Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ποιος ευθύνεται για τη διασπορά του ιού;

Χαρακτηριστικές καταγγελίες για τις εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών στο ΚΥ Μεγάρων

Την Πέμπτη 3/12, στις 2 το μεσημέρι, ασθενής με δύσπνοια απευθύνεται στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα. Κατά την εξέλιξη του καρδιογραφήματος παθαίνει έμφραγμα, ωστόσο το ΚΥ διαθέτει μόνο έναν φορητό απινιδωτή, ο οποίος έχει μείνει από μπαταρία γιατί δεν υπάρχει φορτιστής. Οι εργαζόμενοι, φορώντας τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας, τον μεταφέρουν στο Παθολογικό και κάνουν ανάνηψη με τον χειροκίνητο απινιδωτή, του κάνουν γαστροστομία (προκαλεί ρίψη σταγονιδίων στο χώρο), διακομίζεται άμεσα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Γύρω στις 8 το βράδυ ενημερώνονται από τον «Ευαγγελισμό» ότι ο άνθρωπος σώθηκε, ωστόσο είναι θετικός στον κορονοϊό. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ θεώρησε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να παραμείνουν στο πόστο τους (!), καθώς... δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου κι αν θέλουν ας μπουν σε εθελοντική καραντίνα μόνο για το Σαββατοκύριακο. Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΕΟΔΥ, ο οποίος δίνει σαφή οδηγία για υποχρεωτική καραντίνα 3 εργαζομένων τουλάχιστον για μια βδομάδα και απολύμανση του Κέντρου Υγείας από εξειδικευμένο συνεργείο.

Την Παρασκευή 4/12 ανακοινώνεται ότι «ύστερα από συζήτηση της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων, συνεννόηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό και τη διευθύντρια του ΚΥ Μεγάρων, το ΚΥ θα λειτουργήσει κανονικά το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκέμβρη, 9 π.μ. - 5 μ.μ.». Χωρίς να γίνει απολύμανση στο κτίριο, χωρίς ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό...

Την Τρίτη 9/12, μια εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας βρίσκεται θετική στον κορονοϊό. Οπως καταγγέλλεται, στοχοποιείται από τις διοικήσεις της ΥΠΕ και του ΚΥ ότι «δεν πρόσεξε και κόλλησε εκτός ΚΥ». Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μπουν σε καραντίνα άλλοι 6 εργαζόμενοι (συνολικά 9 εργαζόμενοι μαζί με τους προηγούμενους), δηλαδή το 50% του προσωπικού του Κέντρου, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες.

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ παρεμβαίνει, πάντα προφορικά κι όχι εγγράφως, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι τηρούσαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να επιστρέψουν στην εργασία τους (αφού σύμφωνα με τα απαράδεκτα σχετικά πρωτόκολλα θα θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου στενή επαφή»), διαφορετικά θα τους περάσει ΕΔΕ για πλημμελή τήρηση των μέτρων!

Την Πέμπτη 10/12, προκειμένου να βγουν οι εφημερίες, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται από τον υπεύθυνο Λοιμώξεων του Κέντρου Υγείας πως «μετά από προφορική παρέμβαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλού (...) εργαζόμενοι με αρνητικό rapid test επιστρέφουν στα καθήκοντα, παρ' όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για προληπτική παραμονή κατ' οίκον, διότι είχαν έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα».

Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στη Δυτική Αττική για την οποία πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι υπάρχει ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού! Στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου από τις 11 οργανικές θέσεις γιατρών, οι 9 είναι κενές. Ο ένας και μοναδικός πνευμονολόγος συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου, κρίσιμες ειδικότητες δεν υπάρχουν. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν την ανεπάρκεια σε μάσκες: «Μετά την εξέταση ασθενούς πρέπει να αλλάζεις μάσκα. Στους γιατρούς δίνουν δύο μάσκες το 24ωρο! Στις νοσηλεύτριες μία το 8ωρο! Ο θάλαμος Covid, 9 μήνες μετά, δεν έχει εξοπλιστεί με τα απαιτούμενα και κατάλληλα φάρμακα, ορούς, απινιδωτή. Οχτώ μέρες μετά και στο Κέντρο Υγείας δεν έχει γίνει απολύμανση, ενώ ασθενείς εξακολουθούν να το επισκέπτονται».

Αυτά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προκατόχων της, η οποία αναζητά προκλητικά ενόχους για τη διασπορά στο πρόσωπο των υγειονομικών και της... «ανεμελιάς» του λαού.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι πολύ πριν από την πανδημία στην περιοχή αναπτύχθηκαν αγώνες που διεκδικούσαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσει με επάρκεια το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, ενάντια στην επιλογή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την 24ωρη λειτουργία του. Μάλιστα, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής με όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις. Αν τότε η κυβέρνηση είχε ακούσει τη φωνή των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής και είχε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετακινούν νοσηλευτές από τα ΚΥ για να στελεχώσουν όπως όπως ΜΕΘ(2024-01-19 00:00:00.0)
Γιατροί περιφέρονται με «εντέλλεσθε» από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο(2023-08-17 00:00:00.0)
Χωρίς μόνιμο παιδίατρο 2.000 παιδιά στη μοναδική δημόσια δομή Υγείας(2022-04-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλει επιχείρηση φίμωσης των εργαζομένων(2020-07-17 00:00:00.0)
Ανησυχία από την άνοδο των κρουσμάτων(2020-07-16 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΚΥ Μεγάρων(2019-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ