Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Γη και ύδωρ» στους «επενδυτές» σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών

Και χτύπημα της μικροϊδιοκτησίας για την παραπέρα συγκέντρωση της γης

Eurokinissi

Κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, παρέχοντας και νέες διευκολύνσεις στους «επενδυτές» σε βάρος του περιβάλλοντος και κυρίως των δασών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, είναι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την περασμένη Παρασκευή συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οσο και αν όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαφήμιζε το νομοσχέδιο ως «μια μεγάλη μεταρρύθμιση» υπέρ του περιβάλλοντος, που τάχα θα λύσει προβλήματα στη χρήση γης από το 1923, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ότι πρόκειται για ένα αντιπεριβαλλοντικό, αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της γης, έχει ως βάση τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», που «διαπερνά όλους τους κλάδους της οικονομίας και αποτελεί έναν απ' τους βασικούς άξονες της πολιτικής της ΕΕ, για να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως διέξοδος στην τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στην ΕΕ, θωρακίζοντάς την ταυτόχρονα απ' τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Ενώ βασική πλευρά του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει και τις σφοδρές αντιδράσεις φορέων είναι η κατάργηση της δυνατότητας για δόμηση σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων, με στόχο τη επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στο μεγάλο κεφάλαιο, το χτύπημα της μικροϊδιοκτησίας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με βασική πρόβλεψη την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδιασμών, χωρίς να υπολογίζονται περιοχές ΝΑΤURA, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και οι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον ακόμα και οικιστικών περιοχών προωθείται:

-- Η μεταφορά συντελεστών δόμησης σε κτίρια που κατασκευάζονται με προδιαγραφές υψηλής απόδοσης, μέτρο που θα λειτουργήσει υπέρ του κατασκευαστικού κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε αλλοίωση του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών αλλά και σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

-- Η νομιμοποίηση, «από το παράθυρο», καταπατήσεων και παράνομων αλλαγών χρήσεων γης και χαρακτήρα κυρίως κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση οικισμών πριν από το 1923.

-- Η ευνοϊκή αντιμετώπιση των «οργανωμένων υποδοχέων» του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου για εκτός σχεδίου δόμηση.

-- Η εισαγωγή πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών για την αξιολόγηση των χωρικών μελετών για τη δήθεν υποβοήθηση της διοίκησης, που όμως οδηγεί σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ με βάση το ότι οι χωρικές ρυθμίσεις επηρεάζουν καταλυτικά τις αξίες γης, θα διαμορφωθούν συνθήκες έντασης της εμπορευματοποίησης της γης και κερδοφορίας των εμπόρων γης και όλων των τμημάτων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα.

-- Η πρόβλεψη συγκεκριμένων χρόνων για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ή, διαφορετικά, η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, που ευνοεί ιδιοκτήτες να εκβιάζουν για καλύτερους όρους απαλλοτριώσεων.

-- Η πρόβλεψη ότι το πρόστιμο σε βάρος όσων υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Μέτρο που θα λειτουργήσει καθαρά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που δεν θα καταφέρνουν να δηλώσουν την πρώτη κατοικία λόγω αδυναμίας.

-- Η επιτάχυνση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου και μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων.

-- Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών που έχει λειτουργήσει σε βάρος της μικρής ιδιοκτησίας.

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ακόμη ότι «μεγάλο παιχνίδι θα γίνει με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές, τα διάφορα ΠΔ χρήσεων γης, ΠΔ για την εξειδίκευση των νέων όρων για την εκτός σχεδίου δόμηση και οι Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται να εκδοθούν, θα ολοκληρώσουν μια χωρική πολιτική χρήσεων γης σύμφωνα με την αστική στρατηγική, τη στρατηγική του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, των τραπεζικών ομίλων». Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ