Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Ομοσπονδίες και Συλλόγους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας Αγροτικών Συλλόγων της Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας Αγροτικών Συλλόγων της Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα, όπως το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τις απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναπτύσσουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς δίνουν τη μάχη για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, καθώς στην ύπαιθρο αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η διαχρονική γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα των Κέντρων Υγείας στα χωριά, για τη μόρφωση των παιδιών τους, μιας και χιλιάδες παιδιά συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς προς τα σχολεία ή μέσα στις αίθουσες. Αλλά και ενάντια στον αυταρχισμό, μιας και όχι μόνο τα «αγροτοδικεία» συνεχίζονται ακόμη, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο για τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, του λαού γενικότερα.

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Ωλενίας και Πατρών πραγματοποίησαν την προηγούμενη Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους και επιδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στο επίκεντρο των προβλημάτων που ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: Οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, όπως το σταφύλι, όπου οι παραγωγοί οινοποιήσιμων σταφυλιών είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή. Η καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για τη ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μάη στα ελαιόδεντρα, την περίοδο της ανθοφορίας και είχε αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της καρπόδεσης και να προκληθεί μείωση της καρποφορίας σε ποσοστό έως και 100% σε κάποιες περιοχές. Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού. Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Στα όριά τους οι πατατοπαραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις εδώ και τώρα

Παραγωγοί από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», επισήμαναν πως εδώ και 8 μήνες, σε συνθήκες πανδημίας, παραμένουν ξεκρέμαστοι, παρά την ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Οπως επισημαίνουν, «διανύουμε την περίοδο που ετοιμαζόμαστε να καλλιεργήσουμε για τη νέα χρονιά. Ηδη ο πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή, 1,60 ευρώ το κιλό. Για να μπει ο σπόρος πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Την ίδια ώρα όμως είμαστε χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουμε. Την ίδια στιγμή μένουμε απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις».

Ταυτόχρονα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι πουλάνε σε τιμές κόστους, την ίδια ώρα όμως οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες δεν χάνουν την ευκαιρία σε αυτές τις συνθήκες να κερδοσκοπήσουν, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού, αλλά και εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τις τιμές για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, η πατάτα με τιμή παραγωγού 15 λεπτά το κιλό, ξεπερνά και το 1 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Ανεπαρκή τα μέτρα για τους κτηνοτρόφους

Ανεπαρκείς θεωρούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι τις αποζημιώσεις που δόθηκαν μετά από 6 μήνες για την αναπλήρωση των απωλειών από τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν άφησαν εκτός αρκετές περιπτώσεις παραγωγών.

Οπως καταγγέλλει, για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»,«όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, στις 26 Οκτώβρη, πολλοί βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται ενισχύσεις γιατί... δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Εκτός της ενίσχυσης βρέθηκαν όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Επίσης, δεν προβλέφθηκε από το σύστημα, για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι τους να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ενίσχυσης».

Αντιμέτωποι με καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησο, οι αγρότες βλέπουν να μην αποζημιώνονται στο 100% από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή τους από τις τελευταίες συχνές κακοκαιρίες.

Οπως καταγγέλλουν, οι αλλαγές που φέρνει η πολυδιαφημιζόμενη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος διαθέτει μια σειρά από «κόφτες» που θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις σε αυτό που τελικά θα λάβουν οι αγρότες. Ταυτόχρονα, παραμένουν τα προβλήματα με την ανυπαρξία των έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής, την υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις.

Παράλληλα, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων καλούνται να διαχειριστούν και τις μειωμένες τιμές που πληρώνονται από τους εκκοκκιστές λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του βαμβακιού. Εκτός των χωραφιών που έχουν υποστεί ζημιά 100%, υπάρχουν και τα αγροτεμάχια τα οποία έπαθαν εν μέρει ζημιά και στα οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συγκομίσουν το λιγοστό βαμβάκι που έχει απομείνει. Τα υποβαθμισμένα αυτά βαμβάκια πληρώνονται από τους εκκοκκιστές από 5 έως 20 λεπτά κάτω από την τρέχουσα τιμή αγοράς.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Οσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λύνει τα προβλήματα, η πραγματικότητα που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο την διαψεύδει. Τα όποια πακέτα ενισχύσεων δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα, για να ξεφύγουν οι αγρότες από τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν στις σημερινές συνθήκες, ακόμα και κάτω από τη μάσκα, να βροντοφωνάξουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μια καλύτερη ζωή. Η συμπόρευσή τους με τους εργαζόμενους μπορεί να δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, να φωτίσει την προοπτική. Η πείρα που βγαίνει από το τελευταίο διάστημα, τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» για τη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ