Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Ραφήνα άλλοι 291 πρόσφυγες

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους 192 που φιλοξενούνται στο Βόλο διοργανώνουν την Πέμπτη μαζικοί φορείς της Μαγνησίας

Eurokinissi

Στο κλειστό Γυμναστήριο Ραφήνας φιλοξενούνται οι 291 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όταν σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στο Ν. Ευβοϊκό το τούρκικο ψαράδικο HILMI DEDE. Το σκάφος ήταν νηολογίου Κωνσταντινούπολης και έπλεε κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης εννέα μποφόρ.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, τα σκάφη του Λιμεναρχείου Ραφήνας, βοηθούμενα από αλιευτικά, κατάφεραν και οδήγησαν το πλοίο στο λιμάνι. Εκεί αποβιβάστηκαν οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι κυρίως Κούρδοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν 26 γυναίκες και οκτώ παιδιά. Στα άτομα που ήταν εξαντλημένα λόγω ταλαιπωρίας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρούς της περιοχής. Δεν κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Στο Λιμεναρχείο κρατείται ο Τούρκος κυβερνήτης του δουλεμπορικού σκάφους, ο οποίος δήλωσε ότι είχε αποπλεύσει πριν δυο ημέρες από τη Σμύρνη με προορισμό την Ελλάδα.

Στο Βόλο

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους 192 Ασιάτες πρόσφυγες που διαμένουν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, διοργανώνουν την Πέμπτη στις 6 μ.μ. το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα» και η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Σπίρερ», στο Βόλο, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική» και οι διοργανωτές καλούν τους φορείς και τους κατοίκους του Βόλου να πάρουν μαζικά μέρος.

Το κύμα συμπαράστασης προς τους 192 πρόσφυγες διογκώνεται συνεχώς. Οι φορείς και ο λαός της Μαγνησίας, που προσφέρουν με κάθε τρόπο ηθική και υλική βοήθεια, απαιτούν να δοθεί άσυλο στους Ασιάτες πρόσφυγες και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητούν, επίσης, να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης στέγης και σίτισης από την κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που έχουν κατατεθεί και από τους 192 πρόσφυγες. Υπενθυμίζουμε, ο εισαγγελέας έχει διατάξει τη διοικητική απέλασή τους, δίνοντάς τους περιθώριο ενός μηνός, ενώ οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου είναι χρονοβόρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ