Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευτυχώς σταμάτησε το χιόνι

Εικόνες διάλυσης από ένα καιρικό φαινόμενο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν «ευλογία θεού»

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονταν χτες στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, όχι μόνο από την άποψη της προσπέλασης στο οδικό δίκτυο, αλλά και λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης που οφείλονταν σε βλάβες του δικτύου. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέμειναν και χτες οι Νομοί Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας και Ρεθύμνου, ενώ χτες, με απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν και οι νομοί Λασηθίου και Χανίων. Αποκλεισμένα ήταν πάνω από 187 χωριά σε Βοιωτία, Εύβοια, Ρέθυμνο, Λασήθι και Χανιά.

Σχετικά ομαλά διεξαγόταν χτες η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου από τις 11.35 π.μ. η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιούνταν χωρίς αλυσίδες. Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου πολλοί οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας, από το 70ό μέχρι το 90ό χιλιόμετρο. Ο αριθμός τους ήταν αρκετός, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Στρατός είχε αναλάβει τον εφοδιασμό τους με 2.000 μερίδες φαγητού. Επίσης, δεκάδες άτομα φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα. Ομως, πολλές ήταν οι καταγγελίες οδηγών για την ανυπαρξία παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού, που τους άφησε αβοήθητους από μερικές ώρες μέχρι μια μέρα στις κακές καιρικές συνθήκες. Οπως του Βαγγέλη Αποστολόπουλου που χρειάστηκε 24 ώρες για να κάνει το ταξίδι Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Συγκεκριμένα μας κατήγγειλε ότι κατηύθυναν οχήματα στο στρατόπεδο της Θήβας, τη στιγμή που ο δρόμος που οδηγούσε σε αυτό ήταν κλειστός. Υπήρχαν ελλείψεις σε εκχιονιστικά και «αλατιέρες», ενώ η Εθνική δεν παρέχει τη δυνατότητα παράκαμψης του διαζώματός της ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Συνεργεία του Στρατού και της Πυροσβεστικής έσπασαν το τσιμεντένιο διάζωμα του δρόμου και πολλοί ταξιδιώτες επέστρεψαν με δυσκολία στην Αθήνα.

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε πάνω από 10.500 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ 1.820 περιστατικά μεταφέρθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής. Η Πυροσβεστική είχε επιστρατεύσει 200 οχήματά της και δέχτηκε πάνω από 500 κλήσεις για παροχή βοήθειας, από τις οποίες πάνω από 300 ήταν για κοπή δέντρων.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας, όπως στις λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων, Κανελλοπούλου, Βουλιαγμένης, Συγγρού, Πειραιώς και Αχαρνών γινόταν χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν χτες το πρωί απαραίτητες στη λεωφόρο Μαραθώνος μετά τον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, όπως επίσης στη Λαυρίου, τη Σπάτων, το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μαλακάσας, τις πρωινές ώρες στην οδό Πρωτοπαππαδάκη και στον περιφερειακό του Αττικού Αλσους και στην οδό Καρπενησιώτη από την πλευρά του Πολυγώνου. Κλειστός λόγω παγετού ήταν ο δρόμος για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Θηβών, με αλυσίδες «πατιόταν» ο δρόμος από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης προς Ν. Μάκρη και Διόνυσο, από τα Μέγαρα προς Αλεποχώρι και από τον Αγ. Στέφανο προς τη λίμνη Μαραθώνα, το Γραμματικό και το Καλέντζι. Χωρίς αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Προβλήματα υπήρχαν στην κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων στα βόρεια προάστια, αφού τα οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους τερματικούς τους σταθμούς στις περιοχές Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ζαφειρίου και Ανω Λιοσίων, ενώ σχεδόν κανονικά κινήθηκαν τα τρόλεϊ, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την Ειρήνη. Το Σαββατοκύριακο λειτούργησαν 72 από τις 330 γραμμές των αστικών λεωφορείων. Οι περισσότερες δε από αυτές μέχρι τις έξι το απόγευμα. Με προβλήματα «δούλεψαν» 17 από τις 21 γραμμές των τρόλεϊ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ο Νομός Ρεθύμνου, αφού χωρίς ηλεκτρικό παρέμεναν πολλές περιοχές, όπως οι Δήμοι Ανωγείων, Φοίνικα, Κουρητών και Κουλουκίου, ενώ η κυκλοφορία πραγματοποιούνταν σε ολόκληρο το νομό μόνο με αλυσίδες. Κλειστός παρέμενε χτες το πρωί ο δρόμος που οδηγεί στο Μυλοπόταμο.

Αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες που προέκυψαν στο δίκτυο ύδρευσης. Εντοπίζονται ακόμη κάποια μεμονωμένα προβλήματα από διαρροές δικτύων, καθώς έχουν σπάσει σωλήνες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η ΕΥΔΑΠ απευθύνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ