Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πανεθνική απεργία με μεγάλη συμμετοχή στην Ινδία

Πάνω από 250 εκατομμύρια υπολογίζονται οι απεργοί

Μεγάλη απεργία για μέτρα προστασίας εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων έγινε την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στην Ινδία, όπου εκτιμάται ότι η συμμετοχή έφτασε τα 250 εκατομμύρια εργαζομένων.

Μαζικά απήργησαν εργαζόμενοι σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως μεταφορές, λιμάνια και αποβάθρες, τηλεπικοινωνίες, μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ακόμα σε μονάδες χάλυβα και ηλεκτροπαραγωγής, σε ορυχεία άνθρακα και αλλού, συνολικά σε χιλιάδες άλλες βιομηχανίες. Σημαντικά ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν και σε κυβερνητικές υπηρεσίες, στην Υγεία κ.λπ.

Η απεργία είχε επιτυχία παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε μέρες πριν, μεταξύ άλλων με συλλήψεις συνδικαλιστών (π.χ. από οργανώσεις αγροτών που επίσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις). Σε πολλές περιοχές απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις ενώ σε μεγαλουπόλεις, όπως το Νέο Δελχί, «σφραγίστηκαν» οι είσοδοι για να αποτραπούν η μαζική άφιξη αγροτών από τα περίχωρα και η κοινή τους διαδήλωση με εργάτες. Μάλιστα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και επιστράτευσε «αύρες» ενάντια σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες από την περιοχή Πουντζάμπ που έκαναν πορεία μέχρι το Νέο Δελχί.

Βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η κατάργηση διαφόρων νόμων κατά των εργατών και των αγροτών. Η οικονομική στήριξη οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, η μηνιαία παροχή 10 κιλών δημητριακών σε άπορες οικογένειες. Αλλά και ο τερματισμός ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, η άμυνα, η αεροπορία, τα ορυχεία, τα χρηματοοικονομικά κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ