Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τεράστιες οι καταστροφές σε κτηνοτροφία και γεωργία

Αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί. Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων στον Τύρναβο

Eurokinissi

Κι ενώ η κακοκαιρία κόπασε στη Θεσσαλία - πάρ' όλα αυτά πολλά χωριά στην Καρδίτσα παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ το κρύο που εξακολουθεί να είναι δριμύ δυσκολεύει όσους εργάζονται έξω, ή σε χώρους χωρίς την κατάλληλη θέρμανση - το μέγα πρόβλημα που απασχολεί, πλέον, τους Θεσσαλούς είναι οι τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει στην αγροτική οικονομία το χιόνι και κυρίως ο παγετός. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και η κτηνοτροφία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Τυρνάβου Λάρισας, στην οποία καλλιεργούνται αμπέλια κι άλλα οπωροκηπευτικά, η καταστροφή είναι ολοσχερής.

Οι παραγωγοί όλης της Θεσσαλίας βρίσκονται σε απόγνωση και στρέφονται προς την πολιτεία ζητώντας βοήθεια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου - συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Γιάννουλης, της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, των δυο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, και πλήθους πρωτοβάθμιων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών - συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην επαρχία και συντάχθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα των πληγέντων που ζητούν:

  • Την άμεση αποζημίωση του πληγέντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου και των εγκαταστάσεων.
  • Την άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές σε θερμοκήπια με λαχανικά, σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα, στην ηρτημένη παραγωγή των ελαιόδεντρων.
  • Ταχεία εξατομίκευση των ζημιών και αποζημίωση για τις καταστροφές στις φετινές καλλιέργειες αμπελιών (επιτραπέζια, οινοποιήσιμα), ροδάκινων (επιτραπέζια, συμπύρηνα), βερίκοκων, νεκταρινιών, κερασιών, δαμάσκηνων, αχλαδιών, (επιτραπέζια, βιομηχανικά), μήλων, αμυγδάλων.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα.
  • Καλλιεργητικό δάνειο σε όλους τους πληγέντες, άτοκο και με περίοδο χάριτος τεσσάρων χρόνων, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν όλες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα χρειαστούν επιπλέον εργασίες για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
  • Εφόσον διαπιστωθεί ζημιά στο φυσικό κεφάλαιο τέτοια που να επιβάλλεται αντικατάστασή του, ν' αποζημιωθεί στο σύνολο η δαπάνη αντικατάστασης.

Τέλος, στο ψήφισμα τονίζεται ότι αν δεν υπάρξει άμεση και δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο οι αγρότες της επαρχίας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, θα δημιουργηθεί στρατιά λιμοκτονούντων αγροτών, τους οποίους το αδιέξοδο θα οδηγήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που η χώρα μας δε γνώρισε και καλείται η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να πάει την Πέμπτη, 10 του Γενάρη, στον Τύρναβο για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ