Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα

101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 2.102. Οι διασωληνωμένοι είναι 607 και τα νέα κρούσματα 2.013. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 4.500, το 1/4 από αυτούς στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ στην επικράτεια έφτασε το 88% (στις 12-18/11 ήταν 79%, στη Θεσσαλονίκη 95%, στην Αττική 70% - στοιχεία Παρατηρητήριο για Covid-19). Τις επόμενες δύο βδομάδες υπολογίζεται ότι 1.600 άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 άτομα θα εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Τη βδομάδα που πέρασε, ο μέσος όρος θανάτων κινήθηκε 85/μέρα (από 54,1/μέρα στις 18/11 και 33,7/μέρα στις 11/11). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19 στην Ελλάδα (1/7-23/11) την κατατάσσει στην 4η θέση στις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Ο δείκτης θετικότητας των τεστ στις 25/11 διαμορφώθηκε στο 9,5% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται πάνω από 25.000.

Από τα 2.013 κρούσματα της Παρασκευής, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 545, στην Αττική 319, στη Λάρισα 106. Σε 25 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς μετά από 3 βδομάδες lockdown καταγράφουν και πάλι διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Σέρρες, Μαγνησία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Δράμα κ.α.). Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης την Παρασκευή, η εξήγηση που δόθηκε για την αναζωπύρωση της νόσου σε πολλές περιοχές ήταν η πιθανή συρροή κρουσμάτων σε «κλειστές δομές», με την κυβέρνηση να αποφεύγει και πάλι να δώσει πληροφορίες για πόσες και ποιες. Στο κενό πέφτει και ο ισχυρισμός ότι «όπου υπήρξε συρροή παρεμβήκαμε μέσα στο 24ωρο», καθώς υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες που μαρτυρούν την ολιγωρία παρέμβασης, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό των αντίστοιχων συνεργείων.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι εκτός από το lockdown, δεν υπάρχει άλλο σχέδιο για πραγματική θωράκιση του λαού, με παρεμβάσεις στο σύστημα Υγείας, στις προνοιακές δομές, στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, μετά από 9 μήνες που με τις ευλογίες της οι ιδιώτες της Υγείας κερδοσκοπούν στην πλάτη του λαού, η κυβέρνηση πανηγύρισε για την επιβολή πλαφόν στη διεξαγωγή τεστ (40 ευρώ ανώτατη τιμή για το μοριακό και 10 για τα τεστ αντιγόνου), συνεχίζοντας όμως ακόμα και τώρα να εξασφαλίζει βέβαιη πελατεία στα διαγνωστικά.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, όχι μόνο δεν υπάρχει ως σκέψη, αλλά ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες «δεν είναι σαφές πόσες δόσεις και πότε θα έρθουν»...

Ζοφερό είναι και το τοπίο της αποκατάστασης από τις επιπλοκές του κορονοϊού, με τον υφυπουργό Υγείας να παραπέμπει στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, το μοναδικό εναπομείναν δημόσιο κέντρο, όπου η αναμονή πριν την πανδημία ήταν 3 και 4 μήνες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έκλεισαν δεκάδες δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης και άνοιξαν εκατοντάδες ιδιωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ