροπίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και σε άλλα θέματα, όπως στη Λιβύη, λέμε: Ελάτε να λύσουμε μαζί αυτήν την υπόθεση. Αν υπάρχει κάποιος πλούτος, να τον μοιραστούμε. Ας λύσουμε τα προβλήματα με τη διπλωματία, με πολιτικές μεθόδους».
Επανέλαβε δε την πρόταση περί κοινής διάσκεψης για τη Μεσόγειο με τη συμμετοχή «όχι μόνο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο, αλλά και των χωρών που έχουν εταιρείες στην περιοχή». Ετοιμότητα για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» εξέφρασε και ο Χ. Ακάρ.