Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ούτε ένας προληπτικός έλεγχος στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου!

...ενώ η Θεσσαλονίκη και όλη η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται τόσο καιρό στο «κόκκινο»

Την ώρα που επιβεβαιώνεται καθημερινά με νέα παραδείγματα ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στα αιτήματα των εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, ακόμα και για μαζικούς προληπτικούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

Ετσι, την ίδια ώρα που διαφημίζει τις υποστελεχωμένες «Κινητές Ομάδες Υγείας» του ΕΟΔΥ και τα «drive-through testing» (ελέγχους μέσα από το αυτοκίνητο), η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει κανέναν έλεγχο στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα που η περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών Περιφέρειας και υπουργείου Εργασίας είναι «εκκωφαντική». Η υποστελέχωσή τους έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν ούτε στο 10% των επιχειρήσεων. Αντίστοιχες είναι και οι κατευθύνσεις που τους δίνονται: Με αφορμή την πανδημία και τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», έμειναν παντελώς έξω από τους χώρους εργασίας, ενώ δεν υπάρχει κανένας συντονισμός των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρειας).

Αποκαλυπτικές καταγγελίες από σωματεία της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την παρέμβαση που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπεία σωματείων της Θεσσαλονίκης στην Αντιπεριφέρεια Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας, ήρθαν στο φως νέες καταγγελίες για μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπου ενώ υπάρχουν δεκάδες κρούσματα δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας της υγείας, δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διασποράς.

Ενδεικτικά καταγγέλθηκε ότι στον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία ALUMIL, στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς, καταγράφονται καθημερινά πολλά κρούσματα, τα οποία τις τελευταίες 3 βδομάδες αθροίζονται σε πάνω από 50. Εξακολουθεί να μη λαμβάνει μέτρα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και μείωσης του συγχρωτισμού, γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες.

Στο Εμπόριο «φιγουράρουν» οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Στη «Σκλαβενίτης» από τον Αύγουστο μετράμε περισσότερα από 70 κρούσματα σε καταστήματα. Η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα σε καταστήματα όπως στον Βαρδάρη και στο «Μακεδονία» να υπάρχουν κρούσματα που ανακύπτουν με διαφορά 2 - 3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων. Στο «Lidl» η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ εντός της αποθήκης όπου υπήρξε διασπορά.

Στις Κατασκευές, στο έργο του μετρό, παρά τα δεκάδες κρούσματα, οι προμήθειες σε Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες, οι εργασίες με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά, ενώ για τους εργαζόμενους στις γαλαρίες δεν γίνονται πιο συχνά διαλείμματα ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για καθαρό αέρα.

Στα Τρόφιμα, με βάση καταγγελίες των εργαζομένων στο κλαδικό Σωματείο, μαζικά κρούσματα έχουν εντοπισθεί και στις επιχειρήσεις «Παπαδόπουλος» και «Αραμπατζής» στη ΒΙΠΕ Σίνδου, μετά από αυτά στη «Φαίδων» στο Κιλκίς. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες κρούσματα στις κονσερβοποιίες και τα διαλογητήρια σε Πέλλα και Ημαθία, σε άλλες επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων σε Χαλκιδική, Καβάλα κ.α., επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος παραμένει πρωταγωνιστής όχι μόνο στα υπερκέρδη αλλά και στη διασπορά του ιού.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέδειξε την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΟΔΥ, που αντί να παρεμβαίνει προληπτικά εμφανίζεται μόνο «κατόπιν εορτής». Οπως λέει, ιδιαίτερα στις ΒΙΠΕ της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, του Σταυροχωρίου και της Ν. Σάντας του Κιλκίς η απουσία τους είναι αισθητή. Δεν είναι σε κανέναν χώρο, δεν διενεργούν ούτε διερευνητικά γρήγορα τεστ (rapid tests)...

«Στα Τρόφιμα υπάρχει άνοδος των πωλήσεων και της παραγωγής αυτήν την περίοδο. Η εργοδοσία αυτό που θα κοιτάξει πρώτα είναι η κερδοφορία. Στο βωμό της θυσιάζει την υγεία των εργαζομένων, και αυτό το κάνει με μεγαλύτερη ευκολία όταν δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός», σημειώνει. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την έναρξη του δεύτερου κύματος, το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας του Κιλκίς, ζητώντας διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι... «αναμένουν τις κατευθύνσεις του υπουργείου». Και φαίνεται πως ακόμη περιμένουν...

Τα σωματεία διεκδικούν διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ από τον ΕΟΔΥ στις ΒΙΠΕ, αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς με μείωση του αριθμού των εργαζομένων ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης και μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση των αποδοχών, αύξηση διαλειμμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των λεωφορείων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη μεταφορά των εργαζομένων, αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ. Επίσης, την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ Σίνδου και πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ