Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «χαρτί» του αντιαμερικανισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φρόντισε να προϊδεάσει για τις αξιώσεις του Λευκού Οίκου ενόψει του σημερινού ταξιδιού του Κ. Σημίτη. Σε ανεπίσημη συνάντηση που είχε με (εκλεκτούς) δημοσιογράφους την περασμένη βδομάδα «κύκλοι» της πρεσβείας ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ενοχλημένη για το αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Αντιγράφουμε από τα χτεσινά «Νέα»: «Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι συγκεκριμένοι κύκλοι προσδιόρισαν το θέμα αυτό ως ένα από τα δύο (!) κυρίως ζητήματα που θα τεθούν στις συνομιλίες του κ. Σημίτη με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και τον Πρόεδρο Μπους. Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σημίτη "δεν έχει κάνει όσα έπρεπε να κάνει προκειμένου να μεταστραφεί το αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη". Και θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να επιμείνουν στον τομέα της άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού...». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Μπους σκόπιμα «σηκώνει» το θέμα του αντιαμερικανισμού, προκειμένου να εξουδετερώσει τις όποιες «αντιρρήσεις» της κυβέρνησης Σημίτη στα πραγματικά θέματα της ατζέντας (ευρωστρατός, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, πωλήσεις όπλων, κ.ά.). Και προφανώς δε θα συναντήσει αντιστάσεις.

Τι γίνεται στην Παραμυθιά;

Πλήθος τα ερωτηματικά γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Παραμυθιά. Οι συλλήψεις πέντε νεαρών από οικογένειες «υπεράνω υποψίας» (ο ένας είναι γιος αστυνομικού που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε στόχο!), ενισχύουν τα ερωτήματα. Αν μάλιστα είναι σωστές οι πληροφορίες ότι κάποιοι από τους νεαρούς ομολόγησαν ότι έβαζαν βόμβες με σκοπό να ενοχοποιήσουν τους Αλβανούς και γενικότερα τους μετανάστες στην περιοχή, τότε είναι εύλογο το ερώτημα αν οι νεαροί ενεργούσαν μόνοι τους ή ήταν «ενεργούμενα» κάποιων «υψηλά ιστάμενων». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να βγουν συμπεράσματα για ορισμένους κύκλους στην Αθήνα, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δράση των νεαρών και να δημιουργήσουν ζητήματα με το γειτονικό κράτος. Δε θα υπερασπιστούμε εμείς τις κυβερνήσεις των Τιράνων, αλλά κάποιοι, μάλλον, «βιάζονται» να υποδαυλίσουν την ένταση...

Τα σα μα και τα μα μάσα τα...

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι στρογγυλοποιήσεις που θα γίνονταν στην περίοδο της μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ θα κατέληγαν προς όφελος των καταναλωτών. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο - ωφελούνται, βλέπετε, όσοι πουλούν κι όχι όσοι αγοράζουν - διότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η στρογγυλοποίηση των δεκαδικών (και όχι μόνον) γίνεται προς τα πάνω παρά προς τα κάτω. Ιδού ένα παράδειγμα - αφορά στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ της Λάρισας - για να δούμε πώς γίνεται η στρογγυλοποίηση και ποιον ωφελεί: Στην Α΄ Ζώνη Πόλεως στη Λάρισα, λοιπόν, η τιμή του εισιτηρίου ήταν 170 δρχ., ήτοι 0,49 ευρώ και με τη στρογγυλοποίηση έγινε 0,50 ευρώ. Σ' αυτή την τιμή προστέθηκε αύξηση 5% - αντιστοιχεί σε 8,5 δρχ. - και έτσι η αξία του εισιτηρίου έφτασε στις 178,5 δρχ., ή 0,52 ευρώ. Γίνεται νέα στρογγυλοποίηση και το εισιτήριο κοστίζει 0,55 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 187,4 δρχ. Αν κάποιος θελήσει να πληρώσει σε δραχμές θα δώσει 190 δρχ. κι έτσι το εισιτήριο κοστίζει, τελικά, 20 δραχμές παραπάνω. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με τις συνεχείς στρογγυλοποιήσεις που γίνονται πότε σε δραχμές και πότε σε ευρώ η αύξηση 5% που είχε αποφασιστεί στην τιμή του εισιτηρίου έφτασε τελικά στο 10,5%!

Φούμαρα αποκέντρωσης

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την ευθύνη των εθνικών αξόνων της χώρας. Οι υπόλοιποι δρόμοι βρίσκονται στην ευθύνη, είτε των Νομαρχιών, είτε των δήμων και κοινοτήτων. Και αυτές έχουν την υποχρέωση, να διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα και άλλα μέσα, όπως και το απαραίτητο προσωπικό, για τη διάνοιξή τους. Αυτά έλεγε, χτες, ο Γ. Τσακλίδης, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και πουλώντας φούμαρα αποκέντρωσης για μεταξωτές κορδέλες.

Δεν του θύμισαν, βέβαια, ποια είναι η κατάσταση των Νομαρχιών και της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ισως, όμως, δε χρειαζόταν. Οι πάντες γνωρίζουν, ότι τόσο οι Νομαρχίες όσο και οι δήμοι και οι κοινότητες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στα καθημερινά και συνηθισμένα. Πόσο μάλλον στα ασυνήθιστα...

Τα ασυνείδητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ δούλεψε ο κρατικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια της τριήμερης κακοκαιρίας. Δούλεψε... τους Ελληνες!

Διότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπήρξαν ευσυνείδητοι υπάλληλοι (πυροσβέστες, τεχνικοί της ΔΕΗ κλπ.), που έκαναν καλά τη δουλιά τους και έδειξαν ότι διαθέτουν ευαισθησία και γνώση της ευθύνης τους. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν πολιτική ηγεσία αντάξιά τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ίδια ηγεσία που δε δίνει ανθυγιεινό επίδομα στους πυροσβέστες και αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που ζητούν εδώ και δεκαετίες οι τεχνικοί της ΔΕΗ. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Αρα, λοιπόν, η ευσυνειδησία των υπαλλήλων σε καμιά περίπτωση δεν ξεπλένει την ασυνειδησία των πολιτικά υπεύθυνων. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να «ξεπαγώσουν» τους μισθούς αυτών που ξεπάγωσαν την Ελλάδα. Δε νομίζετε;

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ οικονομικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι να πει κανείς; Εκεί το «πολιτικό χιόνι» έχει φτάσει τα 10 μέτρα και δε θα απεγκλωβιστούν ποτέ. Με το μόνο που φιλοδωρούν οι κυβερνώντες τους δήμους είναι, με ευθύνες.

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία που πρώτη - πρώτη βγήκε να ασκήσει κριτική καλά θα κάνει να μπει στον κόπο να μας πει τι γνώμη έχει για όλα τα παραπάνω.

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ περί τρομοκρατίας στην Ελλάδα ξανά χτες στην επικαιρότητα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για εκπομπές σκοπιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πάλι καλά, πάντως, που ο Κώστας Σημίτης δεν παίρνει και μερικούς «υπόπτους» για ομήρους στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης και αλληλεγγύης στον «αγώνα» των Αμερικανών για την πάταξη υποτίθεται του φαινομένου.

Το σίγουρο είναι, πάντως, πως κάθε φορά που εγείρεται τέτοιο θέμα κάτι κακό επέρχεται μετά. Και το μεγάλο ερώτημα είναι τι «αμερικανικά δαιμόνια» θα εισαγάγει ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ωρα δράσης

«

Ηγγικεν η ώρα» και η πολυδιαφημιζόμενη «αξιολόγηση», με το σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση «Για την οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και την επιμόρφωσή τους», θεσμοθετείται από σήμερα στη Βουλή. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα κακώς κείμενα στην εκπαίδευση, ακριβώς οφείλονται στην έλλειψη αξιολόγησης, και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί θα βελτιωθεί η κατάσταση. Το εγχείρημα αυτό άλλωστε συνδέεται με τις αλλαγές σε όλο το δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση ξεκινάει από την παραδοχή, ότι με δεδομένη την εκπαιδευτική πολιτική που η ίδια αυτοαξιολογεί ως πετυχημένη, χρειάζεται η συνέχιση των μέτρων, ώστε να διαμορφωθεί εκπαιδευτικό προσωπικό και διοικητική δομή, που θα εφαρμόζουν καλύτερα αυτή την πολιτική. Δηλαδή, η πολιτική που έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την παιδεία των παιδιών του λαού, εγκατάλειψη της βασικής εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές στη διάρκεια των 4 χρόνων της «μεταρρύθμισης», διπλό δίκτυο λυκείων και υποβαθμισμένων ΤΕΕ, οικονομική αιμορραγία για τη λαϊκή οικογένεια - για να μιλήσουμε για τα πιο χτυπητά - βγαίνει στο απυρόβλητο, θεωρείται δεδομένη. Ετσι η «αξιολόγηση» θεωρείται το αναγκαίο συμπλήρωμα. Και βέβαια είναι, αλλά με την εξής έννοια: Σήμερα, η κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της κυρίαρχης τάξης, απαιτεί να έχει σχολεία ακόμη πιο ταξικά διαφοροποιημένα, πιο χειραγωγημένους εκπαιδευτικούς, πειθήνια όργανα, εκτελεστές της αντιδραστικής της πολιτικής.

Η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει ακριβώς αυτά που προστάζει η «Λευκή Βίβλος για την εκπαίδευση» της ΕΕ και του ΟΑΣΑ, δηλαδή τις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Συγκεκριμένα:

1. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, οι επιδόσεις εκπαιδευτικών, μαθητών θα αποτελούν κριτήριο για τη χρηματοδότηση των σχολείων. Κατ' επιταγή των απαιτήσεων της άρχουσας τάξης αυτό σημαίνει πέρασμα της λειτουργίας της εκπαίδευσης στις λαϊκές πλάτες. Τα σχολεία των πλούσιων περιοχών, που θα προσελκύουν σπόνσορες και που θα έχουν μαθητές με επιδόσεις (εξαγορασμένες με χρήμα), θα προηγούνται στην κλίμακα από αυτά των λαϊκών, εργατικών συνοικιών, που δε θα βρίσκουν πόρους. Αυτό σημαίνει ταξική κατηγοριοποίηση.

2. Τη δημιουργία «στρατιωτών» που θα εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι συνδέεται η αξιολόγηση με τη μισθολογική, βαθμολογική τους εξέλιξη, ακόμη και η μονιμότητα των εκπαιδευτικών.

3. Δημιουργείται μηχανισμός «στελεχών εκπαίδευσης» - αναβίωση του «επιθεωρητισμού» - της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, που θα αξιολογεί εκπαιδευτικούς και σχολεία. Αυτό το Σώμα θα επιβάλλει τον αυταρχισμό της διοικητικής μηχανής και φυσικά όποιος αντιστέκεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική θα είναι στο στόχαστρο.

Σε αδρές γραμμές αυτά είναι μερικά μόνο κομβικά στοιχεία του εκτρώματος που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, που όμως αρκούν για να «ξεσηκωθούν και οι πέτρες». Είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν μόνο ούτε κυρίως τους εκπαιδευτικούς. Απαιτείται το μέτωπο σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να αγκαλιάσει κάθε φορέα του λαϊκού κινήματος. Οι πρώτες αντιδράσεις από το εκπαιδευτικό κίνημα έχουν ξεκινήσει με απεργία στις 15 του Γενάρη, αλλά χρειάζεται να διευρυνθούν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σειρήνες της μοιρολατρίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η κυβέρνηση να μη σήμανε συναγερμό για την αντιμετώπιση των «ακραίων» φαινομένων (πως γίνεται να υπάρχουν ακραία φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.ο.κ.) τόσο συχνά κανείς δε μας το εξηγεί), αλλά σήμαναν συναγερμό οι σειρήνες της μοιρολατρίας και της υποταγής στο σύστημα. Το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, το πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση, η ανυπακοή, η αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών! Το πρόβλημα είστε εσείς! Μην κινείστε, μην ομιλείτε, μην αναπνέετε! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν προκειμένου να βγάλουν λάδι ολόκληρο το σάπιο σύστημα. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δύο κύρια άρθρα χτεσινών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Πρώτα η «Ελευθεροτυπία»: «Το κράτος όμως δεν μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από όσα, έστω και λίγα, έκανε. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από το κράτος να είναι πάντα έτοιμο για να αντιμετωπίσει ακραίες χιονοπτώσεις που θα συμβαίνουν μια φορά σε πολλές δεκαετίες». Και η «Ημερησία» κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Τι έκανες εσύ για τα προβλήματα;» σημειώνει: «Αν αντιμετωπίζαμε με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και πολλές συνέπειες της βαρυχειμωνιάς θα είχαμε αποφύγει και υπαίτιοι δε θα είχαμε γίνει προβλημάτων που θα επιδείνωναν την κατάσταση»(!). Το ερώτημα βέβαια της εφημερίδας υφίσταται, αλλά από την ανάποδη: Τι έκανες εσύ για να πάψει να μας καταδυναστεύουν οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους;

Τα «τρίγωνα»...

Τον τίτλο «Τρίγωνο των Βερμούδων στην Υγεία» είχε το ολοσέλιδο ρεπορτάζ του Γ. Παπαχρήστου στα «Νέα» στις 5-6 Γενάρη 2002 που αναφερόταν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο (που έγινε στις 4.1.2002).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλ. Παπαδόπουλος «θα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην κόντρα με τους πανεπιστημιακούς. Και αυτό θα είναι η άμεση λειτουργία των νοσοκομείων στο Χαϊδάρι και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών». Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι όσα συμβαίνουν σήμερα έχουν να κάνουν με την απαίτηση ορισμένων κύκλων να συνεχιστεί το αμαρτωλό καθεστώς του τριγώνου των Βερμούδων στην Υγεία». Και τρίγωνο των Βερμούδων ο υπουργός εννοεί «τα ιδιωτικά ιατρεία των μεγαλογιατρών που περικλείονται ένθεν και ένθεν της Βασ. Σοφίας και του Κολωνακίου».

... και η πραγματικότητα

Εκείνο που δεν πληροφορήθηκε η κοινωνία, όμως, τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού όσο και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι ότι μέχρι να γίνει η μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Χαϊδάρι και στο «Παπαγεωργίου» οι πανεπιστημιακοί καθηγητές μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να κρατούν ένα ακόμα 5% από όσα απέδιδαν στο δημόσιο για έξοδα συντήρησης.

Μέχρι λοιπόν τη μεταφορά «πολλοί καιροί διαβαίνουνε». Κι έτσι μέχρι τότε και το τρίγωνο θα διατηρηθεί και οι περισσότεροι καθηγητές -συνταξιούχοι πια- θα μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα -χωρίς κανένα πρόβλημα- ο οποίος θα συνεχίζει να διεμβολίζει ποικιλοτρόπως το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατόπιν εορτών...

Ηθελαν, φαίνεται, να τους τα δώσουν σε ευρώ... Για τους κυβερνώντες μιλάμε, οι οποίοι άφησαν τους πληγέντες, εξαιτίας της υπερχείλισης του Διακονιάρη στην Πάτρα, να περάσουν μαύρες γιορτές, για να τους χορηγήσουν μετά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Δε μιλάμε για κανένα σπουδαίο ποσό, βέβαια, 200.000 δραχμές σε μέσο όρο. Ισα ίσα για να κλείσει καμιά τρύπα...

Τόσο δύσκολο ήταν να χορηγηθούν αμέσως και, πάντως, πριν τα χριστούγεννα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εύκολο θύμα»

Η σφοδρή κακοκαιρία που ενέσκηψε ανέδειξε την έλλειψη βασικών υποδομών στη χώρα μας. Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε - παρά τις φιλότιμες, πολύωρες και επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων - να κρατήσει ανοιχτή τη μόνη κεντρική Εθνική Οδό, ούτε να διασφαλίσει την αεροπορική και σιδηροδρομική συγκοινωνία, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τα απαραίτητα έργα υποδομής, τα μέσα και εφόδια για την αντιμετώπιση έκτακτων και δύσκολων καταστάσεων. Και γι' αυτές τις ελλείψεις φταίνε οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν επενδύουν σε έργα υποδομής, αλλά ξοδεύουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και τα διάφορα κονδύλια σε αντιπαραγωγικά για το λαό έργα, τα προσφέρουν, σαν «επενδυτικά κίνητρα», στους μεγαλοβιομήχανους, τα σκορπούν, σαν «ψηφοθηρικά γραμμάτια», σε «αετονύχηδες» και «κομπιναδόρους».

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα αποτελεί «εύκολο θύμα» του καιρού. Και δε γίνεται λόγος μόνο για την πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία, πράγματι, μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνια και, ως εκ τούτου, δυσκόλως αντιμετωπίσιμη. Κάθε καιρική μεταβολή προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, καθώς με το χιόνι δρόμοι κλείνουν, χωριά αποκλείονται, πόλεις «παγώνουν», με τη βροχή κτίρια πλημμυρίζουν, καλλιέργειες «βουλιάζουν», άνθρωποι πνίγονται, με τον αέρα δάση καίγονται, με τον καύσωνα πάρα πολλοί υποφέρουν. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία. Ούτε «στέκεται» ο συνήθης ισχυρισμός των κυβερνώντων πως τα προβλήματα οφείλονται, αποκλειστικώς, στα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Αν δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η φύση «εχθρεύεται» την... ηλιόλουστη Ελλάδα και πως το κράτος δικαιολογείται να δηλώνει «απών» στα δύσκολα.

Ουδείς εκ των κυβερνώντων μπορεί ν' αμφισβητήσει πως οι πολύχρονες καθυστερήσεις ή οι «προχειροδουλιές» στα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, ευθύνονται για τη διακοπή των συγκοινωνιών με το που πέφτει το πρώτο χιόνι. Ουδείς μπορεί ν' αρνηθεί ότι η Ελλάδα είναι αθωράκιστη στις πλημμύρες, λόγω παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση ότι τα δάση μας είναι απροστάτευτα, έναντι του καιρού και των κερδοσκόπων. Οπως ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα. Φάνηκαν αυτές οι ελλείψεις στην πρόσφατη κακοκαιρία, όταν δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες, ΔΕΗ κι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων και μηχανημάτων, ώστε ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Ας όψεται γι' αυτό η πολιτική του «λιγότερου κράτους», που πρόβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ και υλοποιεί, με «υπερβάλλοντα ζήλο», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτή η πολιτική που, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των διαλύσεων και των καταργήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, «αδυνάτισε» τόσο πολύ το κράτος, ώστε να μην μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Είναι αυτή η πολιτική που, με τη δημιουργία των «καποδιστριακών» δήμων, έκανε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ακόμη άχρηστο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα χωρίς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθιστώντας την αδύναμη ή και απρόθυμη να παρέμβει και να βοηθήσει. Είναι αυτή η πολιτική που «στήνει» ένα κράτος πανίσχυρο για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων και, ταυτόχρονα, το καθιστά ανίσχυρο να συνδράμει τους απλούς ανθρώπους...

Πώς θάφτηκε...

Για μάχη

ήταν έτοιμη

με το χιονιά

μεγάλη,

μα όταν εξεστράτευσε,

πριν φτάσει

στην Εκάλη,

γλιστράει

η κυβέρνηση

και σπάει το κεφάλι.

***

Κουτσά, στραβά

σηκώνεται,

το τραύμα της

μπαντάρει

και προχωράει

ακάθεκτη

τώρα προς Σχηματάρι,

όπου τουμπάρει

και εκεί

και σπάει το ποδάρι.

***

Σε μαύρο χάλι

η θλιβερή

δυνάμεις συγκεντρώνει,

για Μαλακάσα

ξεκινά,

μα το κακό τριτώνει,

γλιστράει ξανά

και θάβεται

τώρα βαθιά

στο χιόνι!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ