Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

«Θα μας βρουν απέναντί τους!», απαντούν τα συνδικάτα στην πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μέσα στο lockdown να φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
Με προμετωπίδα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Με εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που οργανώνονται με όλα τα μέτρα προστασίας, καλούν σε απεργία - απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και με τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής να αποτυπώνονται ανάγλυφα στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας, οι διεκδικήσεις στο μέτωπο της Υγείας παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Μετά την προχτεσινή μέρα δράσης των συνδικάτων της Αττικής για την Υγεία, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημόσιες δομές Υγείας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα Πέμπτη οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Με τα ίδια αιτήματα σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα προετοιμάζουν την απεργία και καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να απεργήσει, διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από τη χτεσινή παρέμβαση των οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη χτεσινή παρέμβαση των οικοδόμων στο υπουργείο Οικονομικών
Αντίστοιχα, με την απεργία εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που έχουν στα σκαριά νομοσχέδιο - έκτρωμα, πως δεν θα επιτρέψουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα να στηθούν στο απόσπασμα.

Μπροστά στην απεργία και δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους για την προστασία της υγείας του λαού, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Σωματεία οργανώνουν μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19/11, σε συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Επίσης, την Τρίτη 17/11 θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σωματεία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες συνελεύσεις και συσκέψεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής)
Με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, σωματεία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες συνελεύσεις και συσκέψεις μπροστά στην απεργία (φωτ. από το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής)
Ακόμη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Λέσβου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει ήδη τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ με θέμα την προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης.

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), απαιτώντας να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αντιπροσωπεία του ΕΚΑ, σε συνάντηση στο ισόγειο του υπουργείου με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κ. Αγραπιδά, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει πλάτη στην ασυδοσία της εργοδοσίας, καθώς κωφεύει στις απανωτές καταγγελίες σωματείων εργαζομένων από κλάδους δουλειάς. Επισήμανε ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού και ότι στη λογική του «κόστους» δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοθετικό τερατούργημα που στόχο έχει νέο χτύπημα στα εργασιακά και στη συνδικαλιστική δράση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε ότι θα το φέρει τις επόμενες μέρες.

Ακόμα η αντιπροσωπεία σημείωσε πως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει πρακτικά βάλει «λουκέτο». Το ΕΚΑ έχει πολλές καταγγελίες για επ' αόριστον αναβολή τριμερών συναντήσεων, καθώς δεν προσέρχονται οι εργοδότες. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, στις καταγγελίες που γίνονται για κρούσματα κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι οι καταγγελίες να γίνονται τηλεφωνικά, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ούτε οι απαραίτητες συστάσεις, ούτε να επιβάλλονται πρόστιμα, ούτε να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ο Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος του ΕΚΑ, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που και πάλι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές, ενώ αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο και κάλεσε στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο που καταργεί βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Απαιτήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου να μη βρει ευκαιρία τούτες τις δύσκολες ώρες για τον λαό μας να φέρει αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Απαιτήσαμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Είπαμε στην κυβέρνηση ότι θα μας βρει απέναντί της, οργανώνοντας την απεργία στις 26 του Νοέμβρη».

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των οικοδόμων, δασεργατών, παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι που δουλεύει σε μικρά τεχνικά γραφεία και κατασκευαστές. Για την πλειοψηφία του κλάδου που απασχολείται στη μικρή συμβατική οικοδομή δεν υπάρχει κανένα μέτρο, καμία κάλυψη, καμία στήριξη του εισοδήματός τους», σημειώνει η Ομοσπονδία. Τονίζει πως είναι «επείγουσα ανάγκη» να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στον μηχανισμό στήριξης, καθώς αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν σε μικρές οικοδομές και οικοδομοτεχνικά έργα, «σοβαρότατο πρόβλημα λόγω διακοπής της εργασίας τους».

Στο αίτημα αυτό ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού απάντησε πως η ένταξη των οικοδόμων στα μέτρα αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Ακολούθως, η Ομοσπονδία απευθύνθηκε τηλεφωνικά στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας να καθοριστεί άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπό του, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημά της.

«Από τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα φανεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η αντεργατική πολιτική ή η κυβέρνηση διά μέσου των υπουργείων προσπαθεί να πετάξει την ευθύνη από πάνω της, κάνοντας "μπαλάκι" τις επείγουσες διεκδικήσεις του κλάδου μας ανάμεσα στις αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Καλεί τα σωματεία να ενημερώσουν τους οικοδόμους για τις διεκδικήσεις και το πλαίσιο αιτημάτων, να στηρίξουν τον αγώνα που συνδέεται με την προστασία των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26/11, όλες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα στήριξης των ανέργων, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση.

Απεργούμε για την υγεία, το ωράριο, την κυριακάτικη αργία

Να απεργήσουν «για την προστασία της υγείας, για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τις ανατροπές στη ζωή και στα δικαιώματά μας, για το ωράριο και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας», καλεί τους εργαζόμενους η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της ξεχωρίζει την επίθεση στην κυριακάτικη αργία, υπενθυμίζοντας πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει, με απόφαση της κυβέρνησης, να δουλέψουν και την Κυριακή 15/11.

«Με νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους και με αποφάσεις Περιφερειών αντί να ψάχνουμε ποιες Κυριακές το χρόνο είναι τα καταστήματα ανοιχτά, μετράμε πλέον ποιες Κυριακές τα καταστήματα παραμένουν κλειστά», σχολιάζει η Γραμματεία και προειδοποιεί ότι η επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους είναι μέρος των ανατροπών που φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. «Απεργούμε για τη ζωή μας, για το δικαίωμα στην εργασία, για τους μισθούς μας, για την ανάγκη θωράκισης του συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς, για να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, για ανθρώπινο ωράριο, για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας!», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τα σωματεία στον κλάδο σε εγρήγορση ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού.

Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από εργοστάσια, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία αλλά και την ιατρική ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8/11 η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 26/11 και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11. Αποφάσισε επίσης αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στους χώρους δουλειάς του κλάδου για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μαζική σύσκεψη έκανε το Σάββατο 7/11 το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, συνεχίζοντας τη δράση του μπροστά στην απεργία. Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς (εντατικοποίηση και εξαντλητικά ωράρια, επέκταση της τηλεργασίας, έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία) αλλά και τα δικαστήρια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων. Στο σχεδιασμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα, το Σωματείο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφανιού και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17/11, καθώς και τη στήριξη της μέρας δράσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την απόφαση του ΔΣ για προκήρυξη απεργίας στις 26/11 επικύρωσε την περασμένη Κυριακή και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου.

Εξορμήσεις στην ιδιωτική Υγεία

Εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στα νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ», «ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ», «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ» και «ΙΑΣΩ», έκανε την περασμένη βδομάδα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το βάρβαρο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί προς όφελος και καθ' υπόδειξη των μεγάλων ομίλων. Διαλύει μισθούς και δικαιώματα για να μειώσει κι άλλο το κόστος εργασίας. Θέλουν να μας φτάσουν να δουλεύουμε για 300 ευρώ το μήνα, χωρίς ωράρια και δικαιώματα. Γι' αυτό στον κλάδο μας οι εργοδότες δεν υπογράφουν κλαδικές Συμβάσεις. Δεν θεσμοθετούν αυξήσεις και δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Οι εργαζόμενοι θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης, για τη ζωή μας, για τα δικαιώματά μας, όπως σηκώνουμε καθημερινά το βάρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων», σημειώνει και καλεί σε απεργιακή απάντηση στα αντεργατικά σχέδια.

Στο μεταξύ, το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει ότι η εργοδοσία στο γηροκομείο «GRAND CARE» στον Αγ. Δημήτριο Αττικής από το Σεπτέμβρη του 2019 έχει αφήσει τους εργαζόμενους χωρίς ένσημα. Η κατάσταση αυτή «έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση και στην αναζήτηση άλλης εργασίας», ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά το Σεπτέμβρη του 2019 παραμένουν ανασφάλιστοι και «αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρειαστούν αυτοί και οι οικογένειές τους». «Οι συνάδελφοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων δίνουν πραγματικό αγώνα για τη φροντίδα των συνανθρώπων μας, σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Στη σημερινή συγκυρία με την πανδημία, έχουν επιφορτιστεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Είναι απαράδεκτο οι ίδιοι να δουλεύουν ανασφάλιστοι», τονίζει το Σωματείο και καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ