Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για άμεση οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους

Χωρίς δεύτερη κουβέντα η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και οι οποίες προέβλεπαν ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που δοκιμάζονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Με τις τροπολογίες αυτές το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση, αντί να ταΐζει διαρκώς τους επιχειρηματικούς ομίλους με χρηματοδοτικά πακέτα για τη διάσωση της κερδοφορίας τους, να ενισχύει εδώ και τώρα όσους πλήττονται:

-- Με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και τους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

-- Με την καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

-- Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Στο πλευρό της κυβέρνησης συμπαρατάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, απορρίπτοντας τις τροπολογίες του ΚΚΕ με την εκκωφαντική σιωπή τους.

Οι νομοθετικές προτάσεις του ΚΚΕ κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που απέρριπτε τις τροπολογίες του ΚΚΕ, έδινε ρεσιτάλ κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων, βαφτίζοντας «αυξήσεις» τις μειώσεις που επιφέρει στον μεικτό μισθό το νομοσχέδιο και ικανοποιώντας μία από τις βασικές αξιώσεις του ΣΕΒ, για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Το περιεχόμενο των τροπολογιών

Οσον αφορά το περιεχόμενο των τροπολογιών του ΚΚΕ που απέρριψε η κυβέρνηση της ΝΔ:

-- Σχετικά με την τροπολογία για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ΚΟ του ΚΚΕ σημείωνε στην αιτιολογική έκθεση: «Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του κατώτατου μισθού, που πρέπει να επανέρθει στα 751 ευρώ. Παίρνοντας υπόψη ότι η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ αφορά έναν μικρό αριθμό, μόνο το 16% του 1.100.000 ανέργων, καταθέτουμε την τροπολογία για την άμεση ενίσχυση, μπροστά στην περίοδο των εορτών, όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων με έκτακτο επίδομα ανεργίας των 600 ευρώ».

-- Σχετικά με την τροπολογία που αφορά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως επίσης της 13ης και 14ης σύνταξης, η ΚΟ του ΚΚΕ θύμιζε ότι τα Δώρα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους καταργήθηκαν με τα μνημόνια και αυτήν την περίοδο, που η πανδημία έχει βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους, «εκτός όλων των μέτρων στήριξης θεωρούμε αναγκαία την άμεση επαναφορά του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στις καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων και στη σύνταξη των συνταξιούχων».

-- Για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στην αιτιολογική έκθεση η ΚΟ του ΚΚΕ τόνιζε ότι «την περίοδο της πανδημίας, στους εργαζόμενους των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία δεν διασφαλίστηκε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, ενώ έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, με την αναστολή εργασίας δραστηριοτήτων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, εφάρμοσε τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έγινε με μεγάλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που προσεγγίζει ακόμη και το 25%». Με την τροπολογία το ΚΚΕ απαιτούσε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την καταβολή του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων στον συλλογικό, ονομαστικό μισθό των εργαζομένων και όχι σε αυτόν που διαμορφώθηκε με τις μειώσεις των αποδοχών, δηλαδή στα 534 ευρώ ή στις αποδοχές του προγράμματος «Συν-Εργασία».

-- Τέλος, σχετικά με την τροπολογία του Κόμματος που αφορούσε την αναδρομική ισχύ της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, η διάταξη που πρότεινε το Κόμμα διευκρίνιζε ότι αφού γίνει η αναγνώριση, κατά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις, τα αποτελέσματα ανατρέχουν αναδρομικά και η επικουρική σύνταξη χορηγείται από την ημερομηνία χορήγησης της κύριας σύνταξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ