Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την επικίνδυνη κατάσταση

Ακόμα και τώρα, κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης δεν παίρνεται ούτε βέβαια επιτάσσεται καθολικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας

Γιατροί και νοσηλευτές στην αυλή του Νοσοκομείου «Αγ. Δημήτριος» τη μέρα της απεργίας
Γιατροί και νοσηλευτές στην αυλή του Νοσοκομείου «Αγ. Δημήτριος» τη μέρα της απεργίας
Μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να διασωληνωθούν. Τις τελευταίες μέρες, σε όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ κυμαινόταν από μηδέν έως 4 - 5 το πολύ και φυσικά τις επόμενες ώρες καλύπτονταν.

Το πρωί της Παρασκευής, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βγήκε από εφημερία έχοντας πραγματοποιήσει 110 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και με γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 4 που δόθηκαν από τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου. Το «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε εφημερία με 1 κενή κλίνη ΜΕΘ.

Εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, ασθενείς διασωληνώνονται και παραμένουν στους χώρους των χειρουργείων ή στην ανάνηψη, με την άτυπη λίστα αναμονής καθημερινά να μεγαλώνει. Οι υγειονομικοί δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να σώσουν ασθενείς, να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερους με ασφάλεια, όμως αυτή η προσπάθειά τους σκοντάφτει πάνω στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Στο μεταξύ, καθημερινά ολοένα και περισσότεροι βγαίνουν εκτός μάχης γιατί χτυπιούνται και οι ίδιοι από τον ιό, είτε μπαίνουν σε καραντίνα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου ήδη σε καραντίνα είναι 25 νοσηλευτές, 10 γιατροί, αρκετά μέλη από το βοηθητικό προσωπικό και άλλοι περίπου 20 που έχουν διαγνωστεί θετικοί με το rapid test και περιμένουν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ.

Κατά τ' άλλα και τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας (Γιαννιτσά και Εδεσσα) λειτουργούν με σχεδόν 100% πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας και στις κλίνες ΜΕΘ.

«Μπαλώματα» και ανακύκλωση προσωπικού

Για να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η κυβέρνηση κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Ετσι, την Πέμπτη ξεκίνησε αεροδιακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκαν τρεις ασθενείς από το Νοσοκομείο της Δράμας με τελικό προορισμό τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν», ενώ ακόμη δύο παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο ένας ασθενής που μεταφέρθηκε από Δράμα, δεν τα κατάφερε τελικά και πέθανε σε ΜΕΘ της Αθήνας.

Για να ενισχύσει με προσωπικό το Νοσοκομείο Δράμας που έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί, στέλνει υγειονομικούς από το ΑΧΕΠΑ ενώ είχε ζητήσει και τη μετακίνηση ενός παθολόγου από το Νοσοκομείο Σερρών που ήδη στενάζει από τις ελλείψεις ειδικών γιατρών.

Είχε ξεκινήσει επίσης με τις μετακινήσεις νοσηλευτών από τις άλλες πόλεις προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να στελεχώσει τις ΜΕΘ. Μάλιστα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έστησε φιέστα για να τιμήσει τους υγειονομικούς που μπαίνουν στη μάχη χωρίς να υπολογίζουν κόστος. Ομως, την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούν τους υγειονομικούς που νοσούν να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμη και με θετικό τεστ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Μετά απ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έφτασε να παρουσιάσει ως κατόρθωμα και μεγάλη συμβολή του ιδιωτικού τομέα την πρόσληψη 13 ιδιωτών γιατρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας!

Με ακόμη πιο πανηγυρικούς τόνους ανακοίνωσε την ενοικίαση κλινικών (επίταξη τη βάφτισε) από ιδιωτικές δομές της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και την Παρασκευή, μία βδομάδα μετά, δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών από τα νοσοκομεία προς τις δήθεν επιταγμένες κλινικές, καθώς δεν ήταν έτοιμες ούτε από πλευράς προσωπικού.

Ετσι, η κυβέρνηση από το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των νοσοκομείων επιχειρεί να στελεχώσει και τις ιδιωτικές κλινικές (στέλνει 11 υγειονομικούς στην κλινική «Σαραφιανός») καθώς οι ίδιες έχουν ξεμείνει από εργαζόμενους λόγω της απληρωσιάς. Επίσης, κάνει πλάτες και στην προσπάθεια της εργοδοσίας του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» να ξεμπερδεύει με ειδικότητες εργαζομένων (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κ.λπ.) που δεν χρειάζεται όσο θα λειτουργεί ως κλινική ασθενών με κορονοϊό.

Κρούσματα σε προνοιακές και άλλες δομές

Στο μεταξύ, 20 κρούσματα διαπιστώθηκαν στο γηροκομείο «Αγιος Νικόλαος» στη Θέρμη. Πρόκειται για 15 τρόφιμους και 5 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικοί. Οι τρόφιμοι έχουν απομονωθεί σε ξεχωριστή πτέρυγα και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά κρούσματα έχουν διαγνωσθεί και σε νοσηλευόμενους στο κέντρο αποκατάστασης «Ευεξία», από το οποίο μεταφέρθηκαν κρούσματα με ασθενοφόρο στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ.

Τέλος, παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αν και εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα (-50%) έχοντας φτάσει στα επίπεδα της 6ης Νοέμβρη, δηλαδή της πρώτης βδομάδας του lockdown στην πόλη.

Πολύ υψηλά παραμένουν και τα επίπεδα θετικότητας των μοριακών τεστ που διενεργούνται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 27% και 29%, λίγο μικρότερο από το 32% που είχε φτάσει στα τέλη του Οκτώβρη, όταν αποφασίσθηκε η επιβολή τοπικού lockdown.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ τονίζουν ότι οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν γίνει έως τώρα δεν έχει αποδειχτεί ότι τον έχουν καταστήσει πιο φονικό, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ